ruleta ruseasca

Ruleta ruseasc─â – jocul de noroc suprem

roulette
Cine n-a auzit oare de ruleta ruseasc─â? Un joc periculos, mortal, un fel de a provoca destinul sau un divertisment excentric ? C├óte pu╚Ťin din toate acestea. Ruleta ruseasc─â este un joc de noroc cu poten╚Ťial mortal.

Jocul ├«n sine const─â ├«n prezen┼úa unui revolver cu ├«nc─ârc─âtor ├«n form─â de butoia┼č cilindric, de regul─â cu capacitatea de ┼čase sau opt cartu┼če. Un revolver cu butoia┼č cilindric este necesar din simplul motiv c─â numai cu acest tip de arm─â ├«n care ├«nc─ârc─âtorul poate fi rotit cu vitez─â asemenea unei ro┼úi de rulet─â (de unde provine de altfel ┼či numele acestui joc mortal) se poate provoca hazardul ┼či norocul ├«n urma ap─âs─ârii pe tr─âgaci.

De obicei ├«n ├«nc─ârc─âtor se pune un singur cartu┼č, l─âs├ónd celelalte cinci orificii goale. Juc─âtorul pune ╚Ťeava revolverului la t├ómpla proprie ╚Öi apas─â pe tr─âgaci, dup─â care va r─âm├óne ├«n via╚Ť─â sau va muri. Jocul se repet─â p├ón─â ce la unul din juc─âtori va fi declan╚Öat─â ├«mpu╚Öc─âtura fatal─â. Ca reguli de joc, se pot stabili de ├«nainte num─ârul de rotiri ╚Öi de ├«ncerc─âri.

De unde provine ruleta ruseasc─â?

russian roulette cartușe

Expresia ┬ź rulet─â ruseasc─â ┬╗ sau ┬ź russian roulette ┬╗ apare pentru aceast─â dat─â ├«n 1937, ├«ntr-un articol publicat de jurnalistul american Georges Surdez ├«n revista CollierÔÇÖs Weekly. Articolul a fost dedicat divertismentului riscant practicat de solda╚Ťii Legiunii Str─âine Franceze pentru a-╚Öi ├«n╚Öela plictiseala ├«n Africa de Nord. Surdez men╚Ťioneaz─â o scrisoare ├«n care un mercenar german povestea o conversa╚Ťie purtat─â cu un sergent rus ├«n cursul anului 1917.

ÔÇ×C├ónd totul s-a pr─âbu╚Öit ├«n jurul nostru, a relatat sergentul, ofi╚Ťerii ru╚Öi au considerat c─â ├«╚Öi pierd nu numai prestigiul, banii, familia, ╚Ťara, dar ╚Öi onoarea fa╚Ť─â de alia╚Ťii lor. ├Äntr-o cafenea, al─âturi de prieteni, unii dintre ei au scos dintr-o dat─â un revolver, au scos un cartu╚Ö din butoi, l-au ├«ntors ├«nainte de a pune arma la t├ómpla lor ╚Öi de a ap─âsa declan╚Öatorul. Probabilitatea de a exploda creierul ofi╚Ťerului a fost de 5 din 6 ╚Öanse. Uneori, acest lucru s-a ├«nt├ómplat ╚Öi alteori nu”.

├Än 1917, for╚Ťele armate au fost echipate cu revolverul Nagant al c─ârui butoi con╚Ťinea ╚Öapte cartu╚Öe, revolverul american cu ╚Öase ├«mpu╚Öc─âturi Smith & Wesson folosit anterior era considerat deja dep─â╚Öit.

Confrunt├óndu-se cu astfel de probabilit─â╚Ťi nefavorabile, to╚Ťi ofi╚Ťerii ar fi fost rapid decima╚Ťi. Problema principal─â este ├«ns─â c─â nu exist─â dovezi, nici un singur document sau memorii care s─â ateste practica ÔÇ×ruletei ruse╚ÖtiÔÇŁ ├«n armat─â.

├Än acest sens, chiar ├«nsu╚Öi Surdez nu a protestat niciodat─â c├ónd a fost numit ÔÇ×un om care a inventat ruleta ruseasc─âÔÇŁ.

Ruleta ruseasc─â ÔÇô o tragedie american─â?

revolver rulet─â ruseasc─â

De╚Öi numele celebrului joc face trimitere direct─â la poporul slav, exist─â o singur─â men┼úionare scris─â a ruletei ruse┼čti ├«n Rusia, ┼či aceast─â ├«n nuvela ÔÇ×FatalistulÔÇŁ scris─â de scriitorul rus Mihail Lermontov ├«n anul 1840. ├Än nuvela scris─â de Lermontov, un personaj minor supravie┼úuie┼čte cu bine unei ├«ncerc─âri de joc cu ruleta ruseasc─â.

În ciuda cultului pentru arme al Americii, înainte de articolul lui Surdez, nu a existat o astfel de practică.

Cu toate acestea, articolul lui Surdez a incitat publicul ╚Öi a fost reeditat ├«n diferite colec╚Ťii. Opt luni mai t├órziu, t├ón─ârul american Thomas Markley a fost ucis ├«n acest fel de ziua lui. Acesta este primul caz dovedit de rulet─â ruseasc─â mortal─â ├«n Statele Unite.

Surdez, con┼čtient sau nu, tocmai le livrase americanilor o metod─â tragic─â ┼či sigur─â de a-┼či ├«ncheia socotelile cu via┼úa. Nuvela a avut un succes enorm, iar Surdez nu ┼či-a imaginat niciodat─â c─â doar ├«n decursul acelui an, c├óteva sute de americani urmau s─â-┼či piard─â vie┼úile deoarece au ├«ncercat s─â joace russian roulette cu propriile revolvere.

John Marshall Alexander Jr, cunoscut ╚Öi sub numele de Johnny Ace, a fost un muzician popular de rhythm & blues din SUA. ├Än ziua de Cr─âciun a anului 1954, la sf├ór╚Öitul unui turneu anual, performa ├«n spectacole la Auditorium City din Houston, Texas. ├Än timpul uneia dintre pauze, s-a ├«mpu╚Öcat mortal ├«n timp ce se juca cu un revolver de calibru 32. ╚śi ├«n timp ce unii martori oculari au declarat c─â b─âutura ╚Öi manevrarea gre╚Öit─â a armei de foc au condus la moartea sa, rapoartele oficiale ale poli╚Ťiei au declarat c─â motivul accidentului mortal a fost un joc de russian roulette.

Celebritatea ruletei rusești și Hollywood

rulet─â ruseasc─â hollywood

Din 1937, c├ónd a ap─ârut ├«n aten╚Ťia opiniei publice, jocul a devenit o parte important─â a culturii pop din America ╚Öi restul lumii. Acesta a fost ├«nf─â╚Ťi╚Öat ├«ntr-un num─âr mare de lucr─âri de art─â contemporane, tablouri, versuri ╚Öi c─âr╚Ťi, dar a cunoscut cel mai mare impact prin popularizarea pe marele ecran de c─âtre Hollywood.

De-a lungul vremii, mii de oameni aveau s─â ├«╚Öi piard─â via╚Ťa ├«n acest mod absurd ┼či nebunesc. Un val de sinucideri prin metoda ruletei ruse┼čti a fost ├«nregistrat ├«n Statele Unite ├«n urm─â difuz─ârii filmului ÔÇ×Deer HunterÔÇŁ(V├ón─âtorul de cerbi), lansat ├«n anul 1978, cu actorul Robert de Niro ├«n rolul principal.

O scen─â din film arat─â trei solda┼úi americani captura┼úi ├«n timpul R─âzboiului din Vietnam ┼či for┼úa┼úi s─â joace ruleta ruseasc─â p├ón─â nu mai r─âm├óne dec├ót un singur supravie┼úuitor norocos. ├Änc─â din prima s─âpt─âm├ón─â de dup─â lansarea filmului, zeci de adolescen┼úi americani au murit ├«ncerc├ónd s─â imite ce v─âzuser─â ├«n film.

Un joc periculos, încă inexplicabil de atrăgător

psihologie

Psihopatologia modern─â nu poate explica nimic despre psihicul ┼či personalitatea oamenilor predispu┼či s─â joace ruleta ruseasc─â. Literatur─â de specialitate ┼či cercet─ârile ├«n acest domeniu sunt aproape inexistente. ├Än ciuda celebrit─â┼úii acestui joc periculos, este ├«nc─â practicat, de╚Öi mult mai rar.

Ruleta ruseasc─â este un joc al norocului cu poten┼úial mortal. Are ca motiva┼úie afec┼úiuni psiho-emo┼úionale specifice, pariuri bizare, sau din p─âcate, ruleta ruseasc─â poate fi o crud─â metod─â de execu┼úie ┼či tortur─â psihologic─â, folosit─â din nefericire ├«n toat─â gama r─âzboaielor ┼či confrunt─ârilor moderne, ├«ncep├ónd cu prizonierii din gulagurile sovietice for┼úa┼úi s─â apese pe tr─âgaci spre amuzamentul gardienilor, la prizonierii grup─ârilor teroriste din Orientul Mijlociu, obliga┼úi s─â fac─â acela┼či lucru. ├Än variante periculoase ale ruletei ruse┼čti, se pun ├«n ├«nc─ârc─âtor c├óte dou─â, trei, patru sau chiar cinci cartu┼če, sc─âz├ónd considerabil ┼čansele c─â omul care apas─â pe tr─âgaci s─â poat─â sc─âpa cu via┼ú─â.

La extrem─â opus─â a jocului se situeaz─â a┼ča numit─â ÔÇ×Friendly Russian RouletteÔÇŁ ÔÇô ruleta ruseasc─â u╚Öoar─â –┬á care are un regulament asem─ân─âtor cu al ruletei clasice, dar ├«n care sunt folosite cartu┼če oarbe. Probabil c─â emo┼úiile declan┼čate de acest joc mortal i-au molipsit cumva ┼či pe cei care nu vor s─â-┼či ri┼čte via┼úa, dar vor totu┼či s─â experimenteze o serie de senza┼úii mai aparte.

Citește și articolul despre psihologia oamenilor norocoși!