noroc
ALTE ARTICOLE  /   Blog  /   septembrie 5, 2019   /   Paul Anghelescu

Cuvântul „noroc” – origine, semnificații, curiozități

5/5 - (1 vote)

Dacă te numeri şi tu printre cei care s-au întrebat – măcar o dată – „de unde vine cuvântul noroc”, atunci acest articol este pentru tine. „Noroc” este unul dintre cele mai folosite cuvinte de care români. Pentru salut, la bere, la strănut sau într-o serie lungă de expresii, acesta este folosit aproape zilnic. De unde provine cuvântul, de ce spunem „hai noroc” şi alte curiozităţi vom afla împreună în cele ce urmează.

De unde vine cuvântul noroc

În dicţionarul limbii române aflăm că „noroc” provine din limba slavă: naroku\ na-rocku.

Dacă arunci o privire în DEX, iată ce explicaţii vei găsi în dreptul cuvântului: 1.Destin favorabil, (pop) norocire (1), (rar) noroceală (1). 2 Întâmplare neașteptată sau concurs de împrejurări favorabile care asigură reușita unei acțiuni, îndeplinirea unei dorințe etc.

Semnificații

dreamcatcher superstitii noroc

Norocul este fenomenul care definește experiența evenimentelor pozitive, negative sau improbabile. Pe baza lui şi debarasându-ne puţin de responsabilitatea asupra acţiunilor proprii, ne bucurăm totodată de fenomenul numit”surpriză”. În general, un om însoţit de noroc, norocos, este un om fericit, căruia îi merge bine şi are parte de întâmplări pozitive neaşteptate.

„Noroc” e unul dintre cuvintele româneşti cu cele mai multe sensuri. Deşi la o primă privire e un cuvânt cu sens cât se poate pozitiv, o întâmplare cu rezultat care îți este favorabil, e bine de luat în calcul şi faptul că, prin definiţie, norocul presupune să iei o decizie riscantă. Nu îţi calculezi totul, ci laşi la voia destinului, lucru care poate veni, uneori, şi cu un rezultat riscant. Expresia „după cum îți e norocul” subliniază foarte bine acest aspect.

O altă semnificaţie a cuvântului este aceea de întâmplare fericită – deşi nemeritată, nemuncită. În acest caz, sensul se îndreaptă către o reuşită care conduce către o situaţie avantajoasă din punct de vedere financiar, fără a fi muncit. Jocurile de noroc  pot fi asociate și ele cu această semnificație.

De ce spunem „Hai noroc”

Spunem „Noroc” sau „Hai noroc” atunci când întâlnim sau ne luăm la revedere de la cineva pentru a-i ura de bine și a sublinia faptul că întâlnirea este sau a fost un prilej de bucurie (un noroc). La fel și în cazul ciocnitului unui pahar.

Superstiții

superstitii noroc din România

Părerile în ceea ce priveşte norocul variază de la o cultură la alta, de la o societate la alta. Acolo unde unii văd în noroc doar o superstiţie, alţii văd o convingere. Foarte multe persoane țin cont cu sfințenie de anumite reguli menite să atragă norocul și să evite ghinionul.

De exemplu, în România mulți oameni nu țin geanta sau portofelul pe jos pentru că înseamnă că o să piardă bani, nu se întorc din drum și nu fluieră în casă pentru că atrag ghinionul. În alte culturi, atragi ghinionul dacă deschizi o umbrelă în casă (Suedia), dacă mergi cu spatele (Portugalia) sau dacă îți tai unghiile noaptea (Japonia). Trifoiul pare a fi asociat la nivel internațional cu norocul.

Norocul în alte limbi

Cuvântul are diverse semnificații în alte limbi. De exemplu, în limba germană (Glück) înseamnă stare de fericire, de bine, bunăstare. În multe limbi latine, norocul este asociat cu șansa sau soarta. În franceză avem cuvântul „chance”, în italiană „fortuna”, în timp ce în spaniolă și portugheză avem „suerte” și „sorte”.

Citește și curiozități despre bani.

Speranță și destin

superstitii noroc grecia antica

În antichitate, la vechii greci, zeiţa norocului şi a destinului era Tyche – şi Fortuna la romani. Prin urmare, iată, norocul ajunge să guverneze existenţa umană, oamenii punându-şi în mâinile lui, încă din cele mai vechi timpuri, întreaga speranţă şi responsabilitate. De ce? Pentru simplul fapt că destinul îi poate surprinde oricând, cu orice, iar încrederea în aura de mister a ceea ce înseamnă”noroc”, indiferent de cultură şi tradiţii, le permite oamenilor să fie vulnerabili şi să îşi lase deschisă o portiţă către un rezultat pozitiv.

Bazându-se pe noroc, foarte mulţi se simt uşuraţi şi descătuşaţi – renunţând la  planuri şi temeri  – şi lăsându-se în voia sorţii, în aşteptarea “împrejurărilor favorabile”, aşteptând rezultate pozitive ale unei acţiuni în care nu sunt siguri că vor reuşi.

Tot grecii credeau că de influenţa şi decizia destinului, (cunoscut sub denumirea de anankè), nu scăpau nici măcar zeii, iar păcatul suprem era tocmai acela de a te opune sorţii, norocului care îţi este hărăzit – şi a încerca să gestionezi şi să controlezi totul. Iată cum norocul este, în final, o opţiune naturală – născută din nevoia omului de a se afla în grija unei forţe mai puternice decât el, care i-ar putea aduce rezultate mai bune ale  acţiunile întreprinse.

Norocul în jocurile de cazino

jocuri de noroc online

După cum spuneam și mai sus, pe vremuri se credea că norocul vine de la zei. Iar această credinţă se reflecta – cel mai bine – în distracţiile sociale începute încă din antichitate: jocurile de noroc, în urma cărora câştiga cel pe care zeii îl iubeau sau favorizau. Primul joc de noroc a avut loc chiar între puterile cereşti, atunci când Zeus, Poseidon şi Hades au decis să-şi împartă lumea… într-un joc cu zaruri.

Evident, nu a fost nevoie de mai mult decât acest exemplu pentru că oamenii să facă şi ei la fel: de atunci şi până astăzi! În Grecia şi Roma antică, aristocraţii îşi petreceau vacanţele în destinaţii special amenajate pentru clasa elitistă şi cei pasionați de jocuri de noroc.  Acest cerc exclusivist s-a lărgit, iar jocurile au devenit o practică de rutină.

Mai târziu, în 1387, francezii au inventat cărţile de joc, iar germanii le-au transformat în pachete destinate jocului – şi le-au popularizat, jocul de cărţi devenind una dintre cele mai comune şi îndrăgite forme de relaxare şi socializare de la acea vreme.

După lansarea primului cazino, în Veneţia (Italia), Franţa, Anglia şi Germania au preluat imediat exemplul, iar cazinourile au devenit tot mai frecvente. Acestea aduceau împreună oameni care doreau să rişte şi să obțină câștiguri – susţinuţi, evident, de noroc.

De atunci și până astăzi s-au schimbat jocurile, dar ideea de bază a rămas aceeași: îți încerci norocul pentru a câștiga ceva. Indiferent dacă joci pe miză reală sau nu, satisfacția de a ghici rezultatul este de fiecare dată uriașă.

Concluzii

Norocul este unul dintre cele mai populare subiecte în foarte multe limbi și culturi. În limba română, cuvântul este folosit inclusiv drept formulă de salut, așa că ne însoțește în fiecare zi. Având implicații mari în viața de zi cu zi (ex. noroc în dragoste, la bani, la jocuri), nu e de mirare că suntem cu toții interesați să atragem norocul de partea noastră. Norocul ți-l poți face şi cu mâna ta, atunci când înţelegi că e suficient să crezi în hazard şi să-l laşi să acţioneze pentru tine. Cum stai cu norocul? Probabil că asta depinde de cât de mult crezi în el. Oricum ar fi, norocul este fenomenul care îţi schimba, paradoxal, destinul.

Ofertă Fără Depunere

100 Rotiri Gratuite Fără Depozit

Cod bonus: OFERTA100

Joacă-te fără bani la cele mai tari sloturi din gama Netbet cu 100 de rotiri gratuite pe care le poți folosi oriunde vrei!

Alte Articole

filme de crăciun netflix 2020

Filme de Crăciun 2021 pe care să le vezi pe Netflix

5/5 – (1 vote) Recomandări filme de Crăciun Netflix 2021 Am făcut o selecție cu filme de Crăciun Netflix 2021 și sperăm să îți coloreze serile din această iarnă. Aduceți mai aproape o ciocolată caldă și ceva ronțăieli pentru că sigur se va lăsa cu apăsarea butonului play. Vizionare plăcută! Iată lista oficială cu filme […]

Citeste mai mult
tombole online

Tombole România – Bani cash și premii

5/5 – (1 vote) Tombolele sunt cea mai ușoară modalitate de a câștiga premii fără să îți bați prea tare capul. Concursurile de tip tombolă online au fost create pentru a maximiza vizibilitatea unui brand în rândul consumatorilor, tu te alegi cu o grămadă de premii, ei se aleg cu mai mult trafic. În primul […]

Citeste mai mult
numere norocoase

Zile norocoase și numere norocoase – cum profiți de ele

4/5 – (4 votes) Norocul nu este o invenție a zilelor noastre; încă din cele mai vechi timpuri, pe când misterele lumii abia erau descoperite, numeroase popoare credeau în șansă și superstiții. Egiptenii, arabii, grecii sau romanii puneau mare accent pe numerologie și puterea stelelor, transmițând prin artă cunoștințele lor, pentru a le fi de […]

Citeste mai mult

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino

Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă