carti de joc
Blog  /   ianuarie 6, 2022   /   Paul Anghelescu

Semnificația Cărților De Joc – Ce Înseamnă Fiecare Carte?

4.4/5 - (5 votes)

Jocul de cărți este unul dintre cele mai populare din lume, el fiind adus pe meleagurile europene de către negustorii italieni ce le descoperiseră în Egipt. În afară de distracția pe care o oferă, cărțile de joc au și o poveste interesantă pe care o spun cu fiecare culoare sau simbol. Află totul despre semnificația cărților de joc pe SuperCazino!

100 RON + 20 Rotiri Gratis Fără Depunere

 • Bonus fără depunere cu bani și rotiri gratuite
 • 20 de rotiri gratuite la confirmarea adresei de email
 • 100 RON la validarea contului de jucător

Cărți de Joc Semnificație – Istoricul Cărților de Joc

Culorile de pe cărțile de joc își au originea în Franța, acolo unde cărțile de joc erau bazate pe succesiunea din cadrul curților regale. Istoricii susțin că, la început, cărțile de joc au avut alte culori și alte semne: inimă, frunză, ghindă și clopoței, acestea fiind schimbate ulterior de către francezi în cele folosite în ziua de astăzi. Mai mult decât atât, există povești care susțin că asul este o altă inovație franceză, inclus în pachetul de cărți după revoluție, în onoarea celui care a reușit să îl dea jos de pe tron pe regele Franței.

Cărțile de joc sunt distribuite pe 4 culori/tipuri. Se pare că aceste simboluri cărți de joc pot fi văzute ca niște reprezentări ale societății. Iată denumirea cărților de joc și clasa socială corespunzătoare fiecăreia:

 • trefla reprezintă țărănimea
 • caroul reprezintă clasa comercianților
 • cupa reprezintă preoțimea
 • pica sau spada reprezintă clasa militară sau a războinicilor

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce există 52 de cărți de joc, răspunsul este unul simplu – fiecare carte reprezintă câte o săptămână a anului. Dacă aduni numerele tuturor cărților de joc, cu mențiunea că valetul este 11, regina 12, regele 13 și jokerul 1, vom ajunge la suma de 365, adică numărul de zile ale anului. O altă explicație pentru culorile și semnificația cărților de joc este legată tot de simbolistica anului și a anotimpurilor. Mai exact, culoarea roșie simbolizează sezonul cald și forța luminii, în timp ce culoarea neagră simbolizează sezonul rece și puterea întunericului. Citește și articolul despre semnificație tarot!

Semnificație Cărți De Joc – Simbolistica Din Spatele Celor 4 Culori

casino simboluri carti de joc

Jocul de cărți se concentrează de obicei în jurul celor 4 culori: treflă, carou, cupa sau inima roșie și pica sau inimă neagră. Există mai multe semnificații ce stau în spatele celor 4 culori. După cum am văzut, în Franța, acestea erau asociate cu societatea și clasele sociale, în timp ce alte popoare asociază cele 4 simboluri cu viața, după cum urmează:

 • trefla – principiul masculin
 • caroul – principiul feminin
 • inima roșie – centrul vieții
 • inima neagră – este asociată de multe ori cu o frunză

Inima roșie este elementul focului, mai este asociată și cu anotimpul primăvara, iar în forma sa umană reprezintă copilăria. Trefla este elementul pământului, este asociată cu sezonul cald, mai exact cu vara, iar în forma sa umană reprezintă tinerețea. Toamna este reprezentată de simbolul caroului, acesta fiind și elementul aerului și o reprezentare a carierei, a responsabilității și a valorilor personale. Nu în ultimul rând, inima neagră sau pica este simbolul iernii, un element al apei, reprezentarea înțelepciunii, acceptării și transformării. Vezi și articolul despre filme cu jocuri de noroc!

Semnificația Numerelor De Pe Cărțile De Joc – Valori Cărți de Joc

pachet carti de joc simbolistica

Când vorbim despre semnificația cărților de joc, nu doar culorile au o anumită simbolistică, ci și numerele, care ascund adevărate trăsături ale personalității sau povești mitologice sau istorice, după cum vom vedea în cele ce urmează. Să vedem ce înseamnă fiecare număr clasic conform acestei cărți de joc semnificație:

 • asul simbolizează dorința
 • cartea 2 simbolizează uniunea
 • cartea 3 simbolizează credința
 • cartea 4 simbolizează satisfacția
 • cartea 5 simbolizează schimbarea
 • cartea 6 simbolizează schimbarea
 • cartea 7 simbolizează victoria
 • cartea 8 simbolizează puterea
 • cartea 9 simbolizează noile începuturi
 • cartea 10 simbolizează succesul

Vrei să-ți crești șansele la jocurile de noroc? Citește acest articol despre zile și numere norocoase care pot avea o influență asupra profiturilor tale!

Cărțile de Joc în Istorie și Mitologie – Simboluri Cărți de Joc

Lucrurile devin mai interesante atunci când vorbim de restul cărților care întruchipează diferite figuri din istorie sau mitologie. Până în secolul al XVII-lea, figurile de pe cărțile de joc erau diferite, de la o țară la alta. Astăzi, însă, regăsim aceleași personaje pe toare cărțile de joc clasice din întreaga lume.

Te-ai întrebat vreodată cum deschizi o sală de jocuri de noroc? Află care sunt pașii citind articolul nostru!

Personalități Masculine De Pe Cărțile de Joc – Valori Cărți de Joc

Cei 4 valeți pe care îi regăsim pe cărțile de joc sunt:

 • Hector – luptătorul troian legendar
 • La Hire – un comandant francez ce a luptat în Războiul celor 100 de ani
 • Ogier Danezul – un războinic de temut, un erou pe care îl regăsim de multe ori în poemele franceze
 • Lancelot – viteazul cavaler al regelui englez Arthur

Cei 4 popi îi reprezintă cei unii dintre cei mai mari regi ai lumii:

 • Cezar – dictatorul roman declarat zeu după moartea sa
 • Alexandru Macedon – una dintre cele mai fascinante personalități ale lumii antice, unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie
 • Carol cel Mare – părintele Europei moderne, lider militar și politic al francilor în Evul Mediu
 • David – conducătorul Israelului și al Iudeei, ucigașul lui Goliat

Cum eviți ghinionul la bani? Citește despre superstiții noroc și află cum întorci sorții în favoarea ta!

Personalități Feminine De Pe Cărțile De Joc – Semnificație Cărți de Joc

Pe cărțile de joc pot fi regăsite și anumite personalități feminine care au legătură tot cu istoria sau mitologia. Cele 4 dame sunt învăluite în povești mitologice. Iată care sunt figurile feminine legate de noroc în mitologie care se regăsesc astăzi pe cărțile de joc și ce semnificație au acestea:

 • dama de treflă semnificație – o întruchipează pe Iunona, o zeiță romană, protectoare a orașului Roma
 • dama de carou (Rachel) și dama de inimă roșie (Judith) sunt personaje biblice
 • dama de pică semnificație – o reprezintă pe Pallas Atena, zeița greacă a înțelepciunii.

Zeița Pallas Atena simbolizează curajul, inspirația, puterea și strategia, deci dama de pică este o carte pe care ți-o vei dori în cadrul unui joc de cărți pentru că îți poate aduce noroc. Cu toate acestea, în semnificația cărților de joc, dama de pică poate însemna și trădare și deziluzie, în cazul celor care cred în puterea cărților și în capacitatea lor de a prezice anumite lucruri. În combinația potrivită, dama de pică îți poate aduce câștiguri însemnate în jocurile de poker, deci ar fi bine să o vânezi și să o alături unor simboluri la fel de puternice.

Se pare însă că aceste cărți de joc trebuiau să întruchipeze alte figuri, după cum spunea Victor Hugo. Carol al VII-lea ar fi dorit ca, în locul figurilor de acum, cele 4 dame să fie un omagiu adus celor mai importante femei din viața lui: soției sale – Maria D’Anjou, amantei sale – Agnes Sorel, mamei sale – Isabela de Bavaria și revoluționarei franceze Ioana D’Arc. Dacă propunerea sa ar fi fost luată în serios, probabil acum nu mai vedeam pe dama de pică figura zeiței Pallas Atena, ci a amantei lui Carol al VII-lea sau a Ioanei D’Arc, fiind cu totul și cu totul alte semnificații cărți de joc.

Concluzie

Fiecare dintre aceste cărți pe care le vei ține în mână sunt încărcate cu o poveste și cu multă istorie. Iar acum că știi semnificația cărților de joc, cu siguranță următoarea rundă va fi mai intensă și mai interesantă!

20 Rotiri Gratuite Fără Depunere

 • Joacă 20 de runde gratis fără depunere la înregistrare
 • Fără validarea contului, buletin sau card de credit
 • Bonus până la 1500 RON la primele două depuneri

Întrebări Frecvente

🔶 Câte cărți de joc are un pachet?

Există 52 de cărți de joc într-un pachet. Fiecare carte simbolizează câte o săptămână a anului.

🔶 Care este originea culorilor de pe cărțile de joc?

Culorile de pe cărțile de joc își au originea în Franța, fiind bazate pe succesiunea din cadrul curților regale.

🔶 Ce reprezintă simbolurile de pe cărțile de joc?

Trefla reprezintă țărănimea, caroul reprezintă clasa comercianților, cupa reprezintă preoțimea, iar pica reprezintă clasa militară.

🔶 Cine sunt cei 4 valeți de pe cărțile de joc?

Cei 4 valeți de pe cărțile de joc sunt inspirați după Hector, La Hire, Ogier Danezul și Lancelot.

🔶 Cine sunt cei 4 popi de pe cărțile de joc?

Cei 4 popi de pe cărțile de joc sunt inspirați după Cezar, Alexandru Macedon, Carol cel Mare și David.

🔶 Cine sunt cele 4 dame de pe cărțile de joc?

Cele 4 dame de pe cărțile de joc sunt inspirate după zeița romană Iunona, personajele biblice Rachel și Judith și zeița Pallas Atena.

Citește și articolele despre:

Alte Articole

cum sa iei lucruri gratis - ghid online

Cum să iei lucruri gratis – haine gratuite

5/5 – (5 votes) Obiectele donate pot fi mai mult sau mai puțin uzate. Există situații când vechii proprietari pur și simplu s-au plictisit de ele, fără să le fi folosit foarte mult. Există însă și situații când obiectele au fost utilizate mai intens. Ele pot fi însă suficiente pentru cei care nu au bani […]

Citeste mai mult
ponturi fotbal

Ponturi Fotbal – Cele Mai Bune Ponturi Fotbal (iulie 4, 2022)

5/5 – (6 votes) În articolul de mai jos vei găsi informaţiile de care ai nevoie pentru a-ţi realiza zilnic câte un bilet la case pariuri: atât ponturi pariuri azi fotbal, cât şi ponturi fotbal mâine, astfel încât să te poţi pregăti din timp. Bineînţeles, pe lângă evenimentele propuse de noi, poţi adăuga pe biletele […]

Citeste mai mult
wimbledon 2022

Wimbledon 2022 – Info și Cote Pariuri Wimbledon 2022

5/5 – (2 votes) Turneul de tenis de la Wimbledon este unul dintre cele patru mari turnee de Grand Slam, alături de Roland Garros, US Open și Australian Open. Cunoscut pe scurt drept Wimbledon, acest turneu este și cel mai vechi din lume și are un prestigiu aparte. SuperCazino îți prezintă cele mai importante informații […]

Citeste mai mult

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino

Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă