...
norocul in mitologie Blog   /   7 octombrie 2022   /   Paul Anghelescu

Noroc Mitologie – Tradiții Românești & Simboluri de Noroc

Autor: Paul Anghelescu

Actualizat: 10 octombrie 2023

5/5 - (3 votes)

Oamenii au avut nevoie mereu de superstiţii sau obiceiuri în care să creadă şi după care să se ghideze. Diferitele mitologii au întruchipat acest noroc în moduri diverse, sub forma unor zeităţi sau a unor tradiţii de respectat. Şi, indiferent dacă le dăm crezare sau nu, norocul există într-o formă sau alta în viaţa noastră. Ori de câte ori câştigăm la pariuri, avem o zi neaşteptat de bună sau ieşim dintr-o încurcătură deşi, iniţial, nu văzusem nicio cale de scăpare, amintim de noroc. Citiţi în rândurile următoare mai multe despre noroc mitologie, zeul banilor, zeiţe noroc şi aflaţi cum ne pot ei influenţa astăzi.

logo-ul superbet cazino online

100% Bonus Până la 1200 RON + 300 Rotiri Gratis

  • Până la 1200 RON + 300 de rotiri gratuite la primele 3 depuneri
  • Depozit minim 20 RON
  • Rotirile sunt valabile la Shining Crown, Burning Hot și 20 Super Hot

Noroc Mitologie – Tradițiile românești

Credinţa populară românească poartă şi ea o simbolistică importantă în privinţa norocului. Astfel, despre noroc se spune că ar fi ca un înger care ne însoţeşte mereu, dar se depărtează dacă greşim, furăm, blestemăm şi facem rău altora.

În mediul rural, se spune că atunci când scârţâie uşa dimineaţa sau se deschide uşa singură e semn că norocul tocmai a intrat în casa noastră.  Asociat cu diverse întâmplări, obiceiuri sau caracteristici fizice, se pare că norocul este mai mare pentru cei care se nasc dimineaţa, atunci când e vreme frumoasă şi cei care care se nasc în zilele de duminică şi luni. De asemenea, dacă postim vinerea şi în Ajunul Crăciunului putem atrage norocul de partea noastră.

În cazul în care vă plouă la nuntă sau aveţi în jurul casei mai multe cuiburi de rândunele, lăstuni sau cocostârci, din nou se spune despre voi că sunteţi mai norocoşi decât alţii. La fel şi despre cei care au un vârtej în creştetul capului, despre cei care găsesc un trifoi cu patru foi sau cei care se trezesc dimineaţa cu faţa în sus sau dorm de obicei cu mâinile peste cap.

Aici au fost câteva lucruri generale dar, pe partea de noroc mitologie a culturii noastre românești, există 2 sărbători extrem de importante trăite o singură dată într-un an și o surpriză. A fost clasată pe locul al treilea și este reprezentată de Babe.

Descoperă și cum să ai noroc în 7 pași simpli!

Fastuoasa Noapte de Bobotează

Tradițiile româneșți continuă cu o frumusețe aparte. Te pot speria sau pot readuce la viață o bucațică de noroc, noroc pe care îl căutăm în orice facem. Să nu uităm câți dintre noi nu au pus cel măcar odată busuioc sub pernă de bobotează pentru a visa ursitul/ursita. 

Să fie oare real sau doar o ficțiune? Nu știm însă au fost cazuri în care oamenii chiar și-au visat jumătatea. Dacă ai pus busuioc sub pernă și nu ți-ai găsit încă jumătatea nu fii trist, mai încearcă și la anul. Multe persoane au spus că au visat alesul în momentele în care se așteptau mai puțin. Scopul este să o visezi în momentul potrivit și să nu grăbești lucrurile.

Top sloturi cu RTP mare îți vor purta cu siguranță noroc!

Vrăjile Sânzienelor și a Începuturilor noi

Să nu uităm nici de frumoasa superstiție a ielelor sau a așa ziselor sânziene. De câte ori nu ai auzit de ele și de noaptea magică în care porțile cerului se deschid larg și primesc dorințele noastre? Sânzienele mai sunt cunoscute și sub numele de Drăgaica în anumite părți ale țării și sunt celebrate de toți românii pe data de 24 iunie. 

Una dintre cea mai simpatică asociere cu Sânzienele este o poveste din popor în care femeile bătrâne mergeau în dimineața de Sânziene să strângă roua. O făceau cu o cârpă sau cu orice alt material permeabil și îl storceau într-o oală. Mai departe, ar fi dat-o fetelor sau o păstrau pentru ele în scopul de a fi fericite, a găsi pe cineva sau a fi sănătoase pe toată perioada anului.  

Știai că?

În cultura noastră de noroc mitologie, Sânzienele sunt asociate cu începuturile noi, schimbări, dragoste și sănătate mai presus de toate.

Babele

Babele sunt asociate de multe ori in traditia romaneasca cu vrajitoare intelepte. Erau cunoscute ca moase mistice care schimbau vremea la începutul primăverii. Zilele Babelor au loc între 1-9 martie. Ele definesc schimbări bruște de temperatură care au loc în fiecare zi din luna martie. În unele versiuni apar și 12 zile, babele fiind celebrate între 1 și 12 martie. 

Povestea babelor se învârte în zona Bucegi, în jurul personajului popular Baba Dochia. Legenda începe printr-o sarcină data de baba, nurorii sale. O pune să spele un ghem de lână neagră până când se limpezeşte şi devine alb. Nora spală ghemul şi nu are succes până când Mărţişor îi dă o floare specială şi o pune să spele ghemul cu ea. 

Știai că?

Conform poveștilor ce țin de noroc mitologie românească, odată ce o face, ghemul devine alb. Baba Dochia se înfurie, vede că vremea s-a schimbat şi ea pe ea 9 sau 12 cojoace şi fuge în căutarea lui Mărţişor şi a Primăverii. Cum vremea se schimbă constant şi soarele răsare, baba Dochia îşi dă câte un palton jos până îngheață şi nu reuşeşte să găsească primăvara.

Ființele Fantastice ale Culturii Românești

Și pentru că mitologia românească, basmele și legendele sunt atât de plăcute, nu puteam să nu fi ales câteva personaje fantastice care aduc sarea și piperul poveștilor cu noroc mitologie din bogatul nostru folclor. Unele aduc ghinion, altele seduc și altele sunt purtătoare de noroc.  

Samca – o descriere de coșmar în cultura de noroc mitologie românească, o apariție la lună plină, un demon de speriat pentru copii și femei. Se făceau descântece care o alungau din calea bolii pe care urma să o dăruiască copiilor – răutatea. 
Corcoaia – un balaur cu atât de multe capete precum vrea. Se scalda în apele curate ale Herculanelui nostru pierdut, era o hidră aducătoare de ghinion și rău. Totuși, în legende este învinsă de Heracles.
Stima – sirena și punctul de atracție. Spiritul seducător al apei este stima, asemănătoare cu povestea Doamnei din Lac a regelui Arthur. Dacă vă sună urechea stângă când sunteți lângă o apă, pot fi duhuri rele acolo 

Valva – simbolul muncii grele, zeitatea pământului vizibilă în mine, păduri, ape și holde și stăpânește zilele săptămânii. Este o muză care poate aduce inspirație. De obicei este îmbrăcată în alb sau în negru. Cele doua nonculori reflectă dacă este o valva bună sau rea
Zgripțorul – phoenixul românesc care citește inimi și inspiră. Această zeitate aparține unui tărâm desprins parcă din basmele cu Făt-Frumos. Pe cei mai vrednici din oameni i-ar fi recompensat cu o scurta citire în viitor

Află care sunt cele 7 tablouri cu jocuri de noroc celebre și istoria din spatele lor!

Simbolurile de Noroc în Mitologie

mitologie

Este bine să ne întâlnim pe drum cu un hornar (coşar) sau să purtăm un simbol cu acest personaj pentru că astfel alungăm ghinionul şi pericolul. Această superstiţie vine din faptul că hornarul se luptă cu focul, un simbol pentru purificare şi viaţă.

Potcoava aduce noroc doar dacă este poziţionată în sus, fiind un talisman puternic chiar şi împotriva Necuratului. Acest simbol ne aduce noroc şi ne fereşte de rele, de altfel multe mărtişoare dăruite sau cumpărate în martie având această formă.

Despre trifoiul cu patru foi se spune că ar fi fost singura amintire pe care Eva a luat-o din Rai atunci când a fost izgonită. Ori de câte ori găsim sau purtăm trifoi cu patru foi atragem asupra noastră norocul, sub toate aspectele sale (credinţă, speranţă, dragoste).

În opoziţie cu Norocul, în mitologia românească regăsim Piaza Rea (o altă denumire pentru ghinion), care are şi ea simbolurile ei specifice, cum ar fi pisica neagră, şarpele sau un om însemnat (cu o particularitate anume: cu un semn pe faţă, spân, cu părul roşu etc.) despre care se pune că poate deochia foarte uşor.

De reținut este că sunt zeci de tipuri de simboluri și mii de explicații pentru fiecare din el. În afara de cele de mai sus, am selectat pentru tine câteva dintre cele mai frecvente intalnite simboluri de noroc mitologie găsite peste tot în lume. Și cum Pământul surprinde mereu, nu e prea greu să-ți dai seama că fiecare cultura are reprezentanța ei în materie de talismane și simboluri însă câteva ies în evidenta în ziua de azi. 

Ochiul Răului 

Dacă ai mers în Grecia sau în Turcia ai fi văzut o mulţime de amulete cu Ochiul Răului. În noroc mitologie, denumirea este destul de fioroasă. Scopul unui ochi rău este de a ţine departe forţele malefice. Se spune că atunci când ochiul îşi pierde culoarea cineva ar fi încercat să facă rău dar nu s-a prins. În acel ochi se strâng toate energiile negative şi protejează. Azi este chiar o bijuterie la modă pentru toată lumea. 

Ochiul lui Ra 

La fel ca mai sus, Ochiul lui Ra sau Ochiul lui Horus are rolul de protecție împotriva forțelor răului. Este asociat de cele mai multe ori cu ochiul minții și aduce mai multe beneficii – inteligență, răbdare, prosperitate, înțelepciune și sănătate. În cultura de noroc mitologie din Egipt, mulți oameni pictau pe corăbii ochiul lui Ra pentru un drum sigur, protejat de marele zeu creator.

Ghinda Coaptă

În Anglia se spune că dacă este purtată o ghindă coptă în unul din buzunare, posesorul este ferit de boli şi are doar succes în viaţă. Mulţi o poartă pentru a alina orice fel de durere şi ajuta oamenii să se facă bine. 

Prinzatorul de Vise

Coşmarurile pot ataca în orice moment, orice om, indiferent de cât de mult bine sau rău a făcut pe parcursul vieţii lui. Dacă vin din subconştient sau apar din alte lumi sau pur şi simplu sunt plăsmuiri ale imaginaţiei, nu se se ştie cu exactitate. Totuşi, în Statele Unite ale Americii prinzatorul de vise cunoscut şi ca Chippewa a fost creat pentru a soluţiona această problemă. Rolul unui Dream Catcher/ Prinzător de vise în mitologie noroc este să capteze toate coşmarurile pentru un somn liniştit. 

Te invităm să citești și despre urări de noroc pentru sărbători!

Celebra Hamsa

În Orientul Mijlociu şi în Israel Hamsa este un obiect cu valenţe mitologice interesante. Acest simbol tipic în noroc mitologie este format dintr-o mână în mijlocul căreia se afla un ochi aducător de noroc.  Este o altă versiune a ochiului răului prezentat mai sus. Scopul este acelaşi ca în mitologie noroc şi să protejeze de rele deţinătorul. 

Maneki Neko

Unul dintre cele mai simpatice talismane este Maneki Neko, simbol din mitologie noroc japoneză. Dacă în Egiptul Antic pisica era venerata pentru puternică legătură pe care o avea cu zeii, în cultura japoneză Neko (pisică) este aducătoarea de bani. Este sinonimul unei puşculiţe care atrage prosperitatea. 

Glücksschwein

La polul opus de Maneki Neko este porcuşorul norocos, cunoscut că Glücksschwein. De obicei este reprezentat de un porcuşor care ţine un trifoi cu patru foi. Acest simbol este des întâlnit în Germania. Este foarte popular de Anul Nou şi simbolizează norocul şi prosperitatea. Şi în Norvegia dar şi în Suedia se găseşte acest simbol. Unele magazine fac dulciuri în această formă pentru că ar aduce noroc. 

Picior de Iepure

Din moşi strămoşi este vestit că piciorul de iepure este un simbol aducător de noroc şi întâmplări bune în viaţa oamenilor. Piciorul este unul real şi este purtat de obicei pe post de breloc sau este încapsulat într-un recipient şi purtat în geantă. 

În multe culturi, piciorul de iepure ar fi fost o parte dintr-o vrăjitoare care îşi putea schimba forma. Există şi o melodie Rabbit Foot Blues care are legătură cu poveştile de noroc mitologie din lumea cealaltă. Simbolul este intrigant. 

Află şi despre Semnificații cărți de tarot & Etalări!

