Fiind unul dintre cele mai îndrăgite jocuri pentru serile alături de prieteni, Activity a câștigat notorietate și popularitate în rândul oamenilor. Nu e de mirare că jocul este preferatul multora, pentru că e foarte ușor de jucat și foarte distractiv. Dacă nu știi încă regulile, rămâi cu noi ca să-ți prezentăm reguli Activity!
Despre Activity Joc de Societate în General
Jocul Activity a fost lansat în anul 1990 și a fost proiectat de designerii Ulrike Catty, Paul Catty, Hans Führer, Maria Führer și Ernst Führer. Jocul este deținut și publicat de compania Piatnik din Viena. Este, în prezent, unul din jocurile preferate ale amatorilor de boardgames. Pentru a-l juca, ai nevoie, desigur, de un set care conține 440 de cărți, 1 tablă de joc, 1 clepsidră, 4 pioni, hârtie și creion.
Vezi și alte idei de jocuri de cărți alături de prieteni!
Reguli Activity – Cum Se Joacă Activity?
- Activity regulament este format dintr-o tablă cu pioni și 3 teancuri de cartonașe pe care sunt trecute cuvinte și expresii ușoare sau dificile. Se formează echipe de cel puțin 2 persoane, acesta fiind numărul recomandat de reguli Activity, până la maximum 4 echipe.
- Membrii echipelor trebuie să ghicească pe rând cuvintele și expresiile de pe cartonașe.
- Tabla de joc este marcată cu imagini care indică provocarea rundei respective: să mimezi, să explici în cuvinte sau să desenezi. Astfel, colegul de echipă care trebuie să își ajute partenerul să ghicească, va face asta ori vorbind (fără să folosească acele cuvinte de pe cartonaș), ori mimând, ori desenând.
- Teancurile de cărți sunt numerotate cu cifrele 3, 4 și 5, acestea indicând adesea dificultatea, dar nu este o regulă. Pot fi cuvinte sau expresii ușoare și în teancurile 4 și 5.
- În funcție de ce teanc alegeți tu și coechipierul pentru a trage un cartonaș, veți avea posibilitatea să avansați 3, 4 sau 5 poziții, dacă unul din voi ghicește ce explică celălalt.
- Pe partea cealaltă a cartonașului, așa cum spuneam, există cuvinte sau expresii. Ca să-ți dai seama ce trebuie să explici din acea listă, te uiți la imagine și la ce culoare are pătratul de pe tabla de joc pe care te afli. De exemplu, poți avea imaginea de vorbit pe albastru închis sau deschis, imaginea de desenat pe galben sau cea de mimat pe roz închis.
- Dacă acel cuvânt pe care trebuie să-l explici e trecut cu roșu, atunci și celelalte echipe au dreptul să încerce să ghicească. După reguli Activity, dacă reușesc, avansează.
- Se folosește un cronometru, ori de la telefon și se setează 60 de secunde, ori se folosește clepsidra din joc. Când timpul a expirat, te oprești din mimat, explicat sau desenat. Coechipierul trebuie să ghicească până la expirarea timpului.
Regulament Activity – Cum Se Calculează Scorul?
La reguli Activity, spre deosebire de alte jocuri de societate, nu se ține un scor anume. La final nu se calculează un număr de puncte. Câștigă echipa care ajunge prima la Finish, iar pentru asta e nevoie să ghicești cuvântul cât mai multe runde, pentru a avansa. Poți avansa 3, 4 sau 5 poziții în funcție de teancul din care alegi cartonaș. Ca să-ți fie mai clar cum decurge o rundă de joc, să luăm un exemplu.
Tu și coechipierul tău sunteți la Start. Decideți să luați un cartonaș din teancul cu numărul 3. În acel moment, să presupunem că pionul vostru se află pe un pătrat cu imaginea de desenat cu galben. Întorci cartonașul și vezi ce cuvânt sau expresie corespunde imaginii, acela fiind cel pe care colegul tău trebuie să-l ghicească. Trebuie să încerci să desenezi cuvântul. Dacă la final acesta a ghicit corect, înaintați 3 poziții. Când vă vine rândul data viitoare, faceți schimb și coechipierul va trebui să explice, deseneze sau mimeze.
În afară de reguli Activity, te-ar mai putea interesa reguli Mahjong și reguli Monopoly!
Activity Regulament – Ce Mai Trebuie Să Știi Despre Activity Reguli
- În prima tură de joc, când echipele se află toate la Start, puteți alege voi ce cuvânt sau expresie să prezentați. Trebuie respectat doar modul de prezentare al cuvântului ales.
- Dacă trebuie să prezinți cuvântul prin desen sau mimă, nu ai voie deloc să vorbești.
- Dacă trebuie să prezinți cuvântul vorbind, nu poți folosi acel cuvânt și nici părți din el sau forme declinate.
- Pentru mimă, nu poți folosi obiecte din cameră și nici nu ai voie să indici spre ele. Poți, în schimb, să-ți indici părțile corpului sau articolele de îmbrăcăminte.
- Dacă o echipă nu reușește să rezolve provocarea, pionul rămâne pe loc, potrivit reguli Activity.
- Dacă pionul tău ajunge pe o poziție pe care deja se află alt pion, pionul deja prezent va merge o poziție în urmă. În sensul de mers invers, pot staționa și doi pioni pe un loc.
- La o rundă închisă (adică destinată doar coechipierului tău) poți arăta cartonașul celorlalți jucători.
Reguli Activity Pentru Joc cu 3 Persoane
Puteți juca Activity și dacă sunteți 3 persoane. Dacă nu știi cum se joacă Activity în formula asta, află că nu e foarte diferit de original. Asta înseamnă că rundele vor fi la cerc deschis și fiecare jucător va prezenta câte un cuvânt pe rând. Ceilalți doi vor încerca să ghicească, iar cel care nimerește cât și prezentatorul avansează pe tabla de joc și tot așa. Regula mutării pionului cu o poziție în urmă nu este valabilă la această variantă de regulament Activity.
Află și despre reguli Jenga și reguli Domino!
Cum Să Câștigi la Activity Reguli – Ponturi și Strategii
- Dacă ai de explicat cuvinte sau expresii compuse, precizează la început de câte cuvinte e vorba și dacă există cuvânt de legătură. Astfel, va fi mai ușor să fie ghicit.
- Dacă nu poți mima, desena sau explica un cuvânt compus sau o expresie, încearcă să iei fiecare cuvânt pe rând.
- De exemplu, să presupunem că trebuie să se ghicească sintagma „costum de pompier”. Precizează că e vorba de 2 cuvinte și cuvântul de legătură „de”. Prezintă întâi cuvântul „costum”, apoi cuvântul „pompier”.
- Dacă vrei să-ți surclasezi adversarii, fii atent pe ce poziții se află ei. Respectând reguli Activity conform cărora un pion deja existent pe o poziție merge un pas înapoi, poți calcula ce cartonaș ți-ar trebui ca să ajungi pe aceeași poziție și să dai pionul adversar un pas înapoi.
- În funcție de abilitatea la care te pricepi mai mult sau mai puțin, alege cartea cu valoare mai mică sau mai mare. Dacă ești foarte bun la desen, alege o carte cu valoare 5. Sunt șanse să desenezi foarte bine, coechipierul să ghicească și, astfel, avansezi 5 poziții. Dacă nu ești atât de bun la mimat, alege o carte cu valoare 3, pentru că e mai ușoară și tot avansezi destul de mult.
Descoperă cum se joacă Remi și cum se joacă Uno!
Concluzii Activity Regulament
Odată ce vei începe să joci Activity, vei vedea cât de simplu și distractiv e. Nu ai cum să te plictisești, setul de reguli Activity e destul de scurt și compact, iar jocul e perfect pentru grupuri mari. Râsetele nu vor întârzia să apară când veți avea de prezentat sintagme grele. Distracție plăcută!
FAQ Activity Reguli
🔶 De câți jucători e nevoie la Activity? Reguli Activity Original se joacă în aproximativ 4 echipe de câte 2 persoane. Se poate juca și în 3 persoane.
🔶 Cum se joacă Activity și cum câștigi la joc? Ca să câștigi la Activity, tu și coechipierul tău trebuie să ghiciți pe rând cât mai multe cuvinte. În funcție de cartonașul ales înaintea rundei, dacă ghiciți, avansați 3, 4 sau 5 poziții.
🔶 Care sunt modurile în care poți prezenta un cuvânt la Activity? Poți prezenta cuvintele la Activity prin a le explica, mima sau desena.
🔶 Poți să folosești obiecte când mimezi cuvântul la Activity? Nu, conform reguli Activity, nu ai voie să folosești obiecte din cameră ca să prezinți cuvântul, dar ai voie să arăți spre hainele tale sau spre părțile corpului.
🔶 Ce reprezintă numerele de pe cele trei teancuri de cartonașe? În regulament Activity, teancul cu numărul 3 conține cartonașe de dificultate ușoară, teancul cu numărul 4 cartonașe de dificultate medie și teancul cu numărul 5 cartonașe de dificultate mare.
Citește și: