Chiar dacă în prezent România are mai puţini campioni în lumina reflectoarelor, adevărul e că o mulţime de sportivi români au reuşit să uimească lumea cu talentul şi performanţele lor de-a lungul timpului. În continuare ţi-i vom prezenta pe câţiva dintre cei care au scris istorie. Află mai multe despre sportivi români celebri şi reuşitele lor la pariuri sportive!
Gimnaşti români celebri
- Când vorbim de gimnaşti români, primul nume care îi vine oricui în minte este Nadia Comăneci. Nu e de mirare, atâta timp cât evoluţiile ei la întrecerile internaţionale au uimit şi încântat lumea, ajungând celebră pe întreg mapamondul. Să trecem în revistă cele mai importante performanţe sportive obţinute de către ea de-a lungul carierei: la vârsta de doar 13 ani, în anul 1975, a câştigat trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene de Gimnastică de la Skien, în Norvegia.
În anul următor, la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal, avea să devină prima gimnastă din lume care obţine scorul de 10 perfect la olimpiadă (de şapte ori). În urma evoluţiilor sale îndelung aşteptate şi aplaudate, a obţinut trei medalii de aur (la bârnă, la paralele şi la individual compus), o medalie de argint cu echipa la compus şi o medalie de bronz la sol.
După ce în anul 1978 obţine titlul de campioană mondială la bârnă, în anul următor câştigă pentru a treia oară titlul european la individual compus devenind prima sportivă din lume care reușește această performanţă.
- Dan Grecu a fost primul sportiv român care a reuşit să aducă o medalie pentru gimnastica românească. Se întâmpla în anul 1974 la Campionatele Europene de Gimnastică de la Grenoble, în Franţa, unde obţinea medalia de argint la inele. Tot în acel an, la Varna, devine campion mondial la inele, câştigând prima medalie de aur pentru lotul naţional de gimnastică. Supranumit “Stăpânul Inelelor”, datorită aparatului care l-a consacrat, în anul 1974 a fost invitat în Brazilia, unde a participat la un turneu alături de cei mai buni gimnaşti din lume.
După retragerea din viaţa sportivă, a devenit antrenor coordonator al Lotului olimpic masculin de gimnastică, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică şi arbitru internaţional. Astfel, a avut şansa de a forma şi alţi gimnaşti români de renume. Ca antrenor, a reuşit să intre în Cartea Recordurilor, obţinând 5 titluri europene din 8 posibile: medalia de aur cu echipa, medaliile de aur pentru Marian Drăgulescu la sol, sărituri şi individual compus şi aur la cal cu mânere pentru Ioan Suciu.
Cei doi sportivi sunt doar două exemple de gimnaşti români care au făcut performanţă. Nu trebuie uitate nici nume ca Simona Amânar, Lavinia Miloşovici sau Ecaterina Szabo, care s-au aflat în topurile mondiale.
Putem spune că fiecare țară își are mândriile, motiv pentru care te invităm să citești și despre sportivi italieni, sportivi canadieni și sportivi englezi!
Sportivi români olimpici
De-a lungul timpului sportivii români au reuşit să câştige la Jocurile Olimpice un total de 309 medalii. Cele mai multe dintre ele au fost obţinute la gimnastică, ocupând locul doi, după Ungaria, la numărul de medalii câştigate de o ţară care nu a fost gazda competiţiei. Să ne aducem aminte de câţiva sportivi români olimpici care au performat la aceste jocuri:
- Elisabeta Lipă a debutat la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles în anul 1984, obţinând o medalie de aur la dublu vâsle. A câştigat de-a lungul carierei nu mai puţin de 8 medalii olimpice (5 de aur, 2 de argint şi una de bronz) participând la şase ediţii ale acestei competiţii internaţionale. De 25 de ori campioană naţională, multiplu medaliată la Campionatele Mondiale de Canotaj, a fost declarată în anul 2000 de către federaţia internaţională de canotaj drept cea mai bună canotoare a secolului XX.
- Unul dintre cei mai mari sportivi români din toate timpurile a fost regretatul Ivan Patzaichin, plecat dintre noi în luna septembrie a anului 2021. Cariera sa cuprinde 5 participări la Jocurile Olimpice de Vară, prilej cu care a obţinut 4 medalii de aur şi 3 de argint. La campionatele mondiale şi la cele europe a câştigat în total 22 de medalii (9 de aur, 4 de argint şi 9 de bronz), devenind astfel cel mai de seamă reprezentant al canotajului românesc şi o sursă de inspiraţie pentru tinerii sportivi români.
- Gabriela Szabo e un nume celebru când vine vorba de sportivi români cu rezultate excepţionale. În anul 2000, a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de vară de la Sydney, unde a dominat proba de 5.000 metri. Totodată, a fost medaliată cu bronz și argint la probele de 1.500 m de la Jocurile Olimpice din 1996 și 2000.
Dacă te pasionează Jocurile Olimpice, citește mai multe despre România la Olimpiadă!
Fotbalişti români celebri
Cum se întâmplă şi cu alte sporturi, din păcate, la capitolul fotbal am ajuns să trăim din amintiri. Se pare ca “profesionalizarea forţată” a sportului la noi, nu a prea dat roade şi ne-a dus mai degrabă în jos, mai ales dacă ne gândim la nivelul echipelor de club sau la nivelul echipei naţionale de fotbal. Asta în ciuda faptului ca avem în continuare fotbalişti români talentaţi, care evoluează în ţară sau la cluburi din străinătate.
Să sperăm totuşi că lucrurile se vor remedia şi să amintim în continuare câţiva fotbalişti români celebri, care ne-au ţinut pe stadioane sau lângă televizoare pe vremea când evoluau pentru echipele lor de club sau pentru naţională.
- Unul dintre cei mai talentaţi şi titraţi fotbalişti români din toate timpurile este fără îndoială Gheorghe (Gică) Hagi. Reprezentant emblematic al generaţiei sale, a jucat alături de echipa naţională a României la 3 campionate europene (1984, 1996 şi 2000) şi 3 campionate mondiale (1990, 1994 şi 1998). A adunat 125 de prezenţe în naţionala de fotbal a României, reuşind să marcheze pentru aceasta 35 de goluri. Este singurul fotbalist român inclus de FIFA în “ Top 100 cei mai buni fotbalişti din toate timpurile. A evoluat la cluburi precum Real Madrid, Barcelona sau Galatasaray Istanbul reuşind să câştige numeroase titluri şi cupe europene.
- Considerat de asemenea unul dintre cei mai buni fotbalişti români din toate timpurile, Nicolae Dobrin a încântat lumea cu driblingurile şi execuţiile sale. Marea majoritate a carierei şi-a petrecut-o la echipa lui de suflet, F.C. Argeş, pentru care a jucat 395 de partide. A jucat 48 de meciuri în echipa națională de fotbal a României, pentru care a reuşit să înscrie de 6 ori.
- Cariera fotbalistică a lui Gică Popescu merge mână în mână cu cea a lui Gică Hagi, jucând alături de acesta la 3 campionate mondiale şi 2 campionate europene. De-a lungul activităţii sportive, a adunat 115 prezenţe în echipa naţională a României, fiind unul dintre puţinii fotbalişti români care au reuşit această performanţă.
O serie de fotbalişti români celebri au ajuns astăzi antrenori cunoscuţi – Dan Petrescu, Mircea Lucescu sau Răzvan Lucescu sunt doar trei exemple. Echipele lor obţin rezultate încurajatoare, atât în ţară, cât şi pe plan internaţional.
Nu uita să citești despre pariuri fotbal și competiții precum SuperCupa Europei!
Concluzii sportivi români celebri
Evenimentele la care participă unii dintre cei mai cunoscuţi sportivi români ai prezentului pot fi găsite şi în ofertele caselor de pariuri. Dacă vrei să îţi susţii favoriţii, fă-ţi şi tu cont şi mizează pe sportivii preferaţi!
Citește mai mult: