joc barbut reguli
Blog  /   octombrie 1, 2020   /   Paul Anghelescu

Totul despre barbut – jocul de zaruri controversat

5/5 - (1 vote)

Auzim deseori în filme cuvântul “craps”, în special în secvenţele despre jocuri de noroc, şi tindem să credem că este vreun termen de gambling sofisticat. De fapt, “craps” nu este altceva decât autohtonul “barbut” sau joc de zaruri. Astăzi, barbutul se joacă atât la cazinourile online şi offline, dar şi în afara acestora, în comunităţi mai mici şi mai mari, exact aşa cum se întâmpla şi acum zeci de ani.

Barbut – origini cu mai multe necunoscute

Despre barbut nu ştim prea multe, cel puţin nu oficial, şi asta pentru că jocul este foarte vechi şi se vehiculează câteva ipoteze privind originea lui.

 • O variantă ar fi aceea că jocul “craps” ar fi fost inventat de către soldaţii romani. Se pare că ei foloseau oase de porc în loc de zaruri şi o măsuţă improvizată din scuturi în loc de cadru de lemn.
 • O altă teorie spune că acest tip de joc de zaruri ar avea la bază jocul Al Dar din Orientul Mijlociu.
 • A treia ipoteză, de altfel cea mai verificată şi detaliată, susţine că barbutul ar fi de fapt forma simplificată a unui joc complex, Hazard, joc inventat de jucătorii englezi în secolul XIV. De la ei, în secolul XIX, jocul ajunge la francezi, iar un aristocrat francez, pe numele lui Bernard Xavier Philippe de Marigny de Mandeville, duce jocul în Statele Unite ale Americii, mai exact în New Orleans.

Aici, jocul este dezvoltat şi “corectat”. De exemplu, versiunea lui Mandeville includea o vulnerabilitate speculată des de jucători prin folosirea anumitor zaruri şi printr-un anume mod de pariere. Pentru a înlătura aceste practici, americanii au introdus opţiunea de pariere “don’t pass” (nu trece), o opţiune care se regăseşte şi astăzi în unele versiuni ale jocului de barbut.

125% Bonus Până la 999 RON + 101 Rotiri Gratis

Ofertă exclusivă Bonus fără depunere

Bonus de 125% până la 999 RON – depui 50 RON și joci de 125 RON
Primești și 101 de rotiri gratuite cadou pentru jocul de sloturi Shining Crown pe mobil
Bonus exlusiv, valabil doar pe SuperCazino

reguli barbut in comunism

După ce a devenit foarte popular în Statele Unite ale Americii, barbutul a “călătorit” până în Europa, acolo unde a început să fie practicat şi în România. Jocul de barbut mai este cunoscut şi sub numele de “crapaud” (broască), cuvânt care descrie de fapt poziţia jucătorilor, cuibăriţi pe podea sau pe trotuar pentru a juca acest joc. Aşa au cunoscut foarte mulţi români barbutul: în serile târzii, cu prietenii, pe bordura trotuarelor sau în parcuri, jucând un joc de noroc care, de fapt, în perioada comunistă era interzis.

Barbutul – latură negativă

barbut joc online

Până în decembrie 1989, jocurile de noroc erau permise numai în locuri amenajate şi legalizate. Cu toate acestea, jocul de noroc cu zaruri, care se juca între doi sau mai mulţi jucători, reprezenta o formă de relaxare, de conexiune şi cumva de revoltă a românilor din acea vreme. Unii jucau barbut pe bani, alţii doar de divertisment, însă de fiecare dată aveai acelaşi sentiment de bucurie că printr-o activitate neînsemnată puteai sfida sistemul. Multe persoane care sperau să scape de sărăcie sau care visau la mirajul unui câştig substanţial cu un minim de efort, îşi puneau în joc toată averea, inclusiv casa. Aşa ajungeau să piardă absolut tot ce aveau, familia se dispersa şi nimeni nu putea fi tras la răspundere.

Jocul de ,,craps” în ziua de astăzi

joc de barbut castigator

Se ştie deja că unii lideri din lumea interlopă joacă barbut pe sume mari de bani şi îşi recuperează “datoriile” în stil propriu. De aici până la conflicte majore sau chiar decese în rândul acestor interlopi nu este decât un pas. Totuşi, lăsând la o parte aceste practici neortodoxe, jocul de “craps” este unul foarte incitant, spectaculos şi cu şanse mari de câştig. Îl poţi juca la toate tipurile de cazinou, iar în această perioadă cea mai potrivită variantă ar fi cazinourile online. Înainte de a face asta, însă, citeşte mai jos cum se joacă barbut, dar şi alte reguli barbut care te-ar putea aduce mai aproape de câștiguri.

Mecanismul principal de la cum se joacă barbut

ghid cum se joaca barbut

Barbutul se poate juca între minimum 2 jucători. Aceştia fac pariuri pentru punctajul total a două zaruri rostogolite. Cel care aruncă primeşte zarurile (două la numar) pe care să le arunce pe suprafaţa de joc. Acestea, după ce sunt aruncate și se opresc, indică împreună un număr. Rezultatele au trei variante:

 • Natural: dacă suma celor două zaruri indică numerele 7 şi 11, runda este câştigată instant de cel care a aruncat. Acesta urmează să arunce încă o dată zarurile.
 • Craps: înseamnă, de fapt, runda pierzătoare. Dacă cele două zaruri, însumate sunt 2, 3 sau 12, se consideră a fi o rundă pierzătoare, însă cel care a aruncat tot mai are o singură şansă de a arunca zarurile, în speranţa că a doua oară zarurile vor indica 7 sau 11.
 • Point: cumva, o remiză, o rundă neutră, atunci când zarurile arată 4, 5, 6, 8, 9 sau 10. După cum indică şi cuvântul, “point” este de fapt un punct ataşat numărului obţinut la prima aruncare (4, 5, 6, 8, 9 sau 10). Astfel, pentru a câştiga, jucătorul va mai arunca zarurile până obţine acelaşi număr. Pentru că se adaugă un punct numerelor, e clar că zarurile vor trebui să indice acum “două identice”. Pentru această categorie de Point, dacă apare un “7”, runda se termină şi nu mai există şansa de a arunca din nou zarurile.

Pe lângă aceste mecanisme generale referitoare la cum se joacă barbut, mai există şi alte câteva reguli barbut destul de complexe. Iată mai jos câteva dintre ele.

1. Pass / Don’t Pass (Trece / Nu trece)

Masa de barbut are atât numere şi zaruri, cât şi linii şi scris. În spaţiile acestor linii se setează pariurile Pass sau Don’t Pass, în funcţie de ce se alege. Pass sau Don’t Pass se stabilesc înainte ca zarurile să fie aruncate. Iată ce înseamnă fiecare pariu:

 • Pass – îl alegi dacă tu crezi că zarurile se vor încadra în scenariul “Natural” sau “Point” nepierzător.
 • Don’t Pass – îl alegi dacă eşti sigur că suma zarurilor se va încadra la categoria de Craps sau un Point (dar de această dată pierzător).
 • Dacă zarurile arată 12, variantele anterioare “cad” şi intră în vigoare o altă regulă: indiferent de suma pariată, acea sumă va fi returnată jucătorului care a pariat.

2. Come / Don’t Come (Vine / Nu vine)

Diferenţa dintre prima categoria şi aceasta, a doua, este că pariurile Come / Don’t Come se setează după ce zarurile au fost prima dată aruncate, şi nu înainte de aruncare.

 • Aşadar, în cazul în care aruncarea 1 are ca sumă 7 sau 11, iar jucătorul a pariat pe “Come”, pariul este câştigător.
 • În cazul în care aruncarea are ca sumă 2, 3 sau 4, atunci pariul este pierzător.
 • Dacă ies celelalte numere, acel număr va fi Point-ul şi trebuie să arunci zarurile din nou. Şi aici, 12 este considerat neutru (în termenii de reguli barbut: Push), nici pierzător, nici câştigător.
 • Don’t Come – funcţionează exact invers acelei reguli barbut de mai sus.

3. Pariu pe număr

Este una dintre acele reguli barbut care se referă la pariul pus atunci când sunt aruncate zarurile: pariul trebuie să coincidă cu rezultatul obţinut.

4. Pariu Point

După ce cunoşti valoarea Point-ului tău, pariezi pe 4, 5, 8, 9 sau 10 sperând că apoi va apărea respectivul număr, înainte de a avea un 7 care duce la un pariu necâştigător.

5. Field

Să setezi un jeton pe Field înseamnă de fapt că vei paria că cele două zaruri, însumate, vor fi 2, 3, 4, 9, 10, 11 sau 12. Nu trebuie ca suma ta să fie 5, 6, 7 sau 8. Arunci şi speri că vei fi câştigător.

6. Big 6 Big 8

Acestea sunt tot un fel de pariuri Point. Când pariezi pe ele, speri că 6 şi 8 vor “pica” înaintea unui 7 pierzător.

Concluzii

reguli barbut joc online

Acestea ar fi, în mare, cele mai importante reguli de joc. Mulţi se întreabă cum se joacă barbut, dar ştiind principiile de bază şi începând efectiv să joci vei deprinde mecanismele şi te vei descurca din ce în ce mai bine. Ţine minte, însă, că trebuie să joci barbut doar în forma legală, autorizată, respectiv în cazinourile online sau offline cu licență ONJN. Acolo eşti la “adăpostul” unor legi şi reguli care îţi oferă un confort şi o siguranţă de joc neregăsite într-un alt cadru. Ca la orice joc, poți opta întâi pentru varianta demo, gratuită. În acest fel ai timp să înveți și să exersezi. Mult noroc!

Află și despre:

Alte Articole

top seriale turcesti online

Top 15 Seriale Turcești 2022 – Cele Mai Bune Producții Turcești

5/5 – (1 vote) Decorurile, jocul actorilor, intriga, povestea – toate au făcut din serialele turceşti unele dintre cele mai vizionate producţii şi în România,  popularitatea lor fiind în continuă creştere. Descoperă această listă seriale turcești traduse în română pe care le puteţi urmări şi voi online sau la tv! 1. Legea Familiei – Seriale […]

Citeste mai mult
supercazino holder

Book of Ra Deluxe Superbet – Păcănele Book of Ra Deluxe

5/5 – (1 vote) Book of Ra Deluxe Superbet este un clasic în lumea sloturilor. Descoperă-l și tu și citește ghidul nostru în care-ți prezentăm tot ce trebuie să cunoști despre Superbet Book of Ra Deluxe! Fiind un joc cu temă egipteană, ai ocazia să cunoști lumea fascinantă a Egiptului antic. Desigur, asta alături de […]

Citeste mai mult
supercazino holder

Sportivi Canadieni – Info Despre Sportivi Canadieni Cunoscuți

5/5 – (1 vote) În Canada sportul care se bucură de cea mai mare popularitate este hocheiul pe gheaţă şi nu e de mirare, atâta timp cât în NHL activează multe echipe canadiene, iar campionatul este urmărit de aproximativ 68% din populaţie. Lacrosse, curlingul, fotbalul canadian, baseball-ul şi fotbalul sunt de asemenea extrem de populare […]

Citeste mai mult

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino

Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă