masini inteligente masina
ALTE ARTICOLE  /   Blog  /   februarie 20, 2020   /   Radu

Maşinile inteligente – din filmele SF direct pe străzile noastre

Obişnuiam să admirăm în filmele SF maşini cu tot felul de proprietăţi spectaculoase, însă iată că a venit vremea să lăsăm deoparte ficţiunea şi să ne bucurăm de ce ne oferă sau ne va oferi în viitorul apropiat tehnologia. Maşinile inteligente nu mai sunt o frântură de imaginaţie, ci o realitate foarte apropiată de momentul prezent.

Autovehiculul complet care oferă parcare automată, siguranţă sporită, radar, radio wireless şi o mulţime de alte tehnologii încorporate va putea “simţi” mult înainte traficul îngreunat sau chiar va scădea rata de producere a accidentelor.

Pentru mulţi, aceste masini inteligente reprezintă un punct de cotitură în tehnologie, aşa că citeşte în continuare mai multe despre această nouă etapă în industria maşinilor.

Senzorii avansaţi – Vei putea „vedea” în unghiul mort

Următoarea generaţie de masini inteligente va folosi tehnologii mult mai avansate decât senzori cu radar sau infraroşu pentru a depista şi semnaliza diverse probleme. De exemplu, camerele video vor “căuta” semafoare care arată roşu sau copii care se îndreaptă în fugă spre stradă. Laserele cu detectare de la distanţă vor verifica multe aspecte la care şoferul, altminteri, nu poate “ajunge”.

Comunicarea între maşini – Un punct cheie al erei

Reţetele radio care vor permite maşinilor să facă “schimb de informaţii” sunt un alt aspect important al maşinilor inteligente. Comunicarea între maşini va fi ca un fel de senzor suplimentar, va fi cea care se va asigura că maşina este informată corect şi complet despre condiţiile de drum de pe ruta aleasă. În plus, un alt factor suplimentar şi eficient va fi faptul că informaţiile vor fi transmite aproape instantaneu de la un vehicul la altul.

Reţeaua de comunicare WLAN – Facilitarea comunicării

Reţeaua de comunicare WLAN este cea care va uşura şi decongestiona cu mult traficul şi asta pentru că poate face o mulţime de lucruri în cadrul unei masini inteligente. De exemplu, va putea avertiza un şofer despre un accident petrecut la două străzi distanţă de locul în care se află, iar sistemul de navigaţie va sugera un ocol.

În plus, acelaşi sistem WLAN poate transmite avertizări altor maşini cu privire la probleme apărute pe şosea doar dacă maşinile respective se îndreaptă în acea direcţie. Sistemul va oferi de asemenea informaţii despre trafic, în funcţie de necesitate: de exemplu, vei fi redirecţionat dacă un camion descarcă pe următoarea stradă din ruta ta. Astfel, traficul va începe să se comporte ca un roi de albine, ca o reţea auto-educată.

Tot acest sistem, deşi pare sofisticat şi cu o mulţime de caracterstici inedite, nu necesită o infrastructură scumpă, nu are nevoie de un centru de control al traficului conceput şi instalat de autorităţi şi asta pentru că maşinile se vor configura pe loc, transmiţând informaţiile una de la alta.

Hardware & Software – Masini inteligente

Interesant este că tot hardware-ul necesar pentru asta se află deja pe raftul unor companii precum Bosch, Delphi şi Samsung. Mai este nevoie doar de un software care să conecteze totul: senzori, reţele radio wireless şi sisteme de navigaţie GPS. Împreună, aceste tehnologii creează un sistem care oferă avertizări imediate despre întârzieri, accidente, restricţionări temporare de viteză sau condiţii de drum etc.

Pentru ca tot acest sistem să funcţioneze, este nevoie de un număr minim de maşini echipate astfel, însă se pare că nici aici nu vor fi probleme. Cum reţelele WLAN sunt eficiente şi pentru descărcare de divertisment, odată adoptat sistemul pentru asta în orice maşină, tehnologia va fi folosită şi pentru siguranţa pe drum sau un sistem de reţea a traficului, iar asta fără costuri prea mari.

Masini inteligente – Șofer vs. Sistem automat

În vreme ce nimeni nu se îndoieşte de eficienţa şi extinderea informaţiilor şi caracteristicilor de comunicare din cadrul maşinilor inteligente, mulţi se întreabă însă cum rămâne cu şoferii care eşuează să acţioneze chiar şi în prezenţa acestor avertizări?

Ar trebui, oare, în aceste cazuri, ca maşina să preia comanda? Unii experţi auto răspund afirmativ şi prevăd o zi, în viitorul nu foarte îndepărta,  în care da, maşinile inteligente vor fi atât de bine echipate şi informate încât vor face treaba mult mai bună decât noi în situaţii critice.

Intervenţia externă este o controversă actuală când vine vorba despre masini inteligente. Unii cercetători insistă că şoferii nu sunt de încredere şi că intervenţia externă chiar este de preferat. De exemplu, în 1997, profesorul Oliver Carsten de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie a coordonat o cercetare având ca temă adaptarea inteligentă a vitezei. Carsten şi echipa lui au ajuns la concluzia că, în cazul în care un şofer ar fi împiedicat fizic să încalce limitele de viteză (inclusiv pe cele temporare legate de trafic sau vreme), riscul accidentelor mortale s-ar reduce cu 59%.

Ce spun experții –  Masini inteligente

Cu toate astea, alţi experţi nu sunt atât de convinşi că “preluarea automată a controlului” este o idee foarte bună. De exemply, Raymond Freymann, directorul grupului de cercetare şi tehnologie BMW spune că nu şoferii, ci sistemele de control nu pot fi de încredere.

Astfel, motorul, transmisia, frânele, controalele de stabilitate toate sunt legate într-un sistem numit Controller Area Network, iar dacă acest sistem ar fi cumva programat să controleze viteza maşinii, l-ar face foarte vulnerabil în fata hackerilor. Aşadar, de pe margine, oricine cu astfel de abilităţi ar putea să dezactiveze frânele, provocând un accident dramatic.

Freymann se îndoieşte inclusiv de fiabilitatea sistemelor automate de evitare a coliziunii, iar de aceeaşi părere este şi Sue Cischke, şeful Ford în inginerie de mediu şi securitate. Acesta spune că da, în teorie se poate reduce riscul unor coliziuni, însă este nevoie de o cunoaştere perfectă a unui accident iminent, iar sistemele au nevoie de un timp mai lung de a fi dezvoltate.

Concluzii – Masini inteligente

Uşor, dar sigur, maşinile viitorului, maşinile inteligente sunt concepute de către specialişti. Drumul a fost început acum mulţi ani, iar acum cei din domeniu încep să lanseze şi primele rezultate. Cu fiecare nou detaliu şi facilitate apărută la maşinile prezentului, ele se transformă în acele masini inteligente gândite de către profesionişti şi visate ori de câte ori urmăream un film SF.

Citește și articolul nostru despre mașini clasice în care merită să investești.

Maxbet

100 RON Gratis Fără Depunere

Alte Articole

Istoria jocurilor de noroc

Istoria jocurilor de noroc

Primele jocuri de noroc Bazându-ne pe dovezile oamenilor de știință, putem afirma că primele dovezi concrete care atestă începutul jocurilor de noroc au fost găsite în Mesopotamia, în jurul anului 3000 î. e. n. Astfel, istoria jocurilor de noroc începe cu descoperirea zarului, despre care se crede că a fost folosit pentru pariuri și pentru […]

Citeste mai mult
idei filme cu viruși și epidemii

6 filme despre epidemii de vizionat în această perioadă

Imaginaţia scenariştilor de la Hollywood nu cunoaşte limite, iar cea mai bună dovadă în acest sens este tot ceea ce trăim acum, odată cu pandemia cu COVID-19. Pasionaţii de cinematografie s-au grăbit să asocieze acest nou virus cu unele filme despre epidemii, producţii hollywoodiene din trecut. Adevărul este că atmosfera şi unele aspecte se aseamănă […]

Citeste mai mult
idei documentare despre epidemii

7 documentare despre epidemii

Te invităm să citești mai jos câteva dintre cele mai interesante documentare despre epidemii pe care le poți viziona în această perioadă, dar nu numai. Documentare despre epidemii 1. “Pandemia – Virusul Gripal (2020)” Acest serial-documentar difuzat de Netflix, a cărui lansare a avut loc în aceeaşi perioadă în care virusul Covid-19 din China a […]

Citeste mai mult

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino

Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă