oscar 2020
ALTE ARTICOLE  /   Blog  /   ianuarie 13, 2020   /   Paul Anghelescu

Premiile Oscar 2020 – cele mai bune filme

5/5 - (1 vote)

Premiile Oscar sunt întotdeauna un prilej de sărbătoare pentru industria cinematografică din întreaga lume. Odată cu luna decembrie, când Academia Americană de Film anunţă “lista scurtă” a posibililor nominalizaţi, toţi începem să facem predicţii, să ne anunţăm preferaţii şi, de ce nu, să pariem pe cei în care credem cu adevărat.

  • Articol updatat în ianuarie 2020

Gala Oscarurilor din acest an se va desfăşura pe 9 februarie 2020, la acelaşi Dolby Theatre din Los Angeles, iar nominalizările vor fi făcute publice luni 13 ianuarie. În acest an, România are şi ea emoţii, pentru că scurt metrajul regizorului şi scenaristului Bogdan Mureşanu, “The Christmas Gift (Cadoul de Crăciun), s-a regazit pe lista scurtă a nominalizări Oscar 2020.

Cele mai bune filme Oscar din istorie şi momente speciale

premiile oscar 2020

În aşteptarea nominalizaţilor, dar şi a marilor câştigători de la Premiile Oscar 2020, iată mai jos câteva dintre cele mai apreciate şi îndrăgite filme care au câştigat Oscarul pentru “Cel mai bun film”. Multe dintre aceste producţii au rezistat proba timpului, fiind la fel de populare şi astăzi, înregistrând la acea vreme premiere despre care se vorbeşte şi acum.

“Dancing with the Wolves” (Dansând cu lupii), filmul din 1990 care l-a avut în rolul principal pe Kevin Costner, a fost foarte apreciat, fiind al doilea din doar  3 westernuri din istorie care au câştigat vreodată Oscarul pentru “Cel mai bun film”.

“Titanic” (1998) a fost foarte lăudat pentru efectele speciale, dar şi pentru interpretarea actorilor din rolurile principale, Leonardo di Caprio şi Kate Winslet. În vreme ce filmul a primit cea mai importantă distincţie Oscar, di Caprio şi Winslet nu au fost premiaţi.

“Forrest Gump” (1994) a fost nominalizat la 13 Premii Oscar şi a câştigat 6, unele dintre cele mai râvnite astfel de distincţii: “Cel mai bun film”, “Cel mai bun actor într-un rol principal” (Ton Hanks), “Cel mai bun regizor” şi “Cel mai bun scenariu adaptat”.

În 2002, musicalul “Chicago” a făcut furori nu doar pentru împletirea perfectă între muzică, dans şi cinematografie, ci şi pentru distribuţia de excepţie care i-a avut în primele rânduri pe Renee Zellweger, Catherine Zeta-Jones şi Richard Gere. De altfel, “Chicago” a fost primul musical care a câştigat premiul pentru “Cel mai bun film” după mai bine de 3 decade.

“The Silence of the Lambs” (Tăcerea mieilor) a dat lovitura în 1991 când a câştigat 5 dintre cele mai dorite premii Oscar, fiind doar al treilea film din istorie care a înregistrat această performanţă. Aşadar, a câştigat Oscarurile pentru “Cel mai bun film”, “Cel mai bun regizor”, “Cel mai bun actor în rol principal”(Anthony Hopkins), “Cea mai bun actriţă în rol principal” (Jodie Foster) şi “Cel mai bun scenariu adaptat”.

“Schindler’s List” rămâne un film de referinţă, drama istorică reusind să câştige în 1993 atât titlul de “Cel mai bun film”, cât şi pe cel pentru “Cel mai bun regizor” (Steven Spielberg).

“12 Years a Slave” (12 ani de sclavie) a marcat o altă premieră: a fost prima dată în istoria premiilor Academiei Americane de Film când un film regizat de un regizor de culoare a câştigat distincţia de “Cel mai bun film”. Cu toate astea, regizorul filmului a pierdut în faţa lui David Russell, care şi-a adjudecat premiul pentru regia producţiei “American Hustle”.

La La Land” şi Moonlight” au făcut furori în 2017,  cele două producţii cinematografice împărţindu-şi premiile. Distincţia supremă de “Cel mai bun film” a fost câştigată însă de “Moonlight”, asta după ce toată echipă La La Land a urcat pe scenă, fiind anunţată drept câştigătoare în urma unei greşeli regretabile.

Premiile Oscar 2020 – care sunt favoriţii la cele mai importante 5 categorii

top filme oscar 2020

Dacă filmele de mai sus au făcut deja istorie, se aşteaptă ca şi ediţia Oscarurilor 2020 şi filme Oscar 2020 să aducă noi surprize sau confirmări ale unor pelicule cu recenzii foarte bune.

Astfel, pentru “Cel mai bun film”, în topul peliculelor cu cele mai mari şanse (deşi nu sunt singurele) se află Jocker, Marriage Story şi The Irishman.

The Irishman are o distribuţie impresionantă (Al Pacino, Joe Pesci şi Robert de Niro) şi urmăreşte povestea şoferului care, odată ajuns în lumea mafiei, reuşeşte să îşi facă un nume şi să jongleze atât cu pericolele, dar şi cu detaliile inedite acestui nou univers.

Marriage Story (un film cu Scarlett Johansson şi Adam Driver în rolurile principale) nu are un fir narativ spectaculos, însă a captivat prin emoţie şi actualitatea poveştii. Divorţul dureros, prezentat într-un mod pe alocuri crud, este un adevăr prin care foarte multe cupluri trec în ziua de azi, iar modul în care este relatat şi disecat pe marile ecrane poate fi un atu important şi în alegerea celui mai bun film Oscar 2020.

Joker este poate cel mai popular film de la Premiile Oscar 2020. Filmul îl are în rolul principal pe Joaquin Phoenix. Deşi lista finală de nominalizări Oscar 2020 nu a fost încă anunţată, specialiştii, dar şi publicul cred că Joker va primi o mulţime de nominalizări Oscar 2020, printre care cele pentru “Cel mai bun film” şi “Cel mai bun actor într-un rol principal”. Povestea care sapă atât de adânc în cutumele societăţii ne determină să înţelegem poate mai bine personajele negative: ale filmului, dar şi ale vieţii noastre. Joaquin Phoenix a câștigat deja premiul pentru cel mai bun actor și la premiile Globul de Aur.

1917 regizat de Sam Mendes este un alt favorit la premiile anului 2020. Povestea a doi soldați britanici care trebuie să îndeplinească o sarcină imposbilă în timpul Primului Război Mondial, această dramă de război a adunat un număr total de 10 nominalizări la Oscar! Fanii Game of Thrones îl vor recunoaște în rolul principal pe Dean-Charles Chapman care l-a interpretat pe Tommen Baratheon în îndragitul serial HBO. Cei cărora le este dor de lumea dragonilor trebuie să știe că un spin-off Game of Thrones este inclus pe lista celor mai așteptate seriale ale anului 2020!

Un alt premiu mult aşteptat de către oricine din industria cinematografică este “Cel mai bun regizor”. Anul acesta, există câţiva favoriţi, printre care Pedro Almodovar (Pain & Glory), Noah Baumbach (Marriage Story), Todd Phillips (Joker), Martin Scorsese (The Irishman) şi Quentin Tarantino (Once Upon a Time in Hollywood) , însă lista rămâne, bineînţeles, deschisă.

UPDATE: Din păcate Pedro Almodovar și Noah Baumbach se numără printre cei ignorați de Academie în acest an nominalizările oficiale mergând către Sam Mendes pentru 1917 și Bong Joon Ho pentru Parasite, pe lângă cei trei menționați mai sus.

Actorii care se află în 2020 în prima linie pentru câştigarea titlului de “Cel mai bun actor într-un rol principal” sunt Christian Bale (pentru rolul din Ford v. Ferrari), Antonio Banderas (Pain & Glory), Adam Driver (Marriage Story), Leonardo di Caprio (Once Upon a Time in Hollywood),  Taron Egerton (Rocketman) şi Joaquin Phoenix (Joker).

UPDATE: Iată că și Taron Egerton și Christian Bale intră pe lista celor nedreptățiți, niciunul dintre ei nefiind nominalizați, în ciuda predicțiilor. În locul lor a primit o nominalizare Jonathan Pryce pentru rolul său în The Two Popes.

La categoria “Cea mai bună actriţă într-un rol principal”, cele mai multe şanse le au Scarlett Johansson (Marriage Story), Awkwafina (The Farewell), Helen Mirren (The Good Liar), Charlize Theron (Bombshell) şi Renee Zellweger (Judy).

UPDATE: Predicțiile noastre pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal s-au confirmat, cu două excepții, Awkwafina și Helen Mirren. În locul lor au fost nominalizate Cynthia Erivo pentru rolul ei din Harriet și Saoirse Ronan pentru Little Women.

Şi, nu în ultimul rând, premiul din acest an pentru Cel mai bun scenariu original ar putea merge la Pedro Almodovar (Pain & Glory), Noah Baumbach (Marriage Story), Rian Johnson (Knives Out), Bong Joon-ho şi Han Jin-won (Parasite), Charles Randolph (Bombshell), Quentin Tarantino (Once Upon a Time in Hollywood) sau Lulu Wang (The Farewell).

UPDATE: Predicțiile s-au adeverit pentru 4 din totalul de 5 filme nominalizate la categoria “Cel mai bun scenariu original”, și anume: Knives Out, Marriage Story, Once Upon A Time in Hollywood și Parasite. Spre dezamăgirea multor cinefili, Pedro Almodovar a fost ignorant și la această categorie, ultima nominalizare mergând către Sam Mendes & Krysty Wilson-Cairns pentru drama de război 1917.

Nedreptațiții de la Oscaruri 2020

În fiecare an nominalizările de la Oscar lasă pe dinafara nume importante, lucru care îi supără pe mulți cinefili și profesioniști din industrie. Iată cine a fost nedreptățit și ignorat de pe lista nominalizaților la Oscaruri în 2020, spre nemulțumirea a mii de fani:

  • Greta Gerwig, regizoarea filmului Little Women 

Deși filmul Little Women a primit câteva nominalizări importante (“Cel mai Bun Film”, “Cel mai Bun Scenariu Original”, “Cea mai Bună Actriță în Rol Principal” – Saoirse Ronan), majoritatea cinefililor au fost foarte nemulțumiți de faptul că regizoarea nu a fost și ea nominalizată. Cum se întâmplă adesea, categoria pentru “Cel mai bun regizor” este și în acest an populată exclusiv de barbați, ceea ce înseamnă că și Lulu Wang, cea care a regizat The Farewell intră în categoria nedreptățiților.

  • Pedro Almodovar, regizorul filmului Pain and Glory

Mulți mizau pe nominalizarea la Oscar a regizorului spaniol pentru cel mai autobiograific film al său, Pain and Glory. Din păcate, Almodovar a fost ignorat la numeroase categorii importante, mai ales premiul pentru “Cel mai bun regizor” și premiul pentru cel mai bun film.

  • Jennifer Lopez, actiță secundară în Hustlers

Mulți o cunoaștem pe Jennifer Lopez ca vedetă pop, dar puțini știu despre cariera ei de actriță. Nu mulți își amintesc de rolul ei în filmul horror, The Cell, regizat de  Tarsem Sing și apărut în anul 2000! Criticii au considerat că rolul secundar al cântăreaței în filmul Hustlers ar fi meritat o nominalizare la Oscar, dar se pare că Academia nu a fost de acord!

  • Filmul Frozen II

Frozen este filmul de animație care a creat o isterie generală, iar partea a doua a poveștii s-a făcut imediat remarcată. Apreciat și iubit atât de fani, cât și de critici, Frozen II nu a fost nominalizat la categoria Animație, spre surprinderea tuturor.

  • Awkwafina, actrița principală din The Farewell

O altă actriță care nu a fost nominalizată deși a jucat un rol excelent este Awkwafina. În rolul lui Billi, protagonista filmului The Farewell, actrița a creat o interpretare subtilă, emoționantă și surprinzătoare care ar fi meritat cu siguranță mai multă atenție din partea Academiei Americane. Din păcate atât ea, cât și regizoarea filmului au fost ignorate!

Mai puţin de o lună ne desparte de marea gala a Premiilor Oscar. Au început deja emoţiile, pariurile şi entuziasmul de a fi părtaşi chiar şi aşa, de la distanţă, la o seară magică. Până atunci, nu ne rămâne decât să aşteptăm, să vizionăm cât mai multe filme Oscar 2020 şi să le ţinem pumnii preferaţilor noştri.

Citește și articolul despre pariuri Oscar 2020!

netbet romania logo

Netbet

Vezi cotele de pariuri pe Oscaruri la Netbet

logo betano online

Betano

Vezi cotele de pariuri pe Oscaruri la Betano

logo maxbet casino online

Maxbet

Vezi cotele de pariuri pe Oscaruri la Maxbet

Alte Articole

noroc

Cuvântul „Noroc” – Origine, Semnificații, Curiozități

5/5 – (3 votes) Noroc etimologie În dicţionarul limbii române aflăm că „noroc” provine din limba slavă: naroku\ na-rocku. Dacă arunci o privire în DEX, iată ce explicaţii vei găsi în dreptul cuvântului: 1.Destin favorabil, (pop) norocire (1), (rar) noroceală (1). 2 Întâmplare neașteptată sau concurs de împrejurări favorabile care asigură reușita unei acțiuni, îndeplinirea […]

Citeste mai mult
filme de crăciun netflix 2020

Filme de Crăciun 2021 pe care să le vezi pe Netflix

5/5 – (1 vote) Recomandări filme de Crăciun Netflix 2021 Am făcut o selecție cu filme de Crăciun Netflix 2021 și sperăm să îți coloreze serile din această iarnă. Aduceți mai aproape o ciocolată caldă și ceva ronțăieli pentru că sigur se va lăsa cu apăsarea butonului play. Vizionare plăcută! Iată lista oficială cu filme […]

Citeste mai mult
tombole online

Tombole România – Bani cash și premii

5/5 – (1 vote) Tombolele sunt cea mai ușoară modalitate de a câștiga premii fără să îți bați prea tare capul. Concursurile de tip tombolă online au fost create pentru a maximiza vizibilitatea unui brand în rândul consumatorilor, tu te alegi cu o grămadă de premii, ei se aleg cu mai mult trafic. În primul […]

Citeste mai mult

Fii la curent cu cele mai noi oferte la casino

Abonează-te la newsletter și asigură-te că nu pierzi nicio ofertă exclusivă