Fortuna – Cea Mai Importantă Reprezentare a Norocului

Noroc în mitologie romană, Fortuna este zeiţa norocului. Toate simbolurile asociate ei şi modul în care oamenii le foloseau în viaţa de zi cu zi aveau ca scop “îmblânzirea” Fortunei şi atragerea norocului de partea lor.Fortuna era venerată în multe locuri din lume, fiind percepută în moduri diverse.  De exemplu, ea putea fi reprezentată tristă şi oarbă, caracterizând astfel viaţa schimbătoare şi grea. Fortuna nu este întotdeauna pozitivă: Fortuna Dubia însemna norocul încă nesigur, Fortuna Brevis – norocul schimbător, iar  Fortuna Mala –  ghionionul.

Bine de ştiut

Numele de “Fortuna” derivă de la zeiţa italiană Vortumna (cea care roteşte anul), iar asta îşi poate găsi corespondenţa în două dintre simbolurile cu care Fortuna este foarte des asociată: blogul de cristal şi cârma vasului (destinului) pe care îl manevrează.

Asocierile cu Zeița Fortuna

Zeiţa Fortuna mai are “în arsenal” şi o roată ca o cârmă a unei nave, semnificând puterea ei de a conduce norocul şi chiar viaţa oamenilor. Energia norocului este una inepuizabilă, viaţa însemnând de fapt mişcare şi acţiune.

În numeroasele sale reprezentări, Zeiţa Fortuna poartă un glob de cristal, un simbol pentru destinul omului şi puterea ei de decizie asupra acestuia. Se crede că fortuna roteşte în permanenţă “roata norocului” şi jonglează cu acest glob de cristal (ambele rotunde – un simbol pentru infinit şi protecţie), acţiunile ei fiind totuşi destul de neprevăzute, aşa cum este şi destinul uman. Cornul abundenţei este alt simbol deseori asociat cu Fortuna. Semnificând abundenţa şi belşugul, în mitologia romană se crede că acest corn al abundenţei era darul zeului Jupiter pentru femeile care au avut grijă de el. De asemenea, cornul mai poate aduce şi fertilitatea, o altă faţetă a norocului pe care Fortuna o dăruieşte celor care îi intră în graţii.

Dacă simbolurile rotunde sunt cele mai des asociate cu Fortuna, se pare că zeiţa romană îndrăgea cel mai mult trifoiul cu patru foi. Asociat norocului din cele mai vechi timpuri, fiecare frunză a trifoiului poartă în ea anumite semnificaţii care, din nou, vin să ne ajute în viaţă. Astfel, prima frunză este credinţa, a doua speranţa, a treia frunză dragostea, iar ultima norocul. Tocmai de aceea, ori de câte ori găsim un trifoi cu patru foi se spune că vom fi norocoşi în toate aceste domenii.

Citește și articolul despre semnificație cărți de joc!

Hermes – Zeul banilor, Jocurilor de Noroc și al Hazardului

zeul banilor joc de zaruri

Mitologia grecească este plină de zei și zeițe noroc care vin în ajutorul oamenilor în momentele de cumpănă. Din această categorie nu fac excepție nici jocurile de noroc, activități când jucătorul este încercat de emoții puternice și de un nivel ridicat de adrenalină, care îl făc să îndrepte rugăciuni către zeii norocului pentru a-și mări câștigurile. Unele dintre cele mai cunoscute zeități ale norocului și bogăției din istoria lumii sunt: Hermes, Thoth, Mercury, Lakshimi și Macuilxochitl.

Hermes, Zeul banilor, este cunoscut drept mesagerul zeilor și păzitorul lumii de dincolo, fiind entitatea la care jucătorii se rugau când participau la jocurile de noroc. În timp ce, multe mituri și legende îl descriu pe Hermes ca un ,,trișor divin”, capabil să îi înșele pe ceilalți zei fie pentru binele comun, fie pentru propria satisfacție. De asemenea, jocurile de noroc și conceptul de ,,noroc” ocupă un loc central în simbolistica mitologică greacă, deoarece, conform legendelor, Zeus, Poseidon și Hades au hotărât împărțirea Universului printr-un simplu joc de zaruri. Prin urmare, considerate o invenție recentă, jocurile de noroc au istorie care își are rădăcinile în toată istoria lumii.

Concluzii

Noroc în mitologie i-a fascinat şi îi va fascina în continuare pe oameni. Modul în care viaţa evoluează, uneori neaşteptat, norocul sau ghinionul care par a ne însoţi la fiecare pas, dar şi credinţele şi superstiţiile diverselor mitologii amintite încă astăzi – toate ne determină ca, cel puţin din când în când, să zâmbim la auzul acestor tradiţii sau chiar să le implementăm şi noi, atât cât să ne condimentăm puţin viaţa sau, cine ştie, cât să atragem norocul sub toate aspectele lui.

logo-ul superbet cazino online

100% Bonus Până la 1200 RON + 300 Rotiri Gratis

  • Până la 1200 RON + 300 de rotiri gratuite la primele 3 depuneri
  • Depozit minim 20 RON
  • Rotirile sunt valabile la Shining Crown, Burning Hot și 20 Super Hot

Citește și despre mai multe curiozități despre noroc în articolul nostru!

FAQ – Noroc Mitologie

Este norocul real?

Nu este un lucru dovedit cum că norocul este real dar orice om îl simte. În situaţii limită vedem lumina de la capătul tunelului sau am avut o zi norocoasă. Poate într-o zi ne-a mers foarte bine la muncă sau am câştigat premii la tombole. Aşa cum ştim orice poveste porneşte de la un adevăr indiferent de cât de supernaturala ar părea.

Care sunt cele mai interesante ființe mitologice din România?

Mitologia românească este de foarte multe ori ignorată. Fiinţele supranaturale care înconjoară legendele noastre sunt foarte interesante de la iele, la stimă până la balauri înfiorători, moroi și samca.

Unde pot găsi un talisman care să-mi poarte noroc?

Există foarte multe magazine online care dau spre vânzare aceste tipuri de talismane dar şi alte amulete care poartă noroc. Pot să fie găsite online sau fizic la preţuri foarte accesibile. Unele persoane aleg să meargă chiar ele în căutarea amuletelor. Poate şi tu o făceai când încercai să găseşti un trifoi cu patru foi aducător de noroc.

Care sunt cei mai cunoscuți zei care poartă noroc?

Zeiţa care se joacă cu norocul fiecăruia este Fortuna. Fiecare cultură are zeul ei. În Japonia, nu există doar unul ci 7 zei care formează norocul iar în frumoasa mitologie grecească Hermes este cunoscut ca fiind trişorul divin purtător de noroc, zeul hazardului și al bogăției.

Cum poate fi invocat norocul?

Mulţi cred că norocul poate să fie invocat atunci când bat la uşa cele mai importante sărbători. Putem să punem o dorinţă în noaptea de anul nou când ceasul bate ora 00.00 şi porţile cerului se deschid sau putem să sperăm şi să cerem să avem noroc în dragoste în noaptea de Sânziene.

Citește și articolele despre:

Alte Articole

concurenti asia express

Concurenți Asia Express 2024 Sezonul 7 Drumul Zeilor – Traseu și Câștigători

1 martie 2024

Mult așteptata emisiune Asia Express revine la TV cu un nou sezon plin de aventură și adrenalină. Află din acest articol totul despre emisiune, traseu și concurenți Asia Express 2024. Vei avea ocazia să-ți susții echipa preferată pe Drumul Zeilor, format din traseul Thailanda – Malaysia – Indonezia într-un sezon aparte. Rămâi pe aproape și […]

Citeste mai mult
winbet pareri jucatori

Winbet Păreri 2024 – Ce Spun Jucătorii Români Păreri Winbet REALE!

14 octombrie 2021

Winbet atrage zilnic sute de jucători noi datorită bonusurilor cu și fără depunere și serviciilor atractive. Citește mai jos în secțiunea Winbet păreri ce declară jucătorii și ce trebuie să știi înainte de a juca la acest casino. În această recenzie Winbet vei vedea exact ce au avut de zis jucătorii care au testat oferta […]

Citeste mai mult
supercazino holder

Toto Gaming Pariuri Sportive 2024 – Cum Pariezi la Toto Gaming?

10 iunie 2024

Toto Gaming este locul perfect dacă ești pasionat de pariuri sportive. Aici ai la discreție o sumedenie de sporturi, funcții și bonusuri. Toate sunt puse într-o platformă intuitivă, unde pui bilet în câteva secunde și te distrezi pe cinste în secțiunea Toto Gaming pariuri sportive live. Citește articolul nostru și află totul despre Toto Gaming […]

Citeste mai mult
reguli uno

Reguli Uno – Află Cum Se Joacă Uno!

26 aprilie 2022

Număr de jucători 2-10 jucători Vârstă 8+ Durată 20-30 minute Echipament Pachet de 112 cărți Dificultate Ușor Astăzi îți prezentăm un joc de cărți cu totul și cu totul special. Citește ghidul nostru care îți explică în detaliu tot ce trebuie să știi despre reguli Uno. Este un joc simplu și distractiv pe care îl […]

Citeste mai mult

Autori

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino
Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă
Aboneaza-te Acum!