oficiul national pentru jocuri de noroc
Stiri  /   noiembrie 19, 2019   /   Cristian Rotaru

Schimbare de conducere la ONJN

Noul guvern instalat recent a trecut Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) sub conducerea Ministerului Finanțelor Publice printr-o Ordonanță de Urgență. Aceeași Ordonanță de Urgență a inclus și trecerea companiei naționale Loteria Română sub conducerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Acest minister este nou înființat de către guvernul instalat recent. A fost realizat prin reorganizarea Ministerului Economiei și comasarea mai multor ministere: Ministerul Energiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și antreprenoriat și Ministerul Turismului.

Înainte de aceste schimbări, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se afla chiar în subordinea Guvernului și era coordonat de Secretariatul General al Guvernului.

Această Ordonanță de Urgență mai presupune și trecerea Oficiului Național pentru Combaterea și Prevenirea Spălării Banilor sub coordonarea Ministerului Finanțelor Publice.

Această ordonanță prin care ministerele preiau cele două instituții a fost publicată în Monitorul Oficial nr.898 Partea I din 6 noiembrie 2019.

ONJN România – ce rol are acesta

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, sau pe scurt, ONJN, este o instituție care există de ceva ani, mai exact din 27 martie 2013. În primul rând, scopul acesteia este să protejeze jucătorul în cazul unei nereguli sau a unei fraude. Altfel spus, ONJN se asigură că legea jocurilor de noroc este respectată și aplicată.

Astfel, ONJN are un rol central în reglementarea pieței jocurilor de noroc din România. ONJN România autorizează, controlează și monitorizează toate activitățile ce țin de jocuri de noroc din țara noastră. Așadar, orice cazino din România răspunde în fața acestei instituții.

Deși s-a înființat în 2013, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc și-a intrat în drepturi abia în 2015.

Legea jocurilor de noroc și cum s-a schimbat piața după reglementare

Înainte ca ONJN să-și intre pe deplin în drepturi, jucătorii puteau paria oriunde. Într-un fel se poate spune că era un lucru benefic, întrucât nu se plăteau taxe și se putea juca oriunde. Totuși, „oriunde” înseamnă și locuri mai puțin prietenoase cu clienții. Așadar, au existat multe cazuri de fraudă și nicio instituție a statului nu putea ajuta victima.

De asemenea, statul român nu câștiga niciun ban de pe urma industriei jocurilor de noroc online. Între timp, lucrurile s-au schimbat. O platformă de jocuri de noroc trebuie să obțină licența ONJN de clasa I pentru a putea funcționa în România.

Această licență se acordă în primă fază doar pe un an, iar ulterior, platforma online de jocuri de noroc va beneficia de o licență de 10 ani, care este considerată și licență definitivă.

Licența de clasa II este necesară pentru furnizorii de platforme și programe sau de partenerii care promovează diverse agenții. Pentru fiecare tip de licență, companiile trebuie să plătească anumite taxe și desigur, să respecte reglementările și legile din România.

Astfel, unul dintre scopurile ONJN este să reglementeze, în toți parametrii normali, piața jocurilor de noroc. Unii dintre acești parametri sunt echitabilitatea, transparența, responsabilitatea și corectitudinea. O prioritate pentru Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc își propune să combată afacerile ilegale cu jocuri de noroc. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie în primul rând de depistarea operatorilor ilegali, care presupune dezvoltarea instrumentelor tehnice și juridice pentru acest lucru.

Deopotrivă, ONJN are rolul de a propune alternative legale, sigure și de calitate pentru servicii de jocuri de noroc.

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc dispune de un sistem informatic de monitorizare și control prin care poate diminua evaziunea fiscală, care duce la încasarea unor sume de bani mai mari din taxe și impozite.

Mai mult decât atât, rolul ONJN are și o miză socială. Jocurile de noroc pot afecta unele categorii vulnerabile. Astfel, instituția își propune și prevenirea dependenței de jocuri de noroc și a protecției minorilor.

Așadar, piața jocurilor de noroc a devenit mult mai sigură odată cu apariția și intrarea în drepturi depline a ONJN. Jucătorii se expun mai puțin riscurilor de fraudare și dacă totuși se întâmplă acest lucru, au unde să meargă.

ONJN România – avantaje pentru jucător

În afară de siguranța oferită de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, organizația își propune și alte obiective.

Operatorii sunt obligați să ofere jucătorului posibilitatea de depunere, retragere și pariere în lei românești, fără să existe schimb valutar, care ar fi presupus pierderea unei părți din sumă.

Mai mult, dacă banii sunt trimiși în conturi din România, timpul de așteptare al acceptării tranzacției este mai scurt.

Acum, fiecare operator trebuie să pună la dispoziție o platformă online în limba română. Și nu în orice fel, întrucât nu se acceptă variante de site-uri traduse automat din alte limbi.

Operatorii legali, cu licențele active, pun accentul pe nevoile jucătorilor. Competiția este strânsă între operatorii de jocuri de noroc din România, astfel, fiecare trebuie să atragă jucătorii cu ceva special care să iasă în evidență. Bonusuri la prima depunere și rotiri gratuite sunt două dintre multele exemple de acest gen.

De asemenea, siguranța și transparența sunt elemente esențiale pe care orice operator le ia (foarte) în serios.

Înainte de reglementări, aceste beneficii erau extrem de rar și nu prea bine puse la punct. Astăzi, cazinourile online (și nu numai) sunt afaceri mai sigure și mai serioase, căpătându-și, treptat, o imagine mai bună în ochii celor care până acum le priveau cu scepticism.

Concluzii

Trebuie avut în vedere că poți să joci jocuri de noroc în mod legal doar pe site-urile licențiate la ONJN. Dacă accesezi și joci pe alte platforme online nelicențiate, te poți trezi cu o amendă consistentă (5.000 – 10.000 de lei).

Există multe aspecte pe care Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc le-a rezolvat sau îmbunătățit. Totuși, mai este de lucrat. Spre exemplu, operatorii trebuie să mai introducă în regulamentul intern anumite elemente care să îl protejeze pe jucător în cazul unor situații mai defavorabile.

Nu se știe exact ce schimbări vor avea loc odată cu schimbarea conducerii instituției. La prima vedere, ONJN nu mai este (atât de) centralizat, lăsând un minister la conducere și nu Secretariatul General al Guvernului.

Totodată, pot avea loc schimbări în ceea ce privește obținerea licențelor sau chiar modificări de impozitare. Deocamdată, nu se cunosc multe detalii cu privire la schimbările care vor urma.

De asemenea, structura și atribuțiile Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc pot fi modificate. Probabil vom vedea chiar o instituție mai implicată în reglementarea jocurilor de noroc cu accent mai mult pe impactul social, o zonă în care România, în general, are mult de suferit.

Citește și articolul despre licența ONJN!

Alte Articole

celebrate & win together

Novomatic România și campania Celebrate & Win Together

Știm despre un dezvoltator de programe și software de gambling că în momentul în care acesta se întoarce la o ofertă pentru a o putea face și mai atractivă, aceast sigur merită cel puțin atenția noastră. Novomatic România a lansat noi beneficii în oferta CELEBRATE & WIN TOGETHER, beneficii care vor avea un impact destul […]

Citeste mai mult
EGR Power 50 series

Totul despre EGR Power 50 Series 2021

EGR Power 50 Series este unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen și se pare că va fi de o anvergură destul de copleșitoare. De obicei evenimentele care găzduiesc subiecte și tematici de gambling la care participă nume importante din industrie se concluzionează cu soluții pe termen lung, produse noi și strategii care […]

Citeste mai mult
vlad cazino stand up

Vlad Cazino se parteneriază cu Global Headliners

Susţinerea divertismentului românesc vine ca un pas firesc pentru Vlad Cazino stand up, primul cazino online din România. Pe de altă parte, parteneriatul cu Global Headliners era de aşteptat având în vedere poziţia acestei companii în industrie. Astfel, două companii de top în domeniile lor se “aliază” pentru a oferi fanilor săi experienţe care mai […]

Citeste mai mult

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino

Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă