Istoria banilor: tot ce e interesant de știut
Istoria banilor la nivel mondial – cum și când au apărut
În funcție de zona în care se făceau schimburile, dar și de participanți, obiectele care se vindeau ajungeau să fie dintre cele mai prețioase sau exotice: de la aur și țesături până la scoici, perle sau plante rare. Având în vedere faptul că aceste schimburi de produse se realizau în diverse zone ale lumii, istoricii au dificultăți în a spune cu precizie unde au apărut primii bani. Cert este că aceștia erau confecționați din tot soiul de materiale, care nu aveau legătură cu metalul sau hârtia din prezent: os, piatră, lemn, piele, bambus sau lut. În afară de banii fizici, exista și varianta de plată pe datorie – echivalentul unor cecuri din zilele moderne.
Cu aproximativ 700 de ani înaintea erei noastre, chinezii au început să folosească mici obiecte din bronz pentru a înlocui restul obiectelor folosite în procesul de vânzare-cumpărare. Ulterior, în jurul anului 600 î.Hr., prima monedă în serie a fost fabricată de locuitorii zonei în care astăzi se află Turcia. Comerțul a înflorit în zonă, regatul pe nume Lidia – actualmente Anatolia – devenind un etalon de bogăție pe plan internațional. Trecerea de la monedă la hârtie a fost realizată în China, așa că putem spune că poporul chinez a jucat un rol important în istoria banilor.
Istoria banilor în Europa
Istoria banilor românești – de la drahmă la leu
Primul voievod care a decis emiterea monedelor locale a fost Vladislav I, care a introdus în Țara Românească ducații munteni, confecționați din argint. A doua regiune care a început să emită monede din argint a fost Moldova, prin Petru Mușat. Transilvania a adoptat monede de tip vest-european, cum ar fi ducații sau talerii, începând cu 1538.
Influența popoarelor din jur a făcut ca în zona țării noastre să circule numeroase tipuri de monede din întreaga europă, de la bani rusești, turcești și ungurești până la monede din țări îndepărtate, precum țechinii venețieni. Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a propus introducerea unei monede universale pentru toată țara, monedă care să poarte numele de romanat sau român. Din păcate, problemele cauzate de lipsa metalului și de împotrivirea Imperiului Otoman au împiedicat proiectul să fie pus în practică. Află și secrete pentru atragerea banilor.
Când a apărut leul?
Leul românesc a început să se devalorizeze odată cu sfârșitul Primului Război Mondial, când economia țării a fost serios afectată. Criza s-a accentuat după 1944, când țara noastră a fost obligată să achite despăgubiri de război către ruși, ajungându-se astfel să se emită moneda de 100.000 de lei și bancnota de 5 milioane. De atunci, odată cu schimbările de regim – în special cel comunist, care și-a propus în mod voit să destabilizeze rezervele nobililor – economia a trecut prin noi fluctuații, leii modificându-și constant valorile, până în ziua de astăzi. Găsește pe SuperCazino și citate despre bani.
Detalii interesante despre evoluția banilor
- Dacă te gândeai că monedele au fost întotdeauna ușor de ținut în mână, află că unele popoare foloseau și bani de piatră, ce cântăreau până la 5 tone. Locuitorii din zona Pacificului țineau banii în fața casei, pentru a-și arăta bogăția – cel mai probabil, în case le-ar fi fost imposibil să încapă.
- Tot în zona Oceanului Pacific, unele triburi foloseau dinții de câine ca monedă de schimb pentru mărfuri.
- Primul bancher din lume a trăit înaintea erei noastre, în Asia Mică, iar numele acestuia era Pithius.
- Se consideră că zeița banilor este Iuno sau Iunona Moneta, aceasta protejând finanțele și oferind sfaturi înțelepte.
Așa cum observi, banii au o istorie veche și bogată pe întreg cuprinsul lumii, fiind una dintre acele invenții universale pe care le folosim până în ziua de astăzi, indiferent de zona în care trăim sau de statutul social.
Găsește informații despre:
Citește și despre:
Alte Articole

7 dec 2021
Filme de Crăciun 2021 pe care să le vezi pe Netflix
5/5 – (1 vote) Recomandări filme de Crăciun Netflix 2021 Am făcut o selecție cu filme de Crăciun Netflix 2021 și sperăm să îți coloreze serile din această iarnă. Aduceți mai aproape o ciocolată caldă și ceva ronțăieli pentru că sigur se va lăsa cu apăsarea butonului play. Vizionare plăcută! Iată lista oficială cu filme […]

1 aug 2021
Tombole România – Bani cash și premii
5/5 – (1 vote) Tombolele sunt cea mai ușoară modalitate de a câștiga premii fără să îți bați prea tare capul. Concursurile de tip tombolă online au fost create pentru a maximiza vizibilitatea unui brand în rândul consumatorilor, tu te alegi cu o grămadă de premii, ei se aleg cu mai mult trafic. În primul […]

12 noi 2020
Lucruri esențiale de știut despre jocurile de noroc
5/5 – (1 vote) De la istoria antică până la jocurile de noroc online, trivia cazinouri va răspunde la cele mai importante întrebări. Poți afla și câteva curiozități despre bani. Trivia casino – află totul despre jocurile de noroc Știai că jocurile de noroc există din Paleolitic? Forme de jocuri de noroc existau chiar dinainte de […]