istoria banilor Blog   /   30 octombrie 2020   /   Alex Simionescu

Istoria banilor: tot ce e interesant de știut

Autor: Alex Simionescu

Actualizat: 30 octombrie 2020

5/5 - (1 vote)

Banii trezesc în prezent interesul oamenilor din întreaga lume, însă puțini le știu istoria și modul în care au evoluat de-a lungul timpului. Dacă ești tentat să crezi că apariția lor este relativ recentă, având doar câteva sute de ani în spate, este momentul perfect să descoperi mai multe despre istoria banilor și să afli detalii inedite despre aceștia.

Istoria banilor la nivel mondial – cum și când au apărut

Fără a fi o invenție recentă, banii existau în viața oamenilor încă de dinaintea erei noastre, pe când lumea începea să caute metode de a simplifica procurarea produselor necesare de la târguri și piețe. Evident, piețele erau pe vremuri cu totul altfel decât cele din ziua de astăzi, însă principiul era similar: unele persoane voiau să-și vândă marfa, altele cumpărau.  Astfel, istoria banilor a început de la principiul de troc, adică schimbul de produse. Deși nu existau încă banii ca atare, cei care veneau la piață aduceau ceea ce aveau în gospodărie – legume, fructe, grâu, animale sau diverse obiecte – și plecau cu alte lucruri care le trebuiau.

În funcție de zona în care se făceau schimburile, dar și de participanți, obiectele care se vindeau ajungeau să fie dintre cele mai prețioase sau exotice: de la aur și țesături până la scoici, perle sau plante rare. Având în vedere faptul că aceste schimburi de produse se realizau în diverse zone ale lumii, istoricii au dificultăți în a spune cu precizie unde au apărut primii bani. Cert este că aceștia erau confecționați din tot soiul de materiale, care nu aveau legătură cu metalul sau hârtia din prezent: os, piatră, lemn, piele, bambus sau lut. În afară de banii fizici, exista și varianta de plată pe datorie – echivalentul unor cecuri din zilele moderne.

Cu aproximativ 700 de ani înaintea erei noastre, chinezii au început să folosească mici obiecte din bronz pentru a înlocui restul obiectelor folosite în procesul de vânzare-cumpărare. Ulterior, în jurul anului 600 î.Hr., prima monedă în serie a fost fabricată de locuitorii zonei în care astăzi se află Turcia. Comerțul a înflorit în zonă, regatul pe nume Lidia – actualmente Anatolia – devenind un etalon de bogăție pe plan internațional. Trecerea de la monedă la hârtie a fost realizată în China, așa că putem spune că poporul chinez a jucat un rol important în istoria banilor.

Istoria banilor în Europa

Cel care a adus banii de hârtie în Europa a fost nimeni altul decât Marco Polo, celebrul explorator, neguțător și scriitor care a cutreierat lumea în lung și în lat. Polo a vizitat China în jurul anului 1271, ocazie cu care a observat și avantajele banilor din hârtie, întorcându-se pe continentul european cu o nouă idee menită să simplifice radical comerțul. Bineînțeles, banii din hârtie nu au fost foarte populari din prima, însă utilitatea lor a început să se vadă în special odată cu dezvoltarea băncilor și a creditelor.

Istoria banilor românești – de la drahmă la leu

Cea mai veche monedă de pe teritoriul țării noastre este drahma de argint, utilizată de grecii din Histria cu aproximativ 500 de ani înaintea erei noastre. Cetățile grecești din Dobrogea erau cele care emiteau monede de bronz, argint și aur. Geto-dacii au preluat și ei acest obicei, însă monedele lor aveau un aspect mult mai puțin stilizat, din cauza tehnicilor și instrumentelor rudimentare pe care le aveau la dispoziție. Pe teritoriul României de astăzi au circulat inclusiv monede romane.

Primul voievod care a decis emiterea monedelor locale a fost Vladislav I, care a introdus în Țara Românească ducații munteni, confecționați din argint. A doua regiune care a început să emită monede din argint a fost Moldova, prin Petru Mușat. Transilvania a adoptat monede de tip vest-european, cum ar fi ducații sau talerii, începând cu 1538.

Influența popoarelor din jur a făcut ca în zona țării noastre să circule numeroase tipuri de monede din întreaga europă, de la bani rusești, turcești și ungurești până la monede din țări îndepărtate, precum țechinii venețieni. Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a propus introducerea unei monede universale pentru toată țara, monedă care să poarte numele de romanat sau român. Din păcate, problemele cauzate de lipsa metalului și de împotrivirea Imperiului Otoman au împiedicat proiectul să fie pus în practică. Află și secrete pentru atragerea banilor.

Când a apărut leul?

Istoria banilor românești așa cum îi știm astăzi, adică leul, a început la 1867, când s-a stabilit moneda națională, pe atunci din aur, argint și bronz. Primele monede erau de 1 ban, 2 bani, 5 bani și 10 bani, urmând ca după un an să apară moneda de aur de 20 de lei. Din 1870, au apărut băncuțele, monede de argint în valoare de 50 de bani, 1 leu și 2 lei. În 1877 au apărut și leii din hârtie, cu valori între 5 și 500 de lei. 1880 a fost anul în care s-a constituit BNR – Banca Națională a României, singura instituție ce poate emite lei.

Leul românesc a început să se devalorizeze odată cu sfârșitul Primului Război Mondial, când economia țării a fost serios afectată. Criza s-a accentuat după 1944, când țara noastră a fost obligată să achite despăgubiri de război către ruși, ajungându-se astfel să se emită moneda de 100.000 de lei și bancnota de 5 milioane. De atunci, odată cu schimbările de regim – în special cel comunist, care și-a propus în mod voit să destabilizeze rezervele nobililor – economia a trecut prin noi fluctuații, leii modificându-și constant valorile, până în ziua de astăzi.

Detalii interesante despre evoluția banilor

Iată și câteva aspecte mai puțin cunoscute care au marcat de-a lungul timpului istoria banilor din întreaga lume:

Așa cum observi, banii au o istorie veche și bogată pe întreg cuprinsul lumii, fiind una dintre acele invenții universale pe care le folosim până în ziua de astăzi, indiferent de zona în care trăim sau de statutul social.

Alte Articole

concurenti asia express

Concurenți Asia Express 2024 Sezonul 7 Drumul Zeilor – Traseu și Câștigători

1 martie 2024

Mult așteptata emisiune Asia Express revine la TV cu un nou sezon plin de aventură și adrenalină. Află din acest articol totul despre emisiune, traseu și concurenți Asia Express 2024. Vei avea ocazia să-ți susții echipa preferată pe Drumul Zeilor, format din traseul Thailanda – Malaysia – Indonezia într-un sezon aparte. Rămâi pe aproape și […]

Citeste mai mult
blackjack betano

Blackjack Betano – Gamă de Jocuri Online

24 februarie 2021

Jocurile de blackjack câștigă din ce în ce mai multă popularitate în rândul jucătorilor din România. De aceea, mulți operatori își diversifică oferta și încearcă să țină pasul. Mediul online este tocmai bun pentru această diversificare, iar în acest articol îi vom prezenta tot ce trebuie să știi despre secțiunea Betano blackjack. Vom discuta despre […]

Citeste mai mult
betfair rotiri gratuite banner

Ofertă Betfair – 100% până la 1000 RON + 50 Rotiri Gratuite

7 iunie 2020

Ce este oferta Betfair 50 rotiri gratuite + 100% până la 1000 RON? Bonusul Betfair 50 rotiri gratuite + 100% până la 1000 RON ajută noii jucători să se distreze mult mai mult la jocurile din secțiunea Betfair Vegas exclusiv. Bonusul constă în 50 de rotiri gratuite fără niciun fel de cerință de rulaj plus […]

Citeste mai mult
casa pariurilor bonus fara depunere logo

Casa Pariurilor bonus fără depunere: 300 Rotiri Gratuite în 30 zile

9 aprilie 2024

Acum poți profita de cel mai generos bonus fără depunere Casa Pariurilor. Oferta include 10 rotiri gratuite pe zi timp de 30 de zile la slotul Shining Crown. Deci, în total poți câștiga până la 300 Rotiri Gratuite la un slot apreciat de toți jucătorii. În acest articol îți vom arăta cum am revendicat noi […]

Citeste mai mult

Autori

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino
Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă
Aboneaza-te Acum!