noroc Blog   /   6 iulie 2022   /   Paul Anghelescu

Cuvântul „Noroc” – Origine, Semnificații, Curiozități

5/5 - (3 votes)

Dacă te numeri şi tu printre cei care s-au întrebat – măcar o dată – „de unde vine cuvântul noroc”, atunci acest articol este pentru tine. „Noroc” este unul dintre cele mai folosite cuvinte de care români. Pentru salut, la bere, la strănut sau într-o serie lungă de expresii, acesta este folosit aproape zilnic. De unde provine cuvântul, de ce spunem „hai noroc” şi alte curiozităţi vom afla împreună în cele ce urmează.

netbet romania logo

100% Bonus Până la 5000 RON + 650 Rotiri Gratis

Cod bonus: 1NB, 2NB, 3NB, 4NB, 5NB

  • Primești până la 650 de rotiri gratuite și 5000 RON dacă folosești codurile 1NB, 2NB, 3NB, 4NB și 5NB la primele 5 depuneri
  • La fiecare depunere primești bani și rotiri
  • Joci runde gratis la sloturi EGT de top

Noroc etimologie

În dicţionarul limbii române aflăm că „noroc” provine din limba slavă: naroku\ na-rocku.

Dacă arunci o privire în DEX, iată ce explicaţii vei găsi în dreptul cuvântului: 1.Destin favorabil, (pop) norocire (1), (rar) noroceală (1). 2 Întâmplare neașteptată sau concurs de împrejurări favorabile care asigură reușita unei acțiuni, îndeplinirea unei dorințe etc.

Dacă vrei să fii mai norocos, ține în casă plante care aduc noroc!

Norocul definiție

dreamcatcher superstitii noroc

Norocul este fenomenul care definește experiența evenimentelor pozitive, negative sau improbabile. Pe baza lui şi debarasându-ne puţin de responsabilitatea asupra acţiunilor proprii, ne bucurăm totodată de fenomenul numit ”surpriză”. În general, un om însoţit de noroc, norocos, este un om fericit, căruia îi merge bine şi are parte de întâmplări pozitive neaşteptate.

„Noroc” e unul dintre cuvintele româneşti cu cele mai multe sensuri. Deşi la o primă privire e un cuvânt cu sens cât se poate pozitiv, o întâmplare cu rezultat care îți este favorabil, e bine de luat în calcul şi faptul că, prin noroc definiţie, el presupune să iei o decizie riscantă. Nu îţi calculezi totul, ci laşi la voia destinului, lucru care poate veni, uneori, şi cu un rezultat riscant. Expresia „după cum îți e norocul” subliniază foarte bine acest aspect.

Află mai multe despre cărți jocuri de noroc!

Semnificația cuvântului noroc este aceea de întâmplare fericită – deşi nemeritată, nemuncită. În acest caz, sensul se îndreaptă către o reuşită care conduce către o situaţie avantajoasă din punct de vedere financiar, fără a fi muncit. Jocurile de noroc pot fi asociate și ele cu această semnificație.

De ce spunem „Hai noroc”

Spunem „Noroc” sau „Hai noroc” atunci când întâlnim sau ne luăm la revedere de la cineva pentru a-i ura de bine și a sublinia faptul că întâlnirea este sau a fost un prilej de bucurie (un noroc). La fel și în cazul ciocnitului unui pahar.

Superstiții

Părerile în ceea ce priveşte ce este norocul variază de la o cultură la alta, de la o societate la alta. Acolo unde unii văd în noroc doar o superstiţie, alţii văd o convingere. Foarte multe persoane țin cont cu sfințenie de anumite reguli menite să atragă norocul și să evite ghinionul.

De exemplu, în România mulți oameni nu țin geanta sau portofelul pe jos pentru că înseamnă că o să piardă bani, nu se întorc din drum și nu fluieră în casă pentru că atrag ghinionul. În alte culturi, atragi ghinionul dacă deschizi o umbrelă în casă (Suedia), dacă mergi cu spatele (Portugalia) sau dacă îți tai unghiile noaptea (Japonia). Trifoiul pare a fi asociat la nivel internațional cu norocul.

Credeai că nu poți să îți schimbi norocul? Află cum să ai noroc prin setarea priorităților potrivite pentru tine!

Semnificația cuvântului „noroc”

Cuvântul are diverse semnificații în alte limbi. De exemplu, în limba germană (Glück) înseamnă stare de fericire, de bine, bunăstare. În multe limbi latine, norocul este asociat cu șansa sau soarta. În franceză avem cuvântul „chance”, în italiană „fortuna”, în timp ce în spaniolă și portugheză avem „suerte” și „sorte”.

Citește și curiozități despre bani și urări de noroc pentru sărbători!

Speranță și destin

superstitii noroc grecia antica

În antichitate, la vechii greci, zeiţa norocului şi a destinului era Tyche – şi Fortuna la romani. Prin urmare, iată, norocul ajunge să guverneze existenţa umană, oamenii punându-şi în mâinile lui, încă din cele mai vechi timpuri, întreaga speranţă şi responsabilitate. De ce? Pentru simplul fapt că destinul îi poate surprinde oricând, cu orice, iar încrederea în aura de mister a ceea ce înseamnă ”noroc”, indiferent de cultură şi tradiţii, le permite oamenilor să fie vulnerabili şi să îşi lase deschisă o portiţă către un rezultat pozitiv.

Bazându-se pe noroc, foarte mulţi se simt uşuraţi şi descătuşaţi – renunţând la planuri şi temeri – şi lăsându-se în voia sorţii, în aşteptarea “împrejurărilor favorabile”, aşteptând rezultate pozitive ale unei acţiuni în care nu sunt siguri că vor reuşi.

Tot grecii credeau că de influenţa şi decizia destinului (cunoscut sub denumirea de anankè), nu scăpau nici măcar zeii, iar păcatul suprem era tocmai acela de a te opune sorţii, norocului care îţi este hărăzit – şi a încerca să gestionezi şi să controlezi totul.

Iată cum norocul este, în final, o opţiune naturală – născută din nevoia omului de a se afla în grija unei forţe mai puternice decât el, care i-ar putea aduce rezultate mai bune ale  acţiunile întreprinse.

Citește și despre ruleta rusească, jocul de noroc suprem!

Expresii despre noroc

Sigur ai auzit de-a lungul timpului mai multe expersii care să conțină cuvântul „noroc” în diverse situații. Iar noi îți prezentăm cele mai familiare astfel de expresii:

Vezi care sunt cele mai bune filme jocuri de noroc!

Norocul în jocurile de cazino

jocuri de noroc online

După cum spuneam și mai sus, pe vremuri se credea că norocul vine de la zei. Iar această credinţă se reflecta – cel mai bine – în distracţiile sociale începute încă din antichitate: jocurile de noroc, în urma cărora câştiga cel pe care zeii îl iubeau sau favorizau. Primul joc de noroc a avut loc chiar între puterile cereşti, atunci când Zeus, Poseidon şi Hades au decis să-şi împartă lumea… într-un joc cu zaruri.

Evident, nu a fost nevoie de mai mult decât acest exemplu pentru că oamenii să facă şi ei la fel: de atunci şi până astăzi! În Grecia şi Roma antică, aristocraţii îşi petreceau vacanţele în destinaţii special amenajate pentru clasa elitistă şi cei pasionați de jocuri de noroc.  Acest cerc exclusivist s-a lărgit, iar jocurile au devenit o practică de rutină.

Mai târziu, în 1387, francezii au inventat cărţile de joc, iar germanii le-au transformat în pachete destinate jocului – şi le-au popularizat, jocul de cărţi devenind una dintre cele mai comune şi îndrăgite forme de relaxare şi socializare de la acea vreme.

Citește mai multe despre zile și numere norocoase!

După lansarea primului cazino, în Veneţia (Italia), Franţa, Anglia şi Germania au preluat imediat exemplul, iar cazinourile au devenit tot mai frecvente. Acestea aduceau împreună oameni care doreau să rişte şi să obțină câștiguri – susţinuţi, evident, de noroc.

De atunci și până astăzi s-au schimbat jocurile, dar ideea de bază a rămas aceeași: îți încerci norocul pentru a câștiga ceva. Indiferent dacă joci pe miză reală sau nu, satisfacția de a ghici rezultatul este de fiecare dată uriașă.

Concluzii

Concluzii

Norocul este unul dintre cele mai populare subiecte în foarte multe limbi și culturi. În limba română, cuvântul este folosit inclusiv drept formulă de salut, așa că ne însoțește în fiecare zi. Având implicații mari în viața de zi cu zi (ex. noroc în dragoste, la bani, la jocuri), nu e de mirare că suntem cu toții interesați să atragem norocul de partea noastră. Norocul ți-l poți face şi cu mâna ta, atunci când înţelegi că e suficient să crezi în hazard şi să-l laşi să acţioneze pentru tine. Cum stai cu norocul? Probabil că asta depinde de cât de mult crezi în el. Oricum ar fi, norocul este fenomenul care îţi schimba, paradoxal, destinul.

netbet romania logo

100% Bonus Până la 5000 RON + 650 Rotiri Gratis

Cod bonus: 1NB, 2NB, 3NB, 4NB, 5NB

  • Primești până la 650 de rotiri gratuite și 5000 RON dacă folosești codurile 1NB, 2NB, 3NB, 4NB și 5NB la primele 5 depuneri
  • La fiecare depunere primești bani și rotiri
  • Joci runde gratis la sloturi EGT de top
Care este noroc etimologie?

Cuvântul „noroc” provine din limba slavă: naroku\ na-rocku.

Semnificația cuvântului noroc diferă de la țară la țară?

Da, semnificația acestui cuvânt diferă în funcție de poporul întrebat.

Există expresii despre noroc?

Da, există o mulțime de expresii despre noroc, iar mai sus le găsești pe cele mai cunoscute.

Care este definiția cuvântului noroc?

În DEX, norocul este definit ca un eveniment favorabil, fericit, prielnic.

Alte Articole

america express castigatori

America Express Sezonul 6 Drumul Soarelui: Echipe, Traseu, Câștigători

24 august 2023

Emisiunea Antena 1 America Express oferă telespectatorilor posibilitatea să vadă țări exotice. În ediția America Express 2024, am putut vedea trei țări: Columbia, Ecuador și Argentina. În acest articol, vei afla tot ce trebuie să știi despre modul de desfășurare la America Express emisiune, precum când începe America Express, concurenți America Express și cine va […]

Citeste mai mult
bingomania

Bingomania la Etno Tv – Cum cumperi bilete Bingo Mania?

21 iunie 2021

Au fost zvonuri, s-au anunțat unele lucruri în mediul online, dar nimeni nu știa cu adevărat ce emisiune va fi lansată pentru publicul din România. Bingomania România este noul format de emisiune pentru pasionații de jocuri de noroc care va fi difuzată pe Etno tv. Am căutat informații cât de repede am reușit și iată […]

Citeste mai mult
masini inteligente masina

Maşinile inteligente – din filmele SF direct pe străzi

20 februarie 2020

[text6]Obişnuiam să admirăm în filmele SF maşini cu tot felul de proprietăţi spectaculoase, însă iată că a venit vremea să lăsăm deoparte ficţiunea şi să ne bucurăm de ce ne oferă sau ne va oferi în viitorul apropiat tehnologia. Maşinile inteligente nu mai sunt o frântură de imaginaţie, ci o realitate foarte apropiată de momentul […]

Citeste mai mult
baumbet mobile casino

Baumbet Mobile – Cum Joci pe Baumbet App

26 mai 2021

În acest articol îți voi arăta cum poți să pariezi pe jocurile și sporturile preferate la Baumbet mobile. Vei afla cum să descarci Baumbet aplicație Android și iOS, cum îți accesezi contul de pe telefon, dar și ce avantaje ai în versiunea mobilă. Poți descărca rapid aplicația direct din acest articol prin click pe butonul […]

Citeste mai mult
Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino
Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă
Aboneaza-te Acum!