carti de joc
Blog  /   JOCURI DE MASA  /   ianuarie 6, 2020   /   Cristian Rotaru

Simbolistica din spatele cărților de joc

Jocul de cărți este unul dintre cele mai populare din lume, el fiind adus pe meleagurile europene de către negustorii italieni ce le descoperiseră în Egipt. În afară de distracția pe care o oferă, cărțile de joc au și o poveste interesantă pe care o spun cu fiecare culoare sau simbol. Astăzi vorbim despre simbolurile din spatele cărților de joc!

Cărțile de joc sunt distribuite pe 4 culori / tipuri. Se pare că acestea pot fi văzute ca niște simboluri ale societății: trefla reprezintă țărănimea, caroul reprezintă clasa comercianților, cupa reprezintă preoțimea, iar pica sau spada reprezintă clasa militară sau a războinicilor. Cele 4 culori își au originea în Franța, acolo unde cărțile de joc erau bazate pe succesiunea din cadrul curților regale. Istoricii susțin încă că la început, cărțile de joc au avut alte culori și alte semne: inimă, frunză, ghindă și clopoței, acestea fiind schimbate ulterior de către francezi în cele folosite în ziua de astăzi. Mai mult decât atât, există povești care susțin că asul este o altă inovație franceză, inclus în pachetul de cărți după revoluție, în onoarea celui care a reușit să îl dea jos de pe tron pe regele Franței.

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce există 52 de cărți de joc, răspunsul este unul simplu – fiecare carte reprezintă câte o săptămână a anului. Dacă aduni numerele tuturor cărților de joc, cu mențiunea că valetul este 11, regina 12, regele 13 și jokerul 1, vom ajunge la suma de 365, adică numărul de zile ale anului. O altă explicație a culorilor din pachetul de cărți este legată tot de simbolistica anului și a anotimpurilor. Mai exact, culoarea roșie simbolizează sezonul cald și forța luminii, în timp ce culoarea neagră simbolizează sezonul rece și puterea întunericului.

Cărți de joc – simbolistica din spatele celor 4 culori

simboluri cărți de joc semnificație

Jocul de cărți se concentrează de obicei în jurul celor 4 culori: treflă, carou, cupa sau inima roșie și pica sau inimă neagră. Există mai multe semnificații ce stau în spatele celor 4 culori. După cum am văzut, în Franța, acestea erau asociate cu societatea și clasele sociale, în timp ce alte popoare asociază cele 4 simboluri cu viața, după cum urmează: trefla este principiul masculin, caroul – principiul feminin, inima roșie este centrul vieții, iar inima neagră este asociată de multe ori cu o frunză.

Inima roșie este elementul focului, mai este asociată și cu anotimpul primăvara, iar în forma sa umană, reprezintă copilăria. Trefla este elementul pământului, este asociată cu sezonul cald, mai exact cu vara, iar în forma sa umană, reprezintă tinerețea.Toamna este reprezentată de simbolul caroului, acesta fiind și elementul aerului și o reprezentare a carierei, a responsabilității și valorilor personale. Nu în ultimul rând, inima neagră sau pica, este simbolul iernii, este un element al apei, reprezentarea înțelepciunii, al acceptării și transformării.

Numerele și personajele – trăsături ale personalității și povești

pachet carti de joc simbolistica

În cazul cărților de joc, nu doar culorile au o anumită simbolistică, ci și numerele, care ascund adevărate trăsături ale personalității sau povești mitologice sau istorice, după cum vom vedea în vede ce urmează. Să începem însă cu numerele clasice: asul simbolizează dorința, cartea cu numărul 2 simbolizează uniunea, 3 este pentru credință, în timp ce 4 ține locul satisfacției, cartea cu numărul 5 reprezintă schimbarea, iar 6 propune anumite schimbări, 7 este un simbol al victoriei, 8 al puterii, 9 ține locul unor noi începuturi, iar 10 simbolizează succesul. Lucrurile devin mai interesante atunci când vorbim de restul cărților care întruchipează diferite figuri. Până în secolul al XVII-lea, figurile de pe cărțile de joc erau diferite, de la o țară la alta, astăzi însă, regăsim aceleași personaje pe toare cărțile de joc clasice, din întreaga lume.

Cei 4 valeți pe care îi regăsim pe cărțile de joc sunt: Hector – luptătorul troian legendar, La Hire – un comandant francez ce a luptat în Războiul celor 100 de ani, Ogier Danezul – un războinic de temut, un erou pe care îl regăsim de multe ori în poemele franceze, și Lancelor – viteazul cavaler al regelui englez Arthur.

Cele 4 dame sunt învăluite în povești mitologice. Dama de treflă o întruchipează pe Lunona, o zeiță romană, protectoare a orașului Roma, dama de carou (Rachel) și dama de inimă roșie (Judith) sunt personaje biblice, iar dama de pică o reprezintă pe Pallas Atena, zeița greacă a înțelepciunii. Dama de pică este una dintre cărțile învăluite în mister, cu o poveste pe măsură. Zeița Pallas Atena simbolizează curajul, insirația, puterea și strategia, deci dama de pică este o carte pe care ți-o vei dori în cadrul unui joc de cărți pentru că îți poate aduce noroc.

Cu toate acestea, dama de pică poate însemna și trădare și deziluzie, în cazul celor care cred în puterea cărților și în capacitatea lor de a prezice anumite lucruri. În combinația potrivită, dama de pică îți poate aduce câștiguri însemnate în jocurile de poker, deci ar fi bine să o vânezi și să o alături unor simboluri la fel de puternice. Se pare însă că aceste cărți de joc trebuia să întruchipeze alte figuri, după cum spunea Victor Hugo. Carol al VII-lea, ar fi dorit ca în locul figurilor de acum, cele 4 dame să fie un omagiu adus soției sale – Maria D’Anjou, amantei sale – Agnes Sorel, mamei sale – Isabela de Bavaria și revoluționarei franceze Ioana D’Arc. Dacă propunerea sa ar fi fost luată în serios, probabil acum nu mai vedeam pe dama de pică figura zeiței Pallas Atena, ci a amantei lui Carol al VII-lea sau a Ioanei D’Arc.

Cei 4 popi îi reprezintă cei unii dintre cei mai mari regi ai lumii: Cezar – dictatorul roman declarat zeu după moartea sa, Alexandru Macedon – una dintre cele mai fascinante personalități ale lumii antice, unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie, Carol cel Mare – părintele Europei moderne, lider militar și politic al francilor în Evul Mediu, David – conducătorul Israelului și al Iudeei, ucigașul lui Goliat.

Fiecare dintre aceste cărți de joc pe care le vei ține în mână sunt încărcate cu o poveste și cu multă istorie. Iar acum, că știi simbolistica din spatele lor, cu siguranță următorul joc de cărți va fi mai intens și mai interesant.

Citește și articolele despre:

Istoria jocurilor de cărți

Idei de jocuri de cărți

Alte Articole

Bonus bingo Unibet fără depunere

Înregistrare Stanleybet – Cum deschizi cont Stanleybet

Ca să te poți bucura și tu de o experiență plăcută la Stanleybet, ai nevoie de un cont de jucător, iar astăzi te vom ghida prin procesul de înregistrare Stanleybet a unui cont nou. Stanleybet este unul dintre cei mai vechi operatori de pariuri sportive de la noi din țară, cu prima agenție stradală deschisă […]

Citeste mai mult
Bonus bingo Unibet fără depunere

Verificare Cont Stanleybet – Cum validezi contul?

Știai că există o lege în România care prevede faptul că fiecare jucător ce și-a deschis un cont la un cazinou online trebuie să-și verifice contul în termen de 30 de zile? Astăzi vom vorbi despre acest proces de verificare a identității, numit și KYC, Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi în […]

Citeste mai mult
Bonus bingo Unibet fără depunere

Totul despre Poker Texas Holdem – Ghid de joc

Pokerul este unul dintre cele mai populare jocuri de noroc din întreaga lume, iar versiunea de poker Texas Holdem este prima testată de majoritatea jucătorilor. Am conceput pentru tine un mini-ghid ce te va ajuta să înțelegi mai bine cum se joacă Texas Holdem, care sunt mâinile câștigătoare la acest joc și ce strategii poți […]

Citeste mai mult

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino

Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă