cazinoul din constanta
Blog  /   februarie 8, 2017   /   Cristian Rotaru

Vești bune pentru Cazinoul din Constanța!

Pe zi ce trece monumentele istorice din România sunt abandonate de oficialități. Costurile de renovare sunt într-adevăr mari, însă valoarea lor culturală se poate compara? Plimbându-te prin București poți ignora cu siguranță adevărate opere arhitecturale, clădiri de patrimoniu atât de reprezentative pentru spiritualitatea și cultura românească.

Nu toate însă reușesc să transmită cu aceeași vitalitate sentimente atât de puternice. Întotdeauna am fost fascinată de Cazinoul din Constanța și nu cred că sunt singura. Pentru mine este una dintre puținele clădiri ce reușește să îmi transmită încărcătura sa istorică. Plimbându-te pe faleză nu ai cum să nu te lași purtat de gânduri și să îți imaginezi cum ar fi fost să trăiești în perioada interbelică, să mergi la seri dansante în holuri mari și elegante și să te joci jocuri de noroc în compania cea mai selectă.

Câte iubiri s-or fi legat acolo și câte s-or fi destrămat? Câte afaceri au fost încheiate? Deși timpul a îngropat multe, cazinoul încă păstrează cu sființenie secretele oamenilor de altă dată. Și probabil că acum este timpul să ne preocupăm și noi de păstrarea lui.

Scurtă trecere în revistă a istoriei

Istoria cazinoului începe în anii 1904, când arhitectul Petre Antonescu schițează ideea unei clădiri în spirit românesc. După ceva timp primăria abandonează ideea unei astfel de construcții, apelând la Daniel Renard, arhitectul francez care îl va constui în stil Art Nouveau. Inaugurarea lui se face 6 ani mai târziu, cu mare fast, în prezența regelui Ferdinand.

Deși în foarte scurt timp a devenit locul de întâlnire pentru toate personalitățile importante, clădirea a fost criticată dur, atât de presa locală cât și de cea internațională. „ Matahala împopoționată cu tot felul de zorzoane” sau „cel mai îngrozitor stil 1900 care încurcă țărmul mării”,  „ monument ridicat în cinstea nepriceperii sau prostului gust”, sunt câteva dintre descriile negative primite. Ceea ce a atras critica vremii a fost arhitectura asimetrică care era contrastantă cu neoclasicismul românesc. Cu toate acestea, succesul cazinoului a fost răsunător, autoritățile văzându-se nevoite să legalizeze jocurile de noroc.

Cazionul era alcătuit dintr-o sală de dans, două săli de lectură pentru ziare și revistă și două săli pentru jocuri de noroc. Bineînțeles la acestea se adaugă și celebra terasă de pe malul mării, ce va fi ulterior pusă în contact cu o sală pentru restaurant. Popularitatea sa nu s-a limitat doar la personalitățile țării. Oameni din întreaga Europa veneau să se bucure de luxul cazinoului și să joace jocuri de noroc.

Restaurarea

Oficialitățile au anunțat că restaurarea cazinoului ar putea începe din martie 2017. După ce a fost plasat de la autoritatea locală, la minister și iar la primăria Constanța și după ce s-au făcut demersuri pentru a-l pune sub tutelă străină, poate că de data aceasta autoritățile se vor ține de promisiune și se va începe restaurarea lui. Până atunci, putem doar să sperăm!

 

Alte Articole

promoții maxbet

Promoție Maxbet Paște – Câștigă un apartament Maxbet

Ne apropiem din ce în ce mai mult de sărbătorile Pascale și se pare Maxbet a pregătit și lansat deja o promoție pentru a celebra sărbătoarea pe care așteptăm cu toții. Vorbim despre o listă cu 100 de premii, un apartament Maxbet și maxpremii de Paște. Ești la fel de pregătit cum suntem noi? În […]

Citeste mai mult
ponturi pariuri heroic vs saw

Heroic VS SAW – Analiză meci și ponturi pariuri

Scena competitivă a titlului Counter Strike ne oferă o mulțime de evenimente și turnee în acest an, motiv pentru care, aici vei găsi, zi de zi, cele mai bune analize de meciuri disputate în cadrul titlului. Primul turneul al anului a fost IEM Katowice 2021, câștigat de către Gambit, urmat de către ESL Pro League […]

Citeste mai mult
fortuna blackjack

Fortuna Blackjack Online – Învinge dealerul și câștigă

În această pagină vei găsi toate detaliile despre oferta BlackJack Fortuna, tipurile de jocuri de BlackJack ce pot fi abordate acolo, dar și informații “la cald” despre bonusuri. Dacă ești un împătimit al jocului de BlackJack eFortuna este locul unde ai vrea să îți petreci fiecare minut de pariere. Toate jocurile de BlackJack Fortuna disponibile […]

Citeste mai mult

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino

Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă