...
restaurare cazino constanta Blog   /   22 iulie 2021   /   Paul Anghelescu

Restaurare Cazino Constanța – Perla litoralului românesc

Autor: Paul Anghelescu

Actualizat: 22 iulie 2021

5/5 - (3 votes)

Cea mai impunătoare clădire de la malul mării, Cazinoul din Constanța se află în proces de restaurare, dar experții ne asigură că, în scurt timp, vom putea face o plimbare pe faleza cazino Constanța și vom putea admira noua sa înfățișare.

100 RON gratis

Bonus fără depunere

Cod bonus: BONUSCASINO

Validează-ți contul și primești gratis 100 RON!

Clădirea emblematică a Constanței, bijuteria arhitecturală de la malul Mării Negre – Cazinoul, traversează o nouă etapă a istoriei sale. După ani de promisiuni și întârzieri, în data de 15 ianuarie 2020 a fost anunțată începerea lucrărilor de reabilitare. Însuși primarul Constanței de la acea vreme, domnul Făgădău, a oferit detalii cu privire la demararea consolidării și restaurării clădirii.

Compania Națională de Investiții s-a angajat să supravegheze îndeaproape acest proiect. Antreprenorul Aedificia Carpați s-a angajat să redea strălucirea de odinioară a acestei adevărate opere de artă de pe malul marii. Cazinoul din Constanța va redeveni un simbol viu și atractiv al orașului, iar spre finalul anului 2022 va fi cea mai frumoasă și elegantă clădire de pe litoral, cum declară reprezentanții CNI. Clădirea reprezentativă a stilului Art Nouveau este într-o avansată stare de degradare deși ar trebui să fie mândria orașului și emblema Constanței.

Citește și povestea Cazinoului din Arad și află în ce stadiu se află programul de restaurare!

Când a început programul de Restaurare Cazino Constanța

Compania Națională de Investiții a demarat în data de 23 mai 2019 o licitaţie pentru consolidarea şi pentru restaurare Cazino Constanța. Mai devreme, au fost aprobați printr-o hotărâre de guvern, indicatorii tehnico-economici pentru lucrările referitoare la Cazinoul din Constanţa. Estimativ, investiția se ridica la valoarea de aproape 112 milioane de lei, iar termenul de execuţie a fost stabilit la 30 de luni.

Proiectul de restaurare cazino Constanța a trecut prin multe schimbări și obstacole, întrucât multe licitații au fost contestate. Clădirea Cazino Constanța se afla deja într-o stare avansată de degradare, iar turiștii care se plimbau pe faleza cazino Constanța asistau la o imagine dezolantă. Cu toate acestea, lucrările pentru readucerea la viață a cazinoului din Constanța au început în anul 2019, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și prin Compania Națională de Investiții. Începerea propriu-zisă a lucrărilor pentru cazino Constanța restaurare a fost anunțată printr-un comunicat de presă la data de 2 mai 2020. Inițiatorii proiectului cazino Constanța restaurare ne transmit că rezultatul final al lucrărilor se va putea vedea abia anul viitor.

După consolidare și restaurare, Cazinoul din Constanţa își va recăpăta strălucirea și faima de centru destinat divertismentului de calibru internaţional. Nu doar sală de jocuri, Cazinoul Constanța va putea găzdui și evenimente culturale, simpozioane, conferințe, având o sală multifuncţională de 200 de locuri şi o sală de festivităţi de 150 de locuri.

Până în 2007 clădirea de patrimoniu a fost administrată de Primăria din Constanța. Apoi o firma israeliană a încercat o investiție eșuată din cauza crizei mondiale, iar Cazinoul a fost preluat de Ministerul Turismului. Reîntors sub tutela Primăriei din Constanța, Cazinoul și-a continuat degradarea și declinul. În 2014, Cazinoul a fost repartizat în portofoliul Ministerului Dezvoltării, dar din păcate de atunci este în paragină.

Cazino Constanța restaurare – noi schimbări aduse

La momentul acesta, cazinoul Constanța trece printr-o serie de modificări: au fost executate lucrările de demolare și desfacere a elementelor ulterior adăugate construcției inițiale, iar scopul este ca fațada cazino Constanța să revină la forma sa originală din 1910, când, de fapt, a și început povestea cazinoului din Constanța.

Conform declarațiilor din presă, la ultima restaurare Cazino Constanța, mai multe elemente necorespunzătoare au fost introduse în lucrare, iar acum Primăria Constanța a emis o autorizație de construire prin care vor fi efectuate compartimentări ale Cazino Constanța pentru a se afla în concordanța cu noile sale funcții. Cazinoul din Constanța se afla în riscul de a se prăbuși la un cutremur mai mare de 7 grade, în special partea dinspre mare. Acum, la un an de la începerea lucrărilor Cazino Constanța restaurare, orice pericol a fost înlăturat, iar cazino Constanța arată din ce în ce mai bine.

Arhitectul Radu Cornescu a declarat că lucrările demarate în cadrul proiectului Cazino Constanța restaurare vor respecta stilul Art Nouveau ce a consacrat cazinoul din Constanța. În acest sens, o scară construită după anul 1986 va fi dărâmată și refăcută conform proiectului din 1910, deoarece aceasta acoperă fațada Cazinoului din Constanța. Mai multe decât atât, echipele de restauratori au reușit să descopere în zidurile clădirii schițe ce au fost utilizate la renovarea cazinou Constanța în 1950.

Echipa de restauratori este una numeroasă, formată din aproximativ 100 de muncitori. Specialiștii se așteaptă ca termenul de finalizare a lucrărilor Cazino Constanța restaurare preconizat a fi anul viitor să fie respectat cu strictețe, pentru ca vizitatorii să se poată bucura de perla litoralului românesc, aflată pe faleza Cazino Constanța.

1000 RON și 100 rotiri gratis

Bonus la depunere

Revendică 1000 lei și 100 rotiri la prima depunere!

Noi funcții ale clădirii Cazinou Constanța

După ce lucrările de restaurare vor fi finalizate, cazinoul din Constanța nu va activa în scopul pentru care a fost creat în anul 1910, din cauza restricțiilor impuse, dar și datorită faptului că fenomenul de cazino online a luat amploare în România.

Cazino Constanța va găzdui un cinematograf, un muzeu și o sală de bal. În acest mod, cazinoul din Constanța va avea ocazia să redevină un important centru cultural și de divertisment, având toate dispozițiile necesare organizării evenimentelor culturale de la malul mării. Actualul edil al Constanței, Vergil Chițac, declară că, odată dat în folosință, cazinou Constanța va avea posibilitatea de autofinanțare, pe lângă valența culturală pe care clădirea o deține. Edilul se declară mulțumit de ritmul în care lucrările evoluează și ia în considerare chiar și înființarea unei Săli Polivalente.

Despre Faleza Cazino Constanța

Clădirea Cazinoului din Constanța este printre primele edificii ridicate în oraș, după ce acesta a fost revendicat de către administrația românească. Arhitectul care a preluat responsabilitatea construirii clădirii a fost Daniel Renard, român, dar de origine franceză. De asemenea, el a fost numit și pionierul curentului Art Nouveau în România secolului XIX.

Istoria Cazinoului din Constanța

Cazinoul de pe faleza din Constanţa a fost construit în anii 1904-1910 la iniţiativa regelui Carol I, care a dorit să poziționeze această clădire chiar în centrul istoric al orașului, aproape de Bulevardul Regina Elisabeta. Chiar deteriorat și aproape în ruine, Cazinoul din Constanța rămâne o clădire emblemă a orașului. Între anii 1880 și 1902, pe locul actualului cazino se ridica o construcție din lemn numită „cazină”, fiind o locație unde aveau loc spectacole , se juca teatru și aveau loc baluri.

Admirată de la distanță, clădirea Cazinoului este o bijuterie de stil şi eleganţă. Construcția unei clădiri cu funcționalități asemănătoare marilor cazinouri europene a început în jurul anul 1904. Primul proiect al Cazinoului a fost realizat de către arhitectul Petre Antonescu. Acesta a realizat schițe inspirate ca arhitectură din tradițiile artei populare.După turnarea fundațiilor, planurile sunt modificate. Primăria oferă sarcina de a concepe planurile clădirii unui arhitect de origine franceză numit Daniel Renard . Stilul românesc este abandonat, iar ansamblul începe să fie construit în anul 1908, fiind finalizat în 1910. Cazinoul este realizat în stil Art Nouveau, sub influența clădirilor elegante ale epocii.

Faimoasa construcţie a Cazinoului a fost inaugurată în data de 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. Costurile lucrărilor s-au ridicat la 1.300.000 de lei, sumă destul de însemnată pentru construcția cel mai frumos edificiu al Constanţei. Fiind cunoscut drept un loc destinat bogaților și aventurierilor din acea vreme, ținutele de seară erau obligatorii, iar luxul era la ordinea zilei.

Cazinoul din Constanța a devenit spital în timpul Primul Război Mondial, dar, în perioada interbelică, și-a reluat rolul inițial. Clădirea s-a bucurat de un succes enorm – la acea vreme, era singura de acest fel pe teritoriul României. Cei ce veneau la Cazinou Constanța, se puteau bucura de jocuri de ruletă, blackjack și baccarat. Descoperă și istoria cazinoulu din Sinaia sau a cazinoului Marriot!

Stilul unic al Cazinoului din Constanța

La începutul secolului al XX-lea, Cazinoul din Constanța atrăgea deopotrivă bogați și aventurieri, femei și bărbați, tineri și vârstnici. Amăgirea îmbogățirii din jocuri de noroc a adus cu sine drame, tragedii și sinucideri. Dar fascinația și luxul care domneau în sălile de joc au adus faima orașului de la malul Mării Negre. Cazinoul era la momentul inaugurării sale cel mai mare edificiu de acest tip. Procesul de restaurare cazino Constanța va păstra stilul simbolic al cazinoului.

Construcția în stil Art Nouveau impresionează prin holul imens cu scară magnifică spre etaj, în trei rampe. Etajul găzduia o sala de spectacole, iar construcția avea spații pentru garderobe, sala de lectură, sălile de joc dar și foaierul artiștilor și un salon pentru doamne. Interiorul cazinoului necesită restaurări ample pentru a reda strălucirea și farmecul încăperilor decorate maiestuos. Stilul în care e construit Cazinoul a fost unul avangardist și nonconformist, pentru epoca în care s-a înălțat cazinoul.

Faleza și promenada pietonală de astăzi, din fața Cazinoului, au cunoscut schimbări de-a lungul timpului. Numele bulevardului s-a modificat în pas cu vremea, Inițial s-a numit principele Nicolae, apoi după primul război mondial se va chema Bulevardul Alexandru Averescu. Din momentul instalării regimului comunist devine Bulevardul 16 Februarie. Acum promenada a devenit pietonală. Cazinoul din Constanța a fost multă vreme emblema orașului.

Alte edificii ce merită văzute sunt cazinoul din Vatra Dornei sau cazinoul din Slănic Moldova care are o istorie impresionantă!

Schimbările de administrație ale Cazinoului

În ultimii ani înainte de Revoluție, clădirea a aparținut ONT Litoral, ultima oară fiind reabilitată în 1986. După acea perioada, clădirea a cunoscut un proces de degradare continuă, nefiind întreținută, reparată și restaurată,datorită indiferenței edililor, conjuncturilor politice și procedurilor birocratice anevoioase.

100 RON gratis

Bonus fără depunere

Cod bonus: BONUSCASINO

Validează-ți contul și primești gratis 100 RON!

Concluzii – Restaurare Cazino Constanța

Astăzi, silueta elegantă a Cazinoului  împodobește faleza Constanței, așteptând să-și recapete stralucirea de odinioara. Chiar dacă este marcat de trecerea timpului și afectat de nepăsarea autorităților locale, interiorul Cazinoului găzduiește încă decorațiuni și vestigii ale luxului de la începutul secolului XX. Cazinoul din Constanța așteaptă de decenii să își recapete eleganța și faima din vremurile trecute, iar orașul și locuitorii lui își doresc ca frumoasa clădire să atragă turiști, jucători la cazino, dar mai ales iubitori de frumos.

Experții ne asigură că povestea cazinoului din Constanța va continua negreșit. Faleza Cazino Constanța va continua să fie printre cele mai vizitate zone de la litoral. Marcată de trecerea timpului, așteptăm cu nerăbdare să vedem noua imagine a Cazinoului din Constanța.

Citește și despre renovarea Hard Rock Casino, Las Vegas.

Alte Articole

concurenti asia express

Concurenți Asia Express 2024 Sezonul 7 Drumul Zeilor – Traseu și Câștigători

1 martie 2024

Mult așteptata emisiune Asia Express revine la TV cu un nou sezon plin de aventură și adrenalină. Află din acest articol totul despre emisiune, traseu și concurenți Asia Express 2024. Vei avea ocazia să-ți susții echipa preferată pe Drumul Zeilor, format din traseul Thailanda – Malaysia – Indonezia într-un sezon aparte. Rămâi pe aproape și […]

Citeste mai mult
filme de crăciun netflix 2020

Filme de Crăciun 2021 pe care să le vezi pe Netflix

7 decembrie 2021

Recomandări filme de Crăciun Netflix 2021 Am făcut o selecție cu filme de Crăciun Netflix 2021 și sperăm să îți coloreze serile din această iarnă. Aduceți mai aproape o ciocolată caldă și ceva ronțăieli pentru că sigur se va lăsa cu apăsarea butonului play. Vizionare plăcută! Iată lista oficială cu filme de Crăciun Netflix 2021 […]

Citeste mai mult
banner conditii rulaj eldorado

Cerinte rulaj Eldorado – cât trebuie să joci

22 noiembrie 2021

Fiecare bonus la înregistrare are și anumite condiții, lucru valabil și la Eldorado. În acest articol, îți prezentăm toate aspectele esențiale despre condiții rulaj Eldorado. Vom discuta atât despre condițiile pentru revendicare, cât și despre condițiile pentru retragere, adică acele cerințe pentru rulaj bonus Eldorado casino care îți vor permite să retragi suma primită în […]

Citeste mai mult
banner yoji casino mobile

Yoji Casino Mobile – Cum Te Joci Online pe Yoji Casino App?

5 martie 2024

Jocul pe Yoji Casino mobile a devenit foarte popular printre jucători. Majoritatea preferă să joace din confortul propriei case și să se bucure de aceleași avantaje ca pe laptop sau desktop. Chiar dacă nu există încă Yoji Casino app, te poți juca foarte simplu pe Yoji de pe browser-ul telefonului. Noi am testat versiunea mobile […]

Citeste mai mult

Autori

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino
Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă
Aboneaza-te Acum!