jocurile paralimpice
Blog  /   martie 9, 2022   /   Andrei Dogaru

Jocurile Paralimpice de Iarnă 2022 – Info Generale

5/5 - (2 votes)

Deși nu sunt la fel de populare precum Jocurile Olimpice de Iarnă, Jocurile Paralimpice din sezonul rece se bucură de popularitate datorită participărilor de excepție pe care le-au avut sportivii din țara noastră. De aceea, SuperCazino îți oferă în acest articol mai multe informații generale despre Jocurile Paralimpice de Iarnă 2022.

Jocurile Paralimpice 2022 – Când au loc?

Acestea încep pe 4 martie, se termină pe 13 martie și au loc la Beijing, acolo unde au avut loc și Jocurile Olimpice de Iarnă. Așadar, pe 13 martie aflăm cine a luat medaliile de la Jocurile Paralimpice de Iarnă 2022. După cum probabil știi deja, aceste jocuri sunt pentru persoanele cu dizabilități. La fel ca Jocurile Olimpice, acestea sunt de vară și de iarnă. Bineînțeles, cele de vară sunt mai numeroase, dar și cele paralimpice de iarnă au destul de multe categorii de concurs.

Jocurile Paralimpice de Iarnă 2022 – Sporturi

Să vedem așadar care sunt sporturile la care vor concura jucătorii în ediția de iarnă a Jocurilor Paralimpice 2022:

 • Schi nordic: pentru acest sport, sunt disponibile două tipuri de sporturi de iarnă, anume schiul fond și biatlon. Pentru schiul fond, sunt disponibile 20 de competiții, iar pentru biatlon sunt disponibile 18 evenimente.
 • Schi alpin: acest sport are nu mai puțin de 30 de evenimente, desigur, toate cu medalii, la fel ca la orice alt sport.
 • Hochei: acesta este un tip de hochei pe gheață adaptat pentru persoanele cu dizabilități, în care concurenții joacă pe niște plăți, iar crosele au o altă formă. Pentru hochei pe gheață există un singur eveniment, adică un turneu la care participă 8 echipe și care va avea loc de pe 5 până pe 13 martie.
 • Snowboard: sunt programate 8 evenimente cu medalii la Jocurile din acest an de la Beijing.
 • Curling: acesta este un alt sport adaptat pentru persoanele cu dizabilități care este introdus la Jocurile Paralimpice de Iarnă 2022. Va avea loc un singur eveniment, de pe 5 pe 12 martie.

Am menționat doar la curling și hochei că există unele adaptări, dar evident, acesta este cazul pentru fiecare sport menționat și pentru fiecare eveniment. Dacă ești pasionat de pariuri sporturi de iarnă, citește și despre pariuri curling, pariuri hochei și pariuri schi!

Reprezentanții României la Jocurile Paralimpice 2022

Și România are câțiva reprezentanți la Jocurile din ediția 2022. Aceștia sunt Văleanu Laura Ioana la schi alpin și Mihăiță Papară la snowboard.

 • Văleanu Laura Ioana – Are 32 de ani, este din Sibiu, de la clubul ACS Paralimpic Salvia 2000. Prima participare la Jocurile Paralimpice de Iarnă a Laurei Văleanu a fost în 2010, în Vancouver, Canada. Această ediție a fost și prima dată când România a participat. Aceeași sportivă a mai participat și în 2014 la ediția din Sochi, Rusia. În această ediție, sportiva s-a afirmat prin locurile obținute: locul 5 la categoria Slalom și locul 7 la categoria Slalom uriaș. În 2018, aceasta nu a mai participat din cauza unui accident.
 • Mihăiță Papară – Este din Gheorgheni, județul Harghita, este în vârstă de 42 de ani și provine tot de la clubul ACS Paralimpic Salvia 2000. A participat la Jocurile Paralimpice de Iarnă de la Pyeong Chang, Coreea, fiind singurul reprezentant al României la această ediție. Sportivul a concurat la snowboard cross și a reușit să obțină locul 11.

Astfel, ediția din 2022 este foarte importantă pentru sportul paralimpic de iarnă de la noi, întrucât România va avea în premieră 2 reprezentanți. Stăm cu sufletul la gură să vedem dacă ei vor fi cei care vor adjudeca medaliile de la Jocurile Paralimpice de Iarnă 2022!

Află mai multe și despre jucătorii Roland Garros 2022!

Istoria Jocurilor Paralimpice de Iarnă

Ideea de bază a acestor jocuri paralimpice (de iarnă sau de vară) a fost aceea de a oferi o ocupație și un mijloc de revenire la viața normală a veteranilor din Al Doilea Război Mondial. Primele competiții au avut loc în 1948 între spitalele britanice de convalescenți. Așadar, istoria acestor jocuri este relativ scurtă și a apărut puțin mai târziu față de jocurile de vară.

Dacă ultimele au apărut în 1960, prima ediție a Jocurilor Paralimpice de Iarnă a fost în 1976, la Ornskoldsvik, Suedia, în perioada 21-28 februarie. La această ediție au participat 198 de sportivi din 16 țări. De asemenea, această ediție marchează și prima dată când au participat și concurenți cu alte dizabilități în afară de scaun cu rotile. La început, evenimentul nu era sincronizat cu Jocurile Olimpice, dar Comitetele Olimpice și Paralimpice au ajuns la un acord ca cele două să se desfășoare în aceeași perioadă. Astfel, prima ediție sincronizată a Jocurilor Paralimpice de Iarnă a avut loc în 1992.

Singurele sporturi care existau încă de la început au fost schi alpin și schi nordic, doar schiul fond. În 1988, a apărut și proba de biatlon. Un sport care între timp a fost scos și care a apărut în 1980 a fost proba de sanie. Proba de hochei a apărut în 1994, curling în 2006, iar snowboarding în 2014. Având în vedere ritmul rapid de adăugare a sporturilor, trebuie să ne așteptăm ca și în edițiile următoare să existe noi sporturi. Cine știe ce vor aduce Jocurile Paralimpice din 2026?

Vezi și calendarul de la Formula 1 2022!

Concluzii

Jocurile Paralimpice de Iarnă 20221 se anunță extrem de interesante pentru România, întrucât va avea în premieră doi sportivi. Aceștia au șanse bune la medalie, ceea ce ar reprezenta încă o premieră pentru țara noastră. Așa cum am văzut în istoria scurtă a Jocurilor Paralimpice de Iarnă, evenimentul este într-o continuă dezvoltare, deci ne putem aștepta la apariția unor sporturi noi în edițiile viitoare.

100% bonus până la 700 RON

Cod bonus: BUNVENIT

 • Plasează pariuri pe sporturi la Maxbet
 • Înregistrează-te și plasează 5 pariuri de câte 50 RON pe evenimente distincte
 • Câștigi 100 RON de fiecare dată
 • Repetă pașii de 7 ori și obține până la 700 RON

 

Citește și:

Alte Articole

supercazino holder

Promoții Zilnice ContiCazino – Oferta Zilei ContiCazino

5/5 – (1 vote) Vremea caldă vine cu oferte speciale de neratat la ContiCazino. Profită de promoții zilnice ContiCazino și obține super bonusuri și rotiri gratuite. Citește în continuare pentru a afla ce poți câștiga în fiecare zi a săptămânii! Ce poți câștiga la promoții zilnice ContiCazino Dacă vrei să te simți ca într-o continuă […]

Citeste mai mult
stud poker reguli

Stud Poker Reguli – Ghid Complet de Joc

5/5 – (1 vote) În acest articol vom discuta despre Stud Poker reguli și alte detalii pe care trebuie să le știi despre joc. Este un gen de poker mai puțin cunoscut decât Texas Holdem, dar cel puțin la fel de captivant, după cum vei vedea mai departe. Stud Poker reguli – tot ce trebuie […]

Citeste mai mult
reguli tabinet

Reguli Tabinet Joc de Cărți – Cum se Joacă Tabinet?

5/5 – (1 vote) Tabinetul este unul dintre acele jocuri de cărți fără vârstă, iubite inclusiv de părinții și bunicii noștri. În cazul în care nu ai mai jucat de mult timp sau nu l-ai încercat niciodată, a sosit momentul să descoperi cum se joacă Tabinet. Află din acest articol totul despre setul de reguli […]

Citeste mai mult

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino

Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă