jocuri de carti in 2
Blog  /   JOCURI DE MASA  /   iunie 3, 2020   /   Paul Anghelescu

Jocuri de cărți – idei de jocuri pentru serile cu prietenii

5/5 - (2 votes)

Descoperă cele mai bune jocuri de cărți pentru serile cu prietenii! ✅ Vezi lista de idei de jocuri cu cărți pentru 1, 2, 3 sau mai mulți jucători!

Înainte de apariția internetului, jocurile de cărți erau unul dintre cele mai populare moduri de petrecere a timpului liber. Pentru nostalgici și cei care vor să petreacă timpul socializând alături de prieteni, am pregătit astăzi un top al celor mai bune de jocuri de cărți în 2, jocuri de cărți în 3 sau jocuri de cărți în grup. Avem chiar și un joc pe care îl poți încerca de unul singur – pasiența. Cărțile de joc sunt ușor de transportat, încap într-un buzunar și au rămas un mod agreabil de divertisment. Fie că e vorba de jocuri de cărți simple, de ghicit în cărți sau de pasiențe solitare, cărțile de joc sunt iubite și folosite pe întreg mapamondul.

Idei de jocuri de cărți simple

Orice utilizator al unui calculator cunoaște fără îndoială celebrul joc “Solitaire”. Este atât de comun, încât a fost introdus în colecția de jocuri presetate pentru sistemele de operare. Dar puțină lume știe că strămoșul acestui popular joc este pasiența. Un joc ce nu necesită partener, pasiența provine din jocurile de divinație ale aristocrației, când doamnele își dădeau în cărți pentru a prezice realizarea unei dorințe. Este unul din cele mai populare jocuri de cărți din istorie.

Încearcă o rundă de blackjack gratis!

Încearcă o rundă gratis la blackjack (cunoscut și sub numele de 21)! Acest joc de strategie este unul dintre cele mai populare printre jucătorii care preferă jocurile de noroc de masă. Apasă pe butonul JOACĂ GRATIS și vei putea juca direct aici pe site varianta gratuită, 100% fără bani.

Blackjack-ul este deja un reper în industria de casino online, cucerind jucătorii prin faptul că îmbină strategia cu norocul. Încearcă și tu câteva runde și vezi cum ți se pare!

Pasiența – unul dintre cele mai simple jocuri cu cărți

Pasiența este unul dintre cele mai vechi jocuri de cărți, deși mulți consideră că dincolo de joc, e un adevărat instrument de cunoaștere și magie. De ce se spune asta? Pentru că, dacă observi cum se joacă pasiența, vei remarca faptul că necesită concentrare și că de cele mai multe ori e folosită nu doar pentru a alunga plictiseala, ci și pentru a oferi un răspuns la întrebările care ne macină.

Se spune că, în trecut, soldații din armata franceză se deconectau în timpul liber avut la dispoziție prin jocul de cărți. De multe ori erau singuri își foloseau cărțile de joc pentru pasiente. Chiar Napoleon însuși și-ar fi citit viitorul în pasiențe, însă înainte de bătălia de la Waterloo (18 iunie 1815) cărțile i-ar fi arătat înfrângerea. Această luptă, pierdută în fața Coaliției conduse de ducele Wellington și de mareșalul von Blucher, a însemnat căderea definitivă a lui Napoleon și a Imperiului său.

Există mai multe feluri de a da o pasiență și, evident, diferite reguli pasiență, adaptate fiecărui joc în parte. Fie că vrei să îți ghicești viitorul sau doar să alungi plictiseala atunci când nu e nimeni în preajmă, află în continuare cum se joacă pasiența.

Reguli pasiență – Cadrilul

Pasiența tip cadril – Amestecă bine cărțile și taie-le, punându-ți o dorință sau o întrebare. Începe să extragi câte-o carte din pachet, iar când apare prima damă, pune-o separat și continuă extragerea până ai așezat toate damele într-o formă circulară. Ia-o de la capăt și plasează în jurul damelor cărțile de 5 și 6. Peste 6 vei așeza apoi restul cărților în ordine ascendentă, până la valet, ținând cont de culoare. Peste 5 vei așeza cărțile în ordine descendentă, tot în funcție de culoare, astfel încât să ai seria 5, 4, 3, 2, as, popă. Ca dorința să ți se împlinească trebuie să reușești să așezi astfel cărțile venite la rând din cel mult trei încercări.

Cum se joacă pasiența lui Napoleon

Se ia un pachet obișnuit de cărți. Persoana care vrea să prezică viitorul, își amestecă puțin cărțile gândindu-se la situația care o interesează. Apoi se întorc (în teanc, cu fața în sus) pe rând cărțile, numărându-se de la 1 la 14, sărindu-se 11, până la terminarea teancului. Atunci când ordinea prin numărare a cărții coincide cu numărul de pe carte, se scoate cartea și se pune alături, într-un alt teanc, cu fața în jos.

Se numără toate cărțile o dată. Apoi se ia teancul deja numărat și se numără, la fel, a doua oară. De această dată ultima carte nu va mai fi 14, așa că atunci când întoarcem pentru a treia oară teancul pentru a se număra, se continuă de la ultimul număr rămas de la a doua numărare. De fiecare dată, cărțile al căror număr coincide cu ordinea prin numărare se pun în teancul alăturat. După ce am numărat de trei ori, lăsăm deoparte cărțile numărate și luăm cărțile pe care le-am scos alături. Pe acestea le împărțim în șapte teancuri. Când sunt mai puțin de șapte cărți obținute ar fi mai puține informații oferite de pasiență. Fiecare teanc astfel obținut trebuie interpretat și trase concluzii despre prezicere.

În afară de “Pasiența lui Napoleon” și “Cadril”, există și alte moduri de a da pasiențe în mod solitar, cum ar fi : Ceasul, Substituirea, Castelana. Sunt jocuri de cărți simple care se bucură și azi de aprecierea multora.

5/5 - (2 votes)

Jocuri de cărți – idei de jocuri pentru serile cu prietenii

Joaca Gratis

Învață să joci blackjack și exersează gratuit! Încearcă un joc de strategie și testează adrenalina din cazinouri. Joacă runde nelimitate de pe desktop sau de pe mobil. Apasă pe butonul JOACĂ GRATIS și vei putea juca direct aici pe site varianta gratuită, 100% fără bani.

Idei de jocuri de cărți pentru mai mulți jucători

Multe jocuri de cărți au nevoie de două sau mai multe persoane. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat multe jocuri interesante de jucat în 2, iar un top 10 al jocurilor de cărți include : război, macao, tabinet, septică, trombon, popa prostu, chems, whist, rentz și poker. Iată în continuare descrierile și regulile pentru o parte dintre ele, în funcție de numărul de jucători:

Idei de jocuri de cărți în 2

Cum se joacă Gin Rummy

Un lucru important de știut despre cum se joacă Gin Rummy este faptul că pentru acesta nu ai nevoie de multe persoane – în mod normal sunt implicați doar doi jucători, așa că te poți bucura de el chiar dacă nu ai lângă tine un grup numeros de jucători.

Gin Rummy este un joc de cărți perfect pentru două persoane. Este preferat de jucători de toate vârstele, de la cei tineri la cei mai în vârstă. Este simplu de jucat și reprezintă o metodă perfectă de relaxare. Gin Rummy se află fără îndoială în top 10 jocuri de cărți adorate de toți. Gin Rummy face parte din categoria de jocuri remi, având la bază aceleași reguli. Trebuie să formezi serii de cărți (scări, combinații de culori etc). Jocul mai este cunoscut și drept Gin Remi. Totodată, se pare că originea jocului Gin Rummy se află și în jocul de poker, mai precis o variantă veche a acestuia.

Istoria acestui joc de cărți provine din anii 1900. A fost inventat, se pare, într-un club din New York, de Elwood Thomas Baker și de fiul său, Charles Graham Baker. Acesta din urmă se spune că ar fi denumit jocul după băuturile sale preferate, gin și rom. Gin Rummy nu s-a bucurat de prea mare succes la începuturile sale. Acest joc a început să fie jucat și îndrăgit abia prin anii ’40, când a devenit foarte popular în rândurile actorilor celebri de la acea vreme de la Hollywood.

Într-un regulamnet Gin Rummy vei găsi că se folosește un pachet normal cu 52 de cărți, pe care va trebui să le ordonezi și să obții un punctaj superior celui obținut de adversar. Din punct de vedere reguli Gin Rummy, vei observa că ai ceva mai mult de învățat decât în cazul pokerului, chiar dacă este vorba de un joc de două persoane.

Reguli Gin Rummy

Împarte câte 10 cărţi pentru tine și persoana cu care joci, iar apoi pune o carte cu fața în sus pe masa de joc, lângă pachet. La fiecare tură a jocului, fiecare dintre voi trebuie să aleagă o carte, fie dintre cele deja întoarse, fie din cele aflate în pachet. În locul acesteia, va trebui pusă în teanc, cu fața în sus, o carte pe care o aveți în mână. Îți poți completa mâna formând anumite combinații de cărți: 3 sau 4 de același număr sau cel puțin 3 consecutive de aceeași culoare. Încearcă să scapi de cărțile cu care nu poți forma combinații, punându-le jos când îți vine rândul. 

Dacă mai rămân doar două cărți pe masă sau unul dintre voi are mai puțin de două cărți în mână, faceți totalul. Cărțile neetalate se consideră penalizări și se scad din punctaj. Asul valorează un punct, dama, regele și valetul valorează zece puncte și restul cărților au valoarea dată de număr (de exemplu, cartea 3 valorează 3 puncte). Jocul se termină atunci când unul din voi cumulează 100 de puncte.  După cum vezi, este ușor să înveți cum se joacă Gin Rummy.

Cum se joacă Macao

Macao este unul dintre cele mai iubite și simple jocuri de cărți, iar mulți români îl joacă în familie sau alături de prieteni, fiind o adevărată sursă de distracție. Este perfect de jucat chiar și în două persoane, așa că e varianta perfectă pentru o seară amuzantă alături de persoana iubită sau de cel mai bun prieten. Te sfătuim să nu îl joci într-un grup mai mare de șase jucători, pentru a avea la dispoziție destule cărți necesare partidei. Dacă nu știi cum se joacă macao, nu îți face griji: poți învăța regulile foarte ușor și poți deveni maestru în asta, chiar dacă nu ai încă experiență.

Vei avea nevoie de un pachet de 52 de cărți, din care nu este necesar să scoți niciuna, nici măcar jokerii. În orice regulament macao vezi găsi că pentru a câștiga partida de macao, trebuie să rămâi primul fără cărți în mână. Ultimul jucător care încă are cărți este cel care pierde partida, iar dacă jucați în cinci sau șase, jocul va fi oprit în momentul în care a treia persoană își termină cărțile.

Află în continuare cum se joacă macao pas cu pas și ce reguli ar trebui să urmezi.

Reguli macao

Începe prin a amesteca foarte bine cărțile și împarte-le apoi fiecărui jucător. Fiecare persoană ar trebui să aibă în mână 5 cărți, pe care nu le va arăta celor din jur. Așază o carte jos, cu fața în sus – aceasta va fi cartea de pornire – și pune restul pachetului lângă carte, cu fața în jos.

Reguli macao, odată ce ai împărțit cărțile:

 • Persoana care începe va trebui să adauge o carte peste cea pusă deja jos. Cartea trebuie să aibă fie același semn, fie aceeași valoare. De exemplu, dacă jos este o damă de treflă, jucătorul va adăuga fie tot o damă, indiferent de culoare, fie o altă carte de treflă.
 • Jucătorii următori continuă același sistem, adăugând fie valoare, fie culoare, în funcție de cărțile disponibile în mână. Dacă un jucător nu are o carte potrivită sau nu dorește să o pună încă jos, va trebui să tragă o carte din pachetul aflat pe masă, având posibilitatea de a o adăuga apoi peste cea expusă.
 • Dacă o persoană are în mână mai multe cărți de același fel – trei pătrari, trei dame sau orice altă variantă, le poate adăuga pe toate odată.
 • Atunci când se termină teancul, pune deoparte ultima carte expusă de jucători și întoarce restul cărților cu fața în jos, pentru a crea un nou tanc.
 • Jucătorul care rămâne cu o singură carte trebuie să spună rapid “Macao”, destul de tare încât să fie auzit de restul jucătorilor. Altfel, nu va mai putea termina la rândul următor și va trebui să tragă ca pedeapsă 5 cărți.

Tot ca reguli macao, e important să știi că există câteva cărți care au o semnificație specială odată ce sunt date jos. Iată care sunt acestea:

 • 2 și 3 – dacă dai jos un 2, jucătorul care vine după tine va lua 2 cărți. Similar, un 3 îl obligă să ia din teanc 3 cărți. Dacă pui mai multe cărți de același tip, persoana care urmează e nevoită să ia suma cărților – de exemplu, doi treiari înseamnă că jucătorul va lua șase cărți. Totuși jucătorul următor poate evita situația dacă are în mână cartea respectivă, de altă culoare: tu pui un 2 de treflă, persoana care vine după tine pune alt doi de caro, iar a treia persoană trebuie să ia patru cărți din teanc. Bine de știut: se poate pune 2 peste 3.
 • Asul – cine are as are dreptul de a schimba culoarea cărții expuse cu orice culoare își dorește.
 • 4 – cel care pune jos un pătrar îl obligă pe jucătorul care urmează să stea o tură, dacă nu poate da la rândul său un alt pătrar.
 • Jokerul – dacă pui jos un joker, următorul jucător este nevoit să ia 5 sau 10 cărți, 5 pentru Jokerul negru și 10 pentru cel roșu.

Te asigurăm că vei învăța rapid cum se joacă macao și vei reuși să te distrezi de minune în timpul fiecărei partide.

Încearcă mai multe jocuri de cărți gratis:

Idei de jocuri de cărți în 3

Cum se joacă Șeptica

Jocul de Șeptică este un joc de cărți ce dezvoltă spiritul competițional dar, în același timp, capacitățile de memorare și atenție. Fiind unul dintre cele mai cunoscute și apreciate jocuri din România, reprezintă un mod excelent de a-ți petrece timpul liber alături de cei dragi. Dacă nu ai prin preajmă un bunic care să te învețe cum se joacă șeptica, nu-i nimic: te învățăm noi.

Jocul este ușor de prins și poate avea între doi și patru jucători, regulile fiind doar puțin diferite în cazul în care jucați în patru. Mai precis, ca reguli șeptică de bază, trebuie să știi că între 1 și 3 jucători fiecare dintre voi va juca pe cont propriu, dar dacă sunteți patru, va fi necesar să faceți două echipe. Iată detaliat cum se joacă șeptica:

Reguli șeptică

Alege cărțile de la 7 în sus, astfel încât să ai 32 de cărți. Îți recomandăm ca în cazul în care sunteți 3 jucători să scoateți doi optari și să rămâneți cu 30 de cărți. Ca punctaj, țineți cu toții cont de valoarea celor mai importante cărți: asul și 10 valorează câte un punct, 7 e considerată carte de tăiere, iar orice carte cu aceeași valoare ca a primei cărți etalate va deveni și ea tăiere. În jocul de trei persoane, cei doi optari sunt de asemenea tăieri.

Împarte pentru început câte patru cărți fiecărei persoane. Fiecare jucător va trebui să pună jos o carte. Dacă prima persoană care pune cartea nu este tăiată, aceasta va lua toate celelalte cărți date jos. În cazul în care cărțile sunt tăiate, primul jucător îl poate lăsa pe cel care taie să ia cărțile sau poate alege să taie la rândul său, dacă are o carte potrivită în mână. Dacă alege varianta tăiatului, ceilalți jucători vor fi nevoiți să dea și ei câte o carte jos.

Odată ce cărțile de jos sunt luate, se împart din nou câte patru cărți pentru fiecare jucător. Există posibilitatea ca la final să rămână mai puține cărți, caz în care va trebui să le împarți în mod egal pe cele rămase.

Potrivit oricărui regulament macao, v a câștiga persoana sau echipa care la finalul jocului a strâns cel mai mare număr de puncte.

Cum se joacă Război

Un alt joc de cărți în doi, sau joc de cărți în trei, îndrăgit de multă lume este popularul Război. Care este scopul? Ei bine, cartea mai mare ia toate cărțile, iar concurentul câștigător este cel care are cele mai multe cărți în mână, dar și puncte. Un astfel de joc intră cu siguranță în top 10 jocuri de cărți.

Reguli război

Împarte cărțile din pachet în mod egal între jucători, urmând ca fiecare dintre voi să le țină cu fața în jos pe parcursul jocului. Prima mișcare: etalați câte o carte (prima de sus, apoi următoarea și tot așa, până se termină pachetul din mână și se continuă cu cărțile acumulate de fiecare jucător, care constituie un nou pachet). Jucătorul care are cartea cea mai valoroasă le ia și pe restul. Cea mai mică valoare o are doi, iar cea mai mare este a asului. Dacă doi sau chiar trei dintre voi ați etalat aceeași carte, se consideră că ați intrat în război și va trebui fiecare să etalați numărul de cărți înscris pe cartea care a generat războiul. De exemplu, dacă e un război între doi valeți, etalați douăsprezece cărți suplimentare. A douăsprezecea carte decide cine câștigă războiul și ia toate cărțile puse în joc. Dacă în continuare este egalitate, porniți un nou război. Regulamentul de la război este unul dintre cele mai simple.

Idei de jocuri de cărți în grup, cu mai mulți jucători

Cum se joacă tabinet

Tabinetul este un joc  foarte îndrăgit, cu tradiție în România, fiind jucat de persoanele de orice vârstă, mai ales datorită faptului că stimulează gândirea logică. Principiul e simplu: trebuie să aduni cifrele cărților de pe masă, fie că aduni 2, fie că aduni 3 sau 4. Cu ajutorul cărților din mână poți lua din cele de jos (suma celor de pe masă trebuie să coincidă cu valoarea cărții din mână).

Este relaxant, îl poți încerca oricând cu familia sau prietenii și nu este nevoie să pierzi mult timp învățând cum se joacă tabinet. 

Vei găsi regulament tabinet pentru jocul individual, cu 2 sau 3 jucători, dar și în echipă, dacă sunteți 4 persoane. Află în continuare cum se joacă tabinet și ce reguli ar trebui să respecți.

Reguli tabinet

Amestecă bine cărțile și împarte patru dintre acestea primului jucător, care poate alege să joace cu ele sau să le refuze și să solicite alte cărți, în cazul în care nu are cel puțin două cărți care valorează puncte. Dacă refuză cărțile inițiale, jucătorul trebuie să le așeze cu fața în sus pe masa de joc, iar tu îi vei oferi alte șase cărți, pe care va fi nevoit să le păstreze.  În situația în care nu a refuzat cărțile, îi vei mai da doar două. Oferă-le câte 6 cărți și celorlalți jucători – aceștia nu mai pot face alegerea primei persoane. 

Dacă jucătorul nu a refuzat cărțile, va trebui să întorci pe masă alte 4 cărți, care să fie vizibile pentru toată lumea. În continuare, din punct de vedere al modului de joc, nu vei avea nicio problemă în a respecta cele mai importante reguli tabinet: fiecare persoană trebuie să ia de pe masă cât mai multe cărți care să aibă aceeași valoare cu una dintre cărțile avute deja în mână. De exemplu, un jucător care are în mână o damă poate lua cu ea un valet și un as, un zece și un trei, un nouă și un patru și așa mai departe. Dacă jucătorul vede jos mai multe combinații posibile pentru aceeași carte, le poate lua pe toate. Cărțile adunate se pun cu fața în jos în dreptul fiecărui jucător. 

Cine nu are nicio carte cu care să poată lua combinațiile etalate trebuie să așeze o carte din mână lângă restul cărților aflate cu fața în sus. Dacă reușești să iei dintr-o singură carte toate celelalte cărți etalate, se consideră că ai făcut o tablă, care valorează un punct.

Odată ce jucătorii termină cele 6 cărți, trebuie împărțite din nou câte 6, mai puțin la final, când vor rămâne mai puține, care se vor împărți în mod egal. Important e ca jos să fie etalate întotdeauna cele 4 cărți de bază. Persoana care ia ultima mână va strânge și restul cărților.

Câștigă jucătorul care a adunat cele mai multe puncte, în condițiile în care cărțile de la 10 în sus valorează un punct, iar 10 de caro și 2 de treflă au câte două puncte. Nu uitați să numărați și tablele acumulate.

Cum se joacă trombon

Unul dintre cele mai distractive jocuri pe care le poți juca cu cei dragi este jocul de trombon, supranumit și jocul mincinoșilor.  Este un joc de cărți în 4 sau în grup. Dacă nu știi cum se joacă trombon, vei afla chiar acum cu surprindere că este ocazia perfectă de a-ți dovedi talentul la actorie: va fi nevoie să minți cu cât mai multă pricepere pentru a câștiga. Pe lângă a minți, va trebui să îți antrenezi și talentele de psiholog, pentru a-i prinde în plasă pe cei care încearcă să “trombonească”.

Iată cum se joacă trombon, un joc simplu și plin de haz:

Reguli trombon

Împarte cărțile în mod egal între jucători. Ca să te bucuri cu adevărat de trombon, cel mai bine e să îl joci în cel puțin trei persoane. Odată ce aveți cu toții cărțile în mână, este timpul să aplicați cele mai amuzante reguli trombon: să mințiți la greu. Primul jucător va pune pe masă, cu fața în jos, câteva cărți – cel puțin una, dar poate alege exact câte să pună, în funcție de ce dorește să declare. Apoi, după ce sunt așezate cărțile, e timpul să le spună celor din jur ce a dat jos. Poate alege să mintă sau să spună adevărul. Persoana care urmează are două posibilități: fie pune jos la rândul său una sau mai multe cărți, fie acuză jucătorul de dinainte de minciună, spunându-i “Trombon!”. Dacă cel care a dat cărțile a mințit, acesta trebuie să le ia înapoi. Dacă a spus adevărul, le va lua persoana care l-a acuzat de minciună.

Cum poți gândi rapid o schemă prin care să prinzi mincinoșii? Simplu – bazează-te pe logică. De exemplu, dai la masă trei de 2, iar jocul are 3 concurenți, din care următorii dau și ei tot doiari. Cum pot da 3 persoane aceeași carte, având în vedere că sunt doar 4 astfel de cărți, iar tu ai avut 3 dintre ele?

Se va ajunge la situații în care mai mulți jucători vor pune cărți jos, trombonind, fără ca persoana care urmează să denunțe minciuna. Odată ce se duce rândul unui jucător, acesta nu mai poate fi acuzat de trombon până la tura următoare. Grămada de cărți se va strânge tot mai mare, iar prima persoană care va minți sau va acuza pe nedrept se va trezi astfel cu o mână plină.

După regulamentul pentru trombon, câștigător este cel care a reușit să dea primul toate cărțile jos, în timp ce pe ultimul loc va ieși jucătorul care a strâns cele mai multe cărți.

Cum se joacă Popa Prostu

Un alt joc extrem de distractiv și de dinamic este Popa Prostu. Îl știm din copilărie și nu necesită mult timp de învățare – tot ce trebuie să faci este să-ți construiești propria pereche de cărți, care circulă de la un jucător la altul. Când perechea este deja formată, dai cărțile pe masă și strigi Popa Prostu. Ultimul care rămâne cu cărțile în mână pierde.

Nu ai nevoie pentru acest joc nici de multă strategie, nici de bătăi de cap legate de sistemul de reguli popa prostu. Totul este extrem de simplu, așa că poți alege să te joci oricând cu familia sau prietenii, oriunde ai fi, iar distracția este garantată. Dacă se întâmplă ca partenerii tăi de joc să nu știe cum se joacă popa prostu, nu-i nimic, te învățăm noi chiar acum, pentru ca tu să le poți explica în doi timpi și trei mișcări.

Reguli popa prostu

Ai nevoie de câte patru cărți pentru fiecare persoană care joacă. De exemplu, dacă sunteți trei, poți alege din pachetul de cărți de joc patru dame, patru valeți și patru ași. Pe lângă acestea, adaugă un singur popă. Împarte cărțile astfel încât fiecare persoană să aibă patru și un singur jucător să aibă cinci. Nu vă arătați cărțile unul altuia! Persoana care are cinci cărți va pune una cu fața în jos, cel de lângă o va lua, va observa dacă se potrivește cu ce mai are în mână și va decide ce carte lasă pentru următorul jucător. Fiecare jucător va încerca să își completeze cât mai rapid cărțile, pentru a avea patru de același fel, iar prima persoană care reușește să facă asta câștigă. Odată ce s-a anunțat câștigătorul, se consideră învins cel care rămâne cu popa prostu în mână. 

Totul se face în viteză și vei observa că distracția este din ce în ce mai mare odată ce vă obișnuiți și știți perfect cum se joacă popa prostu.

Cum se joacă whist

Whist este un joc de cărți clasic, de levată, care a cunoscut perioada sa de glorie în sec al XVIII-lea și al XIX-lea, după care a fost detronat de bridge, al cărui strămoș este. Jocul este destul de dificil, în ciuda faptului că regulile par simple la prima vedere.

Whistul este un joc care îți va solicita logica, dar în același timp te va ține în priză pe toată durata partidei. Nu ai cum să te plictisești, mai ales că jocul îți va testa din plin spiritul competitiv. Pot participa între 3 și 6 jucători – un număr ideal ar fi 4, însă poți varia. Ai nevoie în primul rând de un pachet de cărți, din care vei elimina o parte, astfel încât să ai înainte de începerea partidei câte 8 cărți pentru fiecare persoană. De exemplu, dacă sunteți 4, ar trebui să jucați cu 32 de cărți. Elimină din pachet cărțile cele mai mici, de la 2 în sus.

Pe lângă pachetul de cărți, îți recomandăm să ai la îndemână o hârtie și un creion cu ajutorul cărora să ții scorul. Iată cum se joacă whist din punct de vedere al regulilor și al mecanismului de joc:

Reguli whist

Regulamentul whist spune că fiecare jucător va primi o carte, în sensul acelor de ceasornic. De-a lungul partidei, numărul de cărți distribuite o să varieze, astfel încât fiecare mână să conțină cu o carte mai mult decât precedenta: prima tură se împarte câte-o singură carte, a doua tură se împart două cărți și așa mai departe. În ultima tură, de exemplu, vei oferi câte opt cărți de persoană. Odată ce ați ajuns la opt, veți reface jocurile în ordine inversă, până când fiecare persoană primește o singură carte.

Există două variante de reguli whist din care poți alege. În prima, persoana care distribuie cărțile poate juca precum restul jucătorilor. În a doua, prima persoană va fi doar dealer, împărțind. În această situație, fiecare jucător trebuie să fie o dată dealer, fără a participa activ la tura respectivă. Principiul se aplică numai la turele de 1 și 8 cărți, ceea ce înseamnă că dacă ați juca în trei, de exemplu, ați avea trei ture de 1 și trei ture de 8, pentru ca fiecare dintre voi să reprezinte dealerul. În total, partida ar avea în acest caz 21 de ture.

Odată ce s-au împărțit cărțile, pune următoarea carte cu fața în sus. Culoarea acesteia va reprezenta atu-ul pentru jocul respectiv. Excepția o fac jocurile de 8 cărți, unde nu mai există atu. Valoarea cărților este crescătoare, până la as. Fiecare jucător anunță la începutul turei ce scor consideră că va face – așa cum îți spuneam în partea introductivă, vei avea nevoie să notezi aceste detalii. 

Roagă fiecare jucător, în sensul acelor de ceasornic, să așeze câte o carte jos. Aceștia trebuie să aibă cartea din aceeași culoare cu a ta (sau a jucătorului care a împărțit cărțile și a devenit dealer, etalând primul). Cine nu are culoarea primului jucător va pune neapărat atu, iar dacă nu are nici atu, va da o carte oarecare. Turul e câștigat de jucătorul cu cel mai mare atu, iar dacă nu a existat atu, de cel care a avut cea mai mare carte din culoarea inițială. Câștigi tura dacă ai obținut numărul de mâini câștigate pe care ai mizat (de exemplu, la tura cu o singură carte poți spune 1 sau 0, dar trebuie să obții ceea ce ai declarat inițial).

Jucătorii care au obținut câștigurile declarate, vor primi 5 puncte, plus numărul de mâini câștigate. Cei care nu au obținut sunt penalizați cu câte un punct pentru fiecare mână în plus sau în minus. Poți câștiga în final jocul dacă ai avut per total cel mai mare număr de estimări corecte, strângând astfel punctajul maxim.

Un aspect interesant ce ține de cum se joacă whist constă în faptul că varianta cea mai grea și cea mai apreciată de câștig este aceea de “a trage la zero”. Cum faci asta? Simplu la prima vedere, complicat în practică: trebuie să ai o strategie extrem de bună, pentru ca plusurile și minusurile de pe parcursul jocurilor să dea zero când sunt adunate la finalul partidei.

Cum se joacă rentz

Rentzul sau Rențul – îl vei găsi în ambele variante – este un joc similar cu bridge-ul, fiind compus din mai multe runde de joc, în care trebuie realizate anumite obiective. O partidă de rentz conține următoarele subjocuri: Whist, Rentz, Levata, Popa de roșu, Dame, Caro, 10 trefla, Totale. Nu e de mirare deci că dacă știi să le joci pe acestea, știi și cum se joacă Rentz. Pe de altă parte, dacă nu le cunoști încă și vrei să te bucuri de Rentz, este momentul perfect să le aprofundezi regulile.

Reguli rentz

Este un joc de cărți în 3 sau un joc de cărți în 4, dar poate fi jucat și în mai mulți. Puteți fi cel puțin 3 jucători și cel mult 6, iar cărțile pe care le alegi din pachet ar trebui selectate în funcție de numărul de persoane care joacă. Alege cărțile de la popă în jos, ținând cont de faptul că fiecare jucător trebuie să aibă opt cărți. Începe prin a împărți cărțile, apoi oferă-le pe rând jucătorilor posibilitatea de a alege jocul dintre cele 8 variante de mai sus. Dacă încă nu știi cum se joacă rentz, e bine să iei în calcul faptul că partida va dura destul de mult: fiecare jucător trebuie să aleagă de 8 ori subjocul preferat, deci pentru 3 jucători veți avea în total 24 de mini-jocuri.

Vei câștiga dacă strângi cele mai multe puncte din jocurile pe plus, fără a scădea prea mult la cele pe minus. Iată regumentul rentz pentru fiecare subjoc:

 • Whist – este un joc pe plus, în cadrul căruia trebuie să strângi cât mai multe mâini valoroase
 • 10 Treflă – este tot un joc pe plus, în care trebuie să iei cele mai multe cărți de treflă, decarul fiind cel mai valoros
 • Rentz – este subjocul care dă titlul întregii partide și este un joc în care trebuie să strângi puncte și totodată să termini primul cărțile. Se pune în mijlocul mesei o carte, iar jucătorii trebuie să completeze șirul cu cărți mai mici sau mai mari. 
 • Regele de inimă roșie – e un joc pe minus, unde trebuie să eviți regele de cupă
 • Dame – un alt joc pe minus, în care ești avantajat dacă ai cărți ai mici decât dama
 • Caro – la fel ca cele de dinainte, jocul de caro te poate duce pe minus atâta timp cât iei carouri, mai ales cărți mari
 • Levata – este jocul în care trebuie să te ferești să iei mâini, altfel ți se vor scădea
 • Totale – cu cât ai cărți mai mici, ai șanse mai mari să nu primești penalizări

Așa cum observi, rentz este un job complex, compus din opt alte jocuri de cărți. Prin urmare, ca să fii stăpân pe situație, va trebui să înveți cât mai bine totul despre reguli rentz, dar și despre restul subjocurilor.

Cum se joacă poker

Poker-ul se află pe prima poziție în top 10 jocuri de cărți jucate vreodată, ca popularitate. Este cunoscut în lumea întreagă, fiind jucat atât acasă, între prieteni, cât și în cazinouri de lux și cazinouri online de renume.

Unii spun că ține mai mult de șansă, alții spun că important e sa cunoști cele mai importante reguli poker, iar adevărul este undeva la mijloc: norocul trebuie să îți surâdă, dar important este să știi cum să aplici strategia potrivită pentru a câștiga.

Pe lângă a învăța cum se joacă poker, dacă participi la partide în care ești față în față cu ceilalți jucători, e esențial să îți păstrezi calmul, indiferent de cărțile pe care le ai. Fața ta nu trebuie să te trădeze niciodată, pentru că poate influența modul de joc al celorlalți, punându-te în dezavantaj. Află în continuare tot ce ar trebui să știi despre cum se joacă poker.

Reguli poker

Ca să câștigi jocul de poker este necesar să ai cea mai mare valoare a mâinii de joc, ținând cont de ierarhia fiecărei cărți și combinații. Poți câștiga și cu o combinație slabă, atâta timp cât restul jucătorilor aleg să se retragă – de obicei acest lucru se întâmplă atunci când aceștia bănuiesc că au o mână inferioară și nu își riscă mai departe câștigurile. Există mai multe variante de regulament poker, chiar și variante în care cărțile sunt ascunse sau variante în care o parte din cărți sunt etalate.

Iată cele mai importante reguli poker care te vor ajuta în jocul clasic, cel mai întâlnit în țara noastră:

Se împart câte 5 cărți fiecărui jucător, urmând ca toți să își evalueze cărțile și să decidă ce combinații ar putea face. Pasul următor e ca fiecare persoană să renunțe la una sau mai multe cărți din mână, primind din partea casei exact atâtea câte a lăsat jos. Mai jos se află combinațiile de cărți câștigătoare, de la cea mai mică până la cea mai valoroasă formație:

 • O pereche – două cărți de același fel
 • Două perechi
 • Trei bucăți – trei cărți de același fel
 • Chintă – 5 cărți în ordine crescătoare, consecutive –  de exemplu, 10, valet, damă, popă, as
 • Culoare – 5 cărți de aceeași culoare, indiferent de valoare
 • Full – combinație de 3 cu 2 – de exemplu, 3 dame și doi decari. Dacă două persoane au full, câștigă cea cu valoarea cea mai mare a celor 3 cărți
 • Careu – 4 cărți de același fel
 • Chintă mică – 5 cărți de aceeași culoare, consecutive în ordine crescătoare
 • Chintă roială/chintă mare –  5 cărți de aceeași culoare, consecutive, care se termină la as

Dacă alegi să joci poker Texas Hold’Em, în loc de poker simplu, iată ce ar trebui să știi despre regulile acestuia:

Fiecare jucător va primi două cărți, pe care nu le arată inițial nimănui. Persoana care organizează jocul sau dealerul trebuie să așeze cinci cărţi pe masă – întâi trei, apoi pe rând câte una. Cărțile pot fi folosite de toţi jucătorii pentru a-și completa mâna de joc. Înainte de a se arăta cărțile, jucătorii trebuie să plaseze pariurile.

Poker-ul este unul dintre cele mai captivante jocuri de noroc din cazinouri. Merită să încerci măcar o dată și varianta online, pe miză reală.

Dacă mai ai nevoie de idei, te ajutăm și cu câteva sugestii de boardgames în 2!

Concluzii

Majoritatea acestor jocuri de cărți în grup se pot juca și în doi, dar farmecul este altul atunci cand îți aduni prietenii în jurul mesei pentru a petrece împreună ore plăcute jucând cărți. Unele jocuri de cărți în 3 sau jocuri de cărți în 4 sau în grup pot avea reguli diferite, pentru alege în final un singur învingător.

Unele jocuri, cum este de exemplu poker-ul, au devenit adevărate sporturi competiționale, organizându-se turnee și campionate, fără să mai amintim câștigurile fabuloase obținute atunci când jocurile au miză reală. În rest, jucate în familie sau cu prietenii, jocurile de cărți sunt ideale pentru socializare, petrecerea timpului liber și divertisment.

Indiferent de jocurile pe care le joci de obicei – noi îți recomandăm să încerci cât mai multe din listă – îți dorim distracție plăcută și mult noroc!

100 RON Gratis la Maxbet

Cod bonus: BONUSCASINO

Joacă jocuri de cărți gratis pe bani reali la Maxbet folosind bonusul de 100 RON fără depunere!

Alte Articole

ponturi fotbal

Ponturi Fotbal – Cele Mai Bune Ponturi Fotbal

5/5 – (5 votes) În articolul de mai jos vei găsi informaţiile de care ai nevoie pentru a-ţi realiza zilnic câte un bilet la case pariuri: atât ponturi pariuri azi fotbal, cât şi ponturi fotbal mâine, astfel încât să te poţi pregăti din timp. Bineînţeles, pe lângă evenimentele propuse de noi, poţi adăuga pe biletele […]

Citeste mai mult
electric castle 2022

Electric Castle 2022 – Artiști, Bilete și Extragere Fortuna

5/5 – (3 votes) Electric Castle 2022 se va desfășura în perioada 13 – 17 iulie, la Castelul Banffy din Cluj-Napoca, locația obișnuită a festivalului de ani de zile. Citește în continuare pentru a afla ce Electric Castle 2022 artiști poți asculta, de unde poți achiziționa bilete și multe alte informații oferite de Supercazino! Scurt […]

Citeste mai mult
epopeea lui marcel sez 2 ep 1

Epopeea lui Marcel – Sezon 2 Ep. 1

5/5 – (6 votes) Doar nu ai uitat de Epopeea lui Marcel, nu-i așa? Am ajuns la sezonul 2, episodul 1 în care Marcel e pregătit să-și găsească dragostea. Nu poți rata aventurile lui la speed dating. Întâlnirile pe nevăzute vin cu belele, așa cum era de așteptat. Pe cine crezi că va alege Marcel […]

Citeste mai mult

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino

Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă