jocuri corecte
Stiri  /   ianuarie 24, 2020   /   Cristian

ONJN – un nou proiect de verificare a corectitudinii jocurilor de noroc

Cazinourile trebuie să ofere jucătorilor o experiență de joc plăcută și inedită, dar în același timp trebuie să le ofere acces și la jocuri corecte. Tocmai din acest motiv, se apelează la RNG, un software care oferă șanse egale tuturor jucătorilor șanse egale de câștig la jocurile de noroc. Mulți consideră însă că nici măcar acest software nu este unul corect și că majoritatea cazinourilor folosesc acest sistem pentru a schimba soarta jocului în favoarea casei, o afirmație deloc adevărată. În luna iulie a acestui an, ONJN a elaborat un document de reglementare tehnică ce se intitulează ”Condiții minime tehnice de verificare a mijloacelor de joc”, prin care sunt prezentate câteva cerințe legate de generatorul de numere aleatoare de tip software.

RNG – calea către jocuri corecte pentru toți iubitorii de jocuri de noroc

După cum spuneam, generatorul de numere aleatorii sau RNG este unul dintre stâlpii de bază ai cazinourilor online pentru că oferă șanse egale la jocuri corecte pentru toți jucătorii. Modul de funcționare al acestui sistem RNG este unul destul de simplu: un algoritm generează o serie de numere aleatorii într-un mod automat, însă rezultatul final este determinat de un număr fix, ce poartă numele de ”sămânță”.

Spuneam mai devreme că unii jucători consideră că majoritatea cazinourilor online întorc șansele în favoarea lor cu ajutorul acestui sistem. În realitate însă, chiar dacă știi numărul ”sămânță” și algoritmul folosit de program, tot îți este destul de greu să prezici numerele ce vor ieși pentru că sunt foarte multe rezultate posibile. Atunci când vine vorba de jocurile de noroc, modul în care sistemul RNG funcționează este următorul: sistemul produce un șir de numere aleatorii posibile, iar în momentul în care ai apăsat pe butonul de învârtire, RNG transmite software-ului un număr aleatoriu, iar acest număr este trecut ca rezultat final.

Importanța RNG pentru jocurile de noroc online

Cazinourile nu își pot obține licența de funcționare dacă jocurile nu sunt testate și verificate în mod constant de către organizații independente, pentru a se asigura că iubitorii de sloturi vor avea acces la jocuri corecte și se vor bucura de șanse egale de câștig.

RNG este motivul principal pentru care avem atât de multe jocuri în cazinourile online. La început, sloturile aveau doar o linie de plată și se foloseau role pentru a alege o combinație câștigătoare. Lucrurile au evoluat de atunci, iar astăzi generatorul de numere aleatorii este cel care asigură diversitatea și siguranța jocurilor de noroc. Astăzi, există numeroase organizații independente ce se ocupă de verificarea jocurilor, pentru a se asigura de corectitudinea lor. Dacă te gândești că poți manipula în vreun fel jocurile, poți să uiți această idee pentru că ai zero șanse să prezici rezultatul unui joc RNG, chiar dacă beneficiezi de toate informațiile și cunoștințele necesare.

Toate jocurile folosesc acest generator aleator de numere, de la sloturi, până la jocurile de Blackjack, ruletă, poker sau bingo. În funcție de joc, RNG alege un anumit rezultat. Spre exemplu, în cazul unui joc de Blackjack, RNG generează valoarea cărții pe care tu o vei primi, la un joc de ruletă, RNG determină numărul pe care se va opri bila, iar la sloturi arată combinațiile pentru fiecare rotire.

Noul proiect privind verificarea mijloacelor de joc al ONJN pentru jocuri corecte

După cum spuneam, în luna iulie a acestui an, ONJN a adoptat un document de reglementare tehnică ce conține condițiile minime de verificare a mijloacelor de joc. În acest document se vorbește despre integritatea, corectitudinea și buna funcționare a RNG, care depinde de respectarea unor cerințe legale ce sunt prevăzute în OUG 77, dar și de convingerea că sistemul nu a fost manipulat în vreun fel. De altfel, manipularea acestui sistem este imposibilă, având în vedere faptul că necesită studierea tuturor numerelor generate anterior, iar numărul acestora este de cele mai multe ori de oridinul sutelor de miliarde.

Testarea RNG

Testarea RNG se face de către o echipă mixtă de specialiști, cum ar fi soft-iști, matematicieni, fizicieni, etc., care fac parte dintr-un laborator de testări specializat și se asigură că sunt respectate toate cerințele impuse cu privire la standare, norme tehnice și altele. Dacă până acum, testarea unui generator de numere de tip RNG se putea face doar într-un laborator specializat, acreditat ISO 17025, la propunerea BBSC Communications, ONJN a stabilit că aceste teste pot fi făcute și în cadrul altor laboratoare independente, cu condiția ca rezultatele testelor să fie prevăzute într-o documentație tehnică ce va sta la baza unui proces de obținere a aprobărilor pentru mijloacele de joc ce urmează să fie omologate și licențiate de către ONJN.

Pașii de urmat în vederea obținerii licenței ONJN

Pasul 3

Pasul 4

Pasul 5

Pasul 3

Pasul 4

Pasul 5

Pasul 3

Pasul 4

Pasul 5

Această soluție, de a putea fi testate sistemele de tip RNG și în laboratoare specializate independente, are avantajul de a micșora costurile totale care sunt necesare obținerii aprobărilor, dar și timpul necesar pentru obținerea acestor aprobări de la organismele de evaluare a conformității. Mai mult decât atât, aceste laboratoare specializate independente vor putea acoperi mult mai bine cererea, iar șansele de obținere a aprobărilor pentru toate cazinourile sunt mai mari, iar cererile pot fi acoperite într-un timp mult mai scurt.

Una dintre normele tehnice ONJN ce va intra în vigoare este chiar creșterea numărului de organisme de evaluare a conformității, tocmai ca toate activitățile specifice acestor aprobări să se desfășoare într-un mod mult mai alert. Prin adoptarea unui astfel de document de verificare a mijloacelor de joc, cei de la ONJN nu își doresc doar să se asigure că toți jucătorii vor avea parte de jocuri corecte, ci și că toți operatorii de jocuri de noroc care vor dori să intr pe piață o vor putea face într-un mod mult mai ușor și mai rapid, acest lucru ducând și la o creștere a calității, dar și la o îmbunătățire a experienței pe piața jocurilor de noroc din România.

Află mai multe detalii despre licența ONJN în articolul nostru.

Alte Articole

888 sport

888 Sport a devenit principalul partener la NFL UK și Irlanda

888 Sport a devenit principalul partener la NFL UK și Irlanda 888 Sport a reușit să încheie un contract destul de atractiv, iar în condițiile parteneriatului este specificat că 888 va apărea ca și partener în difuzările Playoff-urilor, la Super Bowl, dar și în zilele de Duminică și Luni la evenimentul Night Football. Guy Cohen, […]

Citeste mai mult
Yggdrasil sloturi

Slot nou de la Yggdrasil – 2 Gods: Zeus vs Thor Slot

Yggdrasil sloturi a lansat 2 Gods: Zeus vs Thor Slot Au fost destule bătălii grandioase în istorie, dar la așa ceva nu s-a așteptat nimeni. Zeus a avut parte de inamici fioroși, Thor a avut și el parte de bătălii destul de aprige, dar niciodată nu au fost puși față în față. Probabil pentru că […]

Citeste mai mult
microgaming slots

Microgaming în colaborare cu Superbet România

Cu toate acestea, Microgaming a semnat o colaborare cu cei de la Superbet online, iar de acum ar trebui să ne așteptăm să vedem Microgaming Slots direct pe site-ul celor de la Superbet online. Știu că probabil ești la fel de fericit ca mine când afli aceste informații și abia aștepți să fugi pe site-ul […]

Citeste mai mult

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino

Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